Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλάδης: Μας μιλάνε τα παιδιά μας

Σαράντος Πιτσιλάδης: Μας μιλάνε τα παιδιά μας

20

 Χίος 11-12-2008


                               ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


 Tα γεννήσαμε για να ζήσουν ευτυχισμένα. Τα μεγαλώνουμε νομίζοντας ότι έτσι είναι.  Ανοίγουμε το πορτοφόλι, τους το δίνουμε και νομίζουμε ότι επιτύχαμε το σκοπό μας. Ένα πρωινό τα βρίσκουμε στους δρόμους οργισμένα και τότε αναρωτιόμαστε τι τους συμβαίνει…


Αυτοί είμαστε εμείς και εκείνα είναι τα παιδιά μας. Είναι εκείνα που τα βλέπουμε καθημερινά να έχουν χάσει την παιδικότητά τους και δε μας προβληματίζει. Να εξαντλούνται από ένα σκληρό εκπαιδευτικό σύστημα και να μην αντιδρούμε. Να μορφώνονται άσκοπα, αφού τα πτυχία τους δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και να κοιμόμαστε ήσυχοι.


Να κοιτούν με μάτια λυπημένα το σκοτεινό μέλλον που τους φτιάξαμε και να τα προσπερνάμε.


Είναι εκείνα που μας προειδοποιούσαν με τις καταλήψεις, ότι έχουν φτάσει στα όρια τους κι εμείς  τα λοιδορούσαμε. Λέγαμε ότι το κάνουν για την κοπάνα,  γιατί είναι μόδα. Ποτέ δεν τα ακούσαμε.


Κάποιοι από εμάς τα προπηλάκισαν κιόλας. Πανάθεμά μας.


Είναι αυτά που τα διαπαιδαγωγούμε με τα χειρότερα παραδείγματα και τραγικές παραστάσεις. Με διαλυμένες οικογενειακές σχέσεις , με σκάνδαλα, ατομισμό, ανισότητα, αναξιοκρατία, σπατάλη, περιφρόνηση στο περιβάλλον και στο διπλανό μας.


Κι αυτά αντιστέκονται όταν βρουν την ευκαιρία. Αγωνίζονται από μόνα τους , από ένστικτο για να φτιάξουν τον κόσμο τους, να ξεφύγουν από τη δυστυχία που τους προσφέρουμε εμείς οι μεγάλοι, οι γονείς τους. Και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε στον κόσμο μας και  κάνουμε τον κόσμο τους ακόμα χειρότερο. Tα σπρώχνουμε να μην αγαπούν την πατρίδα τους, “σκοτώνοντας” κάθε μέρα τις ελπίδες τους.


Αλλοίμονό μας! Ας ακούσουμε επιτέλους τι μας λένε! Μας μιλάν τα παιδιά μας!


 Είναι η συνέχεια της ζωής σ’ αυτόν τον  τόπο.


                                                            Πιτσιλαδής Σαράντος