Αρχική Νέα Τοπικά Ψηφιακή «λεωφόρος» μεταξύ των δήμων Κρήτης και νησιών Αιγαίου

Ψηφιακή «λεωφόρος» μεταξύ των δήμων Κρήτης και νησιών Αιγαίου

24

 


Τα πρώτα βήματα στην ψηφιακή λεωφόρο που συνδέει την Κρήτη με τα νησιά του Αιγαίου πραγματοποίησαν φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας την υπόσχεση πως η συνεργασία που μόλις ξεκίνησε μέσα από το διαδημοτικό δίκτυο Ίκαρος ΝΕΤ στο μέλλον θα απογειωθεί, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την εξέλιξη και την αναβάθμιση στις παροχές και τις υπηρεσίες των δήμων.


H «υπόσχεση» δόθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας «Διαδημοτική συνεργασία δήμων Κρήτης και Νήσων Αιγαίου σε θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Γιάννη Κουράκη, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δήμων σε περιφερειακό επίπεδο για την αξιοποίηση των ευκαιριών της «κοινωνίας της γνώσης».


Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, καθώς και εκπρόσωποι των δήμων που μετέχουν στην πρωτοβουλία ενώ στο πλαίσιο της ημερίδας υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και τη διεύρυνση του διαδημοτικού δικτύου συνεργασίας, που πήρε την ονομασία Ίκαρος ΝΕΤ.


«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αφού οι δήμοι της Κρήτης και του Αιγαίου δημιουργούν ηλεκτρονικά προγράμματα και υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση αυτού που ονομάζεται ψηφιακή διακυβέρνηση και ψηφιακή σύγκλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Αλεξάκης, συμπληρώνοντας: «συμμετέχουν συνολικά δεκατέσσερις δήμοι δημιουργώντας έναν ενιαίο ψηφιακό χώρο αλλά και πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους πολίτες χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες των δήμων».


Η συνεργασία


Στόχος της συνεργασίας αυτής, όπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ενός φορέα που αφενός θα αναλάβει την προώθηση της ευρυζωνικότητας και της ψηφιακής τεχνολογίας και αφετέρου θα θέσει τη βάση για την υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων στο μέλλον, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό επίπεδο υποδομών και ένας ενιαίος ηλεκτρονικός νησιωτικός χώρος.


Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο του μνημονίου, σκοπός είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας για τις πόλεις-μέλη του, που συνίσταται στην ανταλλαγή γνώσης, ιδεών και εμπειρίας για την ανάλυση κοινών προβλημάτων και την ανάπτυξη λύσεων πάνω σε θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ειδικής γραμματείας ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επέκτασης και της συντήρησης των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το τέλος του 2010.


Στη σημασία της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους συμμετέχοντες δήμους. «Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για ένα σημαντικό βήμα της αυτοδιοίκησης που έρχεται με τη βοήθεια και της πολιτείας να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και τη συσσωρευμένη γνώση, “ενοποιώντας” το χώρο και “εκμηδενίζοντας” το χρόνο και την απόσταση», τόνισε.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 4-5/4
Επόμενο άρθροΕγκριση για προανακριτική και με την … ψήφο Παυλίδη