Αρχική Νέα Οικονομία Ε.Ε.: ” Μέτρα στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας θέλει το ΕΚ»

Ε.Ε.: ” Μέτρα στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας θέλει το ΕΚ»

5

 Το ΕΚ ζητά με ψήφισμά του μέτρα στήριξης για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. 

“Συνεκτικές και συντονισμένες πρωτοβουλίες” εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και ένα “πραγματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης” που θα προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα ζήτησε το ΕΚ με ένα ψήφισμά του για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Υιοθετώντας με 413 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 29 αποχές το ψήφισμα, το ΕΚ επεσήμανε “με αυξανόμενη ανησυχία ότι ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο εκ μέρους κρατών μελών θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό εντός της ενιαίας αγοράς, ζημιώνοντας την ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα”. Ζήτησε ακόμη από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα θα είναι συνεκτικά, αποτελεσματικά και συντονισμένα.
 
Η ολομέλεια κάλεσε επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να επιταχύνουν, να απλοποιήσουν και να αυξήσουν τη χρηματοδοτική υποστήριξη για την αυτοκινητοβιομηχανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και επιτρέποντας τις κρατικές εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια.
 
Επιπλέον, κάλεσε την Επιτροπή να εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για μέτρα που θα ενθαρρύνουν με συντονισμένο τρόπο την ανανέωση του στόλου οχημάτων, όπως προγράμματα απόσυρσης.  
 
Σύμφωνα με το ψήφισμα, “ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ΕΕ παρουσιάζει διαρθρωτική πλεονάζουσα δυναμικότητα και κατά το 2009 αναμένεται να σημειωθεί περαιτέρω σημαντική πτώση στη ζήτηση οχημάτων με επακόλουθη πτώση της παραγωγής, αυξάνοντας αναπόφευκτα την πίεση στην απασχόληση και τα επίπεδα επενδύσεων στην ΕΕ”.
 Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 12 εκατ. άτομα άμεσα και έμμεσα, δηλαδή το 6% του απασχολούμενου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκατομμύρια δε από αυτές τις θέσεις εργασίας βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο, σημειώνεται περαιτέρω.  


* Το άρθρο δόθηκε από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ενημέρωσης Europe Direct Βορείου Αιγαίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμαρχος Ψαρών: 24 ώρες Ψαρά- Πειραιάς
Επόμενο άρθροΣεμινάριο Α’ & Β’ βαθμιας Διεύθυνσης με θέμα: Η διοίκηση της σχολικής μονάδας