Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Δύο χρόνια της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Δύο χρόνια της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας

11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου, με αφορμή τη συμπλήρωση του δεύτερου χρόνου λειτουργίας της, ενημερώνει ότι κατά το έτος 2008 πραγματοποιήθηκαν οι εξής δραστηριότητες :
* Κλινικό έργο:  Κατά τη διάρκεια του 2008 έχουν απευθυνθεί στη Διεπιστημονική Ομάδα 126 περιστατικά (συγκεκριμένα 75 ενήλικες και 51 παιδιά). Πραγματοποιήθηκαν 859 θεραπευτικές πράξεις που περιλάμβαναν είτε συνεδρίες διάγνωσης, ψυχιατρικής παρακολούθησης, συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είτε παρέμβαση σε κρίση.
* Στα πλαίσια της Αγωγής Κοινότητας, οι συνεργάτες της ΚΜΨΥ, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας πραγματοποίησαν:
–  15/03/2008: Εκδήλωση με θέμα «Ψύχωση: Προσεγγίζοντας μια άγνωστη και παρεξηγημένη ασθένεια». (Ομιλήτριες οι κκ Ηλιάνα Φύλλα, Αμαλία Τσόκου, Ελένη Πίπα).
–  15/05/2008: Συμμετοχή της Κ.Μ.Ψ.Υ. στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής. Παρουσίαση με θέμα «Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Χίου: Ένας χρόνος λειτουργίας». (Ομιλήτρια η κα Αμαλία Τσόκου)
–  06/06/2008: Ομιλία στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με θέμα «Βασικά Στοιχεία κατανόησης και προσέγγισης ψυχωσικού ασθενή». (Ομιλητές ο κος Κων/νος Μπόλιας και η κα Ηλιάνα Φύλλα)
–  17/7/2008: Συμμετοχή της Κ.Μ.Ψ.Υ. στην 2η γιορτή για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κήπο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων και συνδιοργανωτή την Τομεακή Επιτροπή Ψυχική Υγείας Νομού Χίου.
–  08/10/2008: Δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα «Δημοκρατική» με τίτλο «Το στρες στην εργασία», από την κα Αμαλία Τσόκου.
–  09/10/2008: Δημοσίευση Δελτίου Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Δημοκρατική» από την κα Ελένη Πίπα.
–  10/10/2008: Διανομή έντυπου υλικού στην είσοδο της Απλωταριάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Χίου.
– 7-8/11/2008: Συμμετοχή της Κ.Μ.Ψ.Υ. σε Συμπόσιο στους Δελφούς, με θέμα «Καλές Πρακτικές, προβλήματα και προοπτικές στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων». Η παρουσίαση της Κ.Μ.Ψ.Υ Χίου είχε τίτλο «Αγωγή Κοινότητας Κ.Μ.Ψ.Υ. Ν. Χίου. Η εμπειρία μιας λειτουργικής αναπροσαρμογής». (Ομιλήτρια η κα Μαρία Καλογεράκη)
     
      Σας ενημερώνουμε ότι για την κάλυψη των αναγκών του Νομού Χίου η Κ.Μ.Ψ.Υ. από τον Ιανουάριο του 2007 δραστηριοποιείται τακτικά στους ακόλουθους δήμους :
* Δήμος Χίου (καθημερινά κατόπιν ραντεβού)
* Δήμος Αγίου Μηνά (καθημερινά κατόπιν ραντεβού)
* Δήμος Καμποχώρων (στο ιατρείο του Αγίου Γεωργίου μία φορά το μήνα)
* Δήμος Καρδαμύλων (στο ιατρείο Άνω Καρδαμύλων ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Αμανής (στο ιατρείο της Βολισσού ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Ιωνίας ( στο ιατρείο της Καλλιμασιάς ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Μαστιχοχωρίων (στο Κέντρο Υγείας Πυργίου ανά δεκαπενθήμερο)
* Δήμος Οινουσσών (στο ιατρείο Οινουσσών μια φορά το μήνα)
* Δήμος Ψαρών (στο ιατρείο Ψαρών μια φορά το μήνα)
      Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις της ΚΜΨΥ στους εν λόγω δήμους περιλαμβάνουν πραγματοποίηση τακτικών ιατρείων, επισκέψεις κατ’ οίκον όπου κρίνεται αναγκαίο, επισκέψεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σε φορείς της κοινότητας (υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, σχολεία, κ.λπ.) και ομιλίες – με θέματα που άπτονται των ειδικοτήτων μας.
      Από τον Ιανουάριο του 2008 υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος λόγω υποχρηματοδότησης.