«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» , γι αυτό πριν ακόμα ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. Ομηρείου που είχε ως βασικότερο θέμα τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2009, προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ωστόσο η ένταση που υπήρξε, ξάφνιασε και δυσαρέστησε ιδίως τα νέα μέλη του Δ.Σ.
Μετά από τα «δικά τους», πέρασαν και στον προϋπολογισμό που είναι φέτος αισθητά μειωμένος συγκριτικά με πέρσι. Για «αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού προς το ορθότερο και εκλογίκευση, ώστε να ανταποκρίνεται σε αληθινά νούμερα», μίλησε ο Πρόεδρος του Ομηρείου, Γιώργος Μαμάς δικαιολογώντας τον λόγο που είναι μειωμένος, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην πορεία αν χρειαστούν κι άλλα χρήματα, τότε θα απευθυνθούν στο Δήμο.
Ωστόσο δεν μπόρεσε να πείσει τα μέλη της αντιπολίτευσης, που έχουν δει ξανά το έργο, να ζητούν δηλαδή στην πορεία χρήματα και οι αρμόδιοι να μην ανταποκρίνονται. Σε τρεις τομείς, που φαίνεται η τεράστια διαφορά από πέρσι, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος: Στη μείωση του προϋπολογισμού για τα πολιτιστικά εργαστήρια -από προγραμματική Ομηρείου – ΔΗΚΕΧ-, από 185.000 ευρώ σε 130.000ευρώ, στην παραγωγή πολιτιστικού έργου από 35.000 ευρώ σε μόλις 6.000 ευρώ και στις πολιτιστικές δραστηριότητες από 78.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ.
Απαντώντας σχετικά ο κ. Μαμάς, είπε ότι το Ομήρειο κάνει θεατρική παραγωγή χρόνο παρά χρόνο, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που έκανε πέρσι, φέτος δεν θα κάνει, γι αυτό και παρέχονται σε αυτόν τομέα μόνο 6.000 ευρώ. Όσον αφορά τα πολιτιστικά εργαστήρια και τις πολιτιστικές δραστηριότητες επιβεβαίωσε ξανά ότι τα νούμερα αυτά αν χρειαστεί, θα αλλάξουν στην πορεία. «Τα ίδια έλεγε και πέρσι ο Πρόεδρος για έκτακτα χρήματα, αλλά όσο τα είδατε εσείς τα είδε και το Ομήρειο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι από τα τακτικά ο Δήμος χρωστάει ακόμα 45.000 ευρώ, καταψηφίζοντας στο τέλος τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο και ο Μάρκος Γεραζούνης, έχοντας την εμπειρία από τα οικονομικά θέματα του ΝΟΧ, ψήφισε λευκό. «Δεν μπορούμε να λέμε θα και αν», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ναι μεν υπάρχει καλή διάθεση για να παραχθεί έργο, όμως δεν μπορεί να στηριχτεί στο «θα».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρώην Πρόεδρος Ομηρείου, Δημήτρης Μάντικας, πρότεινε να ζητήσουν όλοι από τους Συνδυασμούς τους να διεκδικήσουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται για να παράγουν όσο μεγαλύτερο έργο γίνεται.
Να αναβαθμιστούν τα εργαστήρια, τα οποία απασχολούν και ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, πρότεινε ο Γιώργος Μαστοράκης, να υποστηριχτούν οι ερασιτέχνες, όπως η θεατρική ομάδα, να αναλάβουν εκδόσεις σπουδαίες για τη Χίο που όμως δεν είναι εμπορικές, είναι μερικές από τις προτάσεις που έκανε η κ. Λουτράρη και έδειξαν να ενδιαφέρουν και τους υπόλοιπους.
Πάντως παρά τις εντάσεις που υπήρξαν στην αρχή της συνεδρίασης το θετικό είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι όσος και να είναι ο προϋπολογισμός θα παλέψουν για την παραγωγή μεγάλου και ποιοτικού έργου.
της Κλαίρης Κάβουρα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 12/2/2009 (dimokratiki.org)
Διαφήμιση







