Αρχική Απόψεις Aρθρα Μήνυμα Μητροπολίτη Χίου σε καρκινοπαθείς

Μήνυμα Μητροπολίτη Χίου σε καρκινοπαθείς

23

 Ο άνθρωπος από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο αυτό, συναντάται με την ασθένεια και τον πόνο. Γεννιέται με πόνο. Κατακατά την πρόσκαιρη τούτη ζωή με πόνο. Πεθαίνει με πόνο.
Ο πόνος, όπως και η ασθένεια, είναι η μεταπτωτική κατάσταση της ζωής του ανθρώπου. Μόνο αυτός που δεν έζησε, δεν αρρώστησε. Η σωματική αρρώστεια είναι συνδεδεμένη με την προσωπική ζωή κάθε ανθρώπου.
Μεταξύ των ασθενειών και αυτή του καρκίνου. Ο προηγούμενος μάλιστα αιώνας, χαρακτηρίσθηκε ως ο αιώνας της ασθενείας του καρκίνου και για την έξαρση που εσημείωσε η νόσος, με αποτέλεσμα να νοσήσει μεγάλο πλήθος συνανθρώπων μας, αλλά και για την ανεύρεση και επισήμανση των αιτίων προκλήσεώς της. Εδόθη, επίσης, η δυνατότητα να αναλυθούν οι εκφάνσεις και τα στάδια της ασθενείας, αλλά και να επιτελεσθή σημαντική ιατρική πρόοδος.
Η Ιατρική Επιστήμη, με την ευλογία του Θεού, συνεχώς προοδεύει. Αναζητεί και εφευρίσκει φάρμακα και θεραπείες, που όχι μόνο ανακουφίζουν από την ασθένεια του καρκίνου, αλλά και την θεραπεύουν σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στα αρχικά της στάδια. Δεν είναι πλέον η φοβερή και ανείπωτη, η επάρατος ασθένεια. Έτσι, σήμερα, οι καρκινοπαθείς, που πρόσφατα οργανώθηκαν, με επιτυχία, στο Νομό μας και εδημιούργησαν το Σύλλογό τους, αλλά και ο κάθε άνθρωπος, μπορούννα αισθάνονται ανακούφιση και να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Προσωπικά, αισθάνομαι τον αγώνα τους για τη ζωή και συμπαρίσταμαι, με όλη μου την αγάπη, στις ώρες της δοκιμασίας και του πόνου. Και η Εκκλησία μας, ποικιλότροπα, τους ενισχύει και, πολλές φορές, τους θεραπεύει με τα Ιερά Μυστήριά της, και μάλιστα το Ιερόν Ευχέλαιον, που δίδεται «εις ίασην ψυχής τε και σώματος», με την Εξομολόγησιν και την Θείαν Ευχαριστίαν, το αντίδοτον του θανάτου. Ας μη λησμονούμε μάλιστα και το σημαντικότερο. Ότι δηλαδή ο καρκίνος δεν είναι η χειρότερη ασθένεια. Η αμαρτία, η παρακοή και η παράβαση του θελήματος του Θεού, είναι ο χειρότερος καρκίνος, και αυτόν μόνον η Εκκλησία τον θεραπεύει.
Μέσα στην Εκκλησία ο ασθενής νιώθει να ενδυναμώνεται και να αντιμετωπίζει με πίστη και θάρρος τις δοκιμασίες. Αυτό που κάνει τον άρρωστο να υποφέρη δεν είναι μόνον η ασθένεια, αλλά και η παραγνώριση και η έλλειψη αγάπης. Η Εκκλησία, ως κοινωνία αγάπης, εξοβελίζει τον πόνο και δεν αφήνει τον άνθρωπο να κλείνεται εγωιστικά στον εαυτό του, με αποτέλεσμα να πονά περισσότερο.
Όλοι μαζί, λοιπόν, ας δίνομε τον αγώνα και ας είμαστε βέβαιοι, ότι με τη βοήθεια του Θεού και της Ιατρικής Επιστήμης, θα ξεπερνιέται η ασθένεια και θα κυριαρχή η αληθινή ζωή.
Αυτό άλλωστε θα εορτάσομε και σε λίγες μέρες με την θριαμβευτική και κοσμοσωτήρια Ανάσταση του Κυρίου μας. Τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, την κυριαρχία του θείου φωτός και της ουράνιας χαράς στο σκοτάδι του πόνου και της απόγνωσης.


Μετά θερμών ευχών
Ο Μητροπολίτης
Ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Διονύσιος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη στο Δήμο Χίου για τα αδέσποτα
Επόμενο άρθροΒιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Βοτσαλωτές Αυλές της Χίου” της Μ. Ξυδά