Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για Εποπτεία και έλεγχος της αγοράς των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

Ερώτηση Τσουρή για Εποπτεία και έλεγχος της αγοράς των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών

10

 Ερώτηση
Και
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,
Αιγαίου και Νησιωτικής ΠολιτικήςΘέμα: Εποπτεία και έλεγχος της αγοράς των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών


Oι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοπούνται στις απελευθερωμένες γραμμές, υποχρεούνται, βάσει του νόμου, να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΕΝΑΝΠ, καθώς και τις οικείες Λιμενικές Αρχές, εντός τριών ημερών από ενάρξεως ισχύος των εκάστοτε τιμών (κατά προέλευση-προορισμό-οικονομική θέση-κατηγορία οχημάτων) και για οποιαδήποτε μεταβολή ή διαφοροποίηση τους.


Είναι γνωστό ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί του δικαιώματος εποπτείας της αγοράς και κατ’ επέκταση επιβολής υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας, σχετικών με τους ναύλους, όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν επαρκεί η λειτουργία μόνο των κανόνων της αγοράς, για την εξασφάλιση ικανοποιητικών ναύλων, λαμβανομένων υπόψη των απαιτούμενων όρων παροχής δημόσιας υπηρεσίας. Αντίθετα, διατηρεί το ρόλο του απλού παρατηρητή των εξελίξεων, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει λάβει κανένα ουσιαστικό διορθωτικό μέτρο.


Πριν από την έναρξη της περσινής καλοκαιρινής περιόδου, ο αρμόδιος Υπουργός είχε περιοριστεί σε εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων. Στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στις 12-6-2008, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού οργάνου, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με κύρια αρμοδιότητα, το αυτονόητο: την καθημερινή και λεπτομερή παρακολούθηση των τιμών.


Βάσει των παραπάνω


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


1. Έχει συσταθεί στο Υπουργείο, ειδικό όργανο, με κύρια αρμοδιότητα την καθημερινή και λεπτομερή παρακολούθηση των τιμών; Εάν ναι, παρακαλώ για την κατάθεση των σχετικών αποφάσεων σύστασης.
2. Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία διακύμανσης των ναύλων, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί σήμερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Απρίλιος 2008), σε όλες τις απελευθερωμένες γραμμές;
3. Παρακαλούμε για την κατάθεση των προβλεπόμενων εκ του νόμου δηλώσεων τιμολογιακής πολιτικής, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε απελευθερωμένες γραμμές, που αφορούν στην τρέχουσα περίοδο.


06.04.2009


Η ερωτώσα βουλευτής
 
Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 4-5/4
Επόμενο άρθροΕγκριση για προανακριτική και με την … ψήφο Παυλίδη