Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Προτάσεις Ελ. Τσουρή: Χιώτικος «Ξενοκράτης»

Προτάσεις Ελ. Τσουρή: Χιώτικος «Ξενοκράτης»

34

        «Διανύουμε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, χωρίς να είναι ευκρινή τα χρονικά όρια, καθώς και η ένταση της κρίσης αυτής. Εκτιμώ ότι πέρα από τις κινήσεις, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται σε διεθνές, πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο, κάθε περιοχή έχει και τα δικά της κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», τόνισε η Ελπίδα Τσουρή κατά την ομιλία της στο Εκθεσιακό Κέντρο «Γ. Καλουτάς».
         Ευχαριστώντας όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της, αλλά και πιστεύοντας ότι όλοι οι πολίτες θα προβληματιστούν με τις προτάσεις που θα ακουστούν, σημείωσε ότι είναι υποχρέωσή μας προς τους πολίτες, τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες του νομού μια ψύχραιμη και σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης στη Χίο.
         «Να αναγνωρίσουμε, συνέχισε, τους κλάδους και τους τομείς της Χίου, που, ενδεχομένως, θα γνωρίσουν ταχύτερα ή αμεσότερα τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, να καταγράψουμε τάσεις που αποκτούν ανησυχητική διάσταση, να εντοπίσουμε μέτρα και πολιτικές, που θα εκτονώσουν την κρίση».
         Αναπτύσσοντας τον τετραπλό στόχο που πρέπει να θέσει η τοπική κοινωνία και που αφορά:
         – Τη προστασία της εργασίας και τους εργαζόμενους,
         – τη στήριξη όλων των τομέων ανάπτυξης στο νομό,
         – τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και
         – τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής αλληλεγγύης προς αυτούς που θα εγκλωβισθούν στην κρίση, αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Πολιτείας.
         «Η Πολιτεία, αλλά και ο παραγωγικός τομέας έχουν διακριτές ευθύνες και οφείλουν να δεσμευτούν στην τήρηση τους. Ειδικότερα, η Πολιτεία έχει την ευθύνη ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των Τραπεζών και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά», ξεκαθάρισε.
         Αναλυτικά αναφέρθηκε στους παράγοντες που σε εθνικό επίπεδο μας ανησυχούν (ανεργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λιανεμπόριο, κατασκευές, τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες) ενώ παράλληλα κατέθεσε και τις προτάσεις της (αναλυτικά στο επόμενο φύλλο μας).
         «Ο κίνδυνος για τη Χίο είναι να μη θελήσει ή να μη μπορέσει να δει την πραγματικότητα, και να δράσει καθυστερημένα και άτολμα. Κίνδυνος είναι να συνεχισθούν οι καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ 2007-2013, διατηρώντας την αναπτυξιακή ύφεση και τη διετία 2009-2010. Κίνδυνος είναι επίσης η έλλειψη σοβαρότητας και ο πανικός που, αναπόφευκτα, επηρεάζουν τη ψυχολογία της αγοράς, αλλά και των πολιτών», τόνισε η κα Τσουρή.

Διαφήμιση