Αρχική Νέα Τοπικά Νομαρχιακή Ημερίδα το Μάιο για το Κάστρο

Νομαρχιακή Ημερίδα το Μάιο για το Κάστρο

20

 Το κορυφαίο μνημειακό και παράλληλα ζωντανό σύνολο της πόλη μας, το Κάστρο, περιμένει καρτερικά τη σειρά του για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αναστύλωσης. Πριν ένα χρόνο περίπου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μας ανακοίνωσε με ικανοποίηση την τεχνική συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο  προγραμματικής σύμβασης που είχε συνάψει με το Δήμο Χίου, και την ΕΒΑ, για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του εξωτερικού τείχους του Κάστρου, προ διετίας περίπου!


«Είναι σημαντικό, ανακοίνωνε, ότι  είναι η  πρώτη φορά που υλοποιείται σε επίπεδο νομού μελέτη νομού μελέτη για την αποκατάσταση των τειχών του Κάστρου…»


Η σύμβαση εκείνη δεν προχώρησε, ούτε και η μελέτη φυσικά, αλλά οι καιροί ου μενετοί. Ο χρόνος αδυσώπητα χτυπά και φθείρει το Κάστρο, και οι ευκαιρίες ένταξης του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχουν μειωθεί ανησυχητικά.


Σήμερα η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει και πάλι πρωτοβουλία,  να  αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διάσωσης του μνημείου αφενός και  την ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορέων για να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι αφετέρου. Πρώτο βήμα είναι η οργάνωση ημερίδας στα μέσα Μαΐου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, και  στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας του Κάστρου και την ωρίμανση του έργου, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.


Πως όμως χωρίς μελέτες; Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, έχει την απάντηση. «Οι πιστώσεις που είχαν εγγραφεί για την προγραμματική σύμβαση που δεν προχώρησε, μπορούν να δοθούν τώρα να γίνει η μελέτη, τουλάχιστον για την αποκατάσταση της νότιας πλευράς ((Porta Maggiore).»


Κοντολογίς, η καθυστέρηση στο άνοιγμα του προγράμματος, ΕΣΠΑ  μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε αυτή την περίπτωση  και να προλάβουμε. Αρκεί βεβαίως να τρέξουμε ως νομός.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 17 Μαρτίου, DIMOKRATIKI.ORG

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΓΔΜ: Έναρξη διαπραγματεύσεων και συμφωνία για το όνομα θέλουν οι ευρωβουλευτές
Επόμενο άρθροΕξώδικη διαμαρτυρία της Ν.Α. Χίου για το σκάφος Αγ. Ιωάννης