Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΠΑΣΟΚ: Μέτρα για μία πιο «πράσινη» ναυτιλία και ακτοπλοΐα

ΠΑΣΟΚ: Μέτρα για μία πιο «πράσινη» ναυτιλία και ακτοπλοΐα

18

Τη δημιουργία και νέων θαλάσσιων περιοχών χαμηλής ρύπανσης, γνωστές ως SECAs θα ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ, με βάση όσο προβλέπει το πρόγραμμά του για μία «πράσινη ανάπτυξη» που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.


Ειδικότερα το κείμενο διαλόγου που κυκλοφόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκρίνει μία σειρά μέτρων για τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια με στόχο μία πιο φιλική προς το περιβάλλον ναυτιλιακή πολιτική.


Στο κείμενο μεταξύ άλλων προβλέπεται:


– Αναθεώρηση και διεύρυνση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας (π.χ. Οδηγία 2005/33/ΕΚ) με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών όλων των κλασικών ρύπων από τα πλοία (SΟx, NOx, VOCs, PM) στις ευρωπαϊκές θάλασσες και λιμάνια.


– Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ως κύριο εργαλείο εφαρμογής Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, με στόχο τη βελτιστοποίηση της χρήσης του θαλάσσιου χώρου, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


– Πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία περισσότερων θαλασσίων περιοχών «χαμηλής ρύπανσης» (SECAs – Ship Emission Control Areas), με έμφαση στη Μεσόγειο, ξεκινώντας σαν πιλοτική εφαρμογή από το Αιγαίο.


– «Πρασίνισμα» των λιμένων. Η κοινοτική νομοθεσία ούτως ή άλλως επιβάλλει (από 1/1/2010) στα εμπορικά σκάφη που βρίσκονται ελλιμενισμένα σε κοινοτικούς λιμένες, είτε να χρησιμοποιούν καύσιμο με ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (0,1% κμ), είτε να συνδέονται με εξωτερική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (όπου υπάρχει σχετική υποδομή), μηδενίζοντας έτσι κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τις εκπομπές τους.


– Αποτελεσματικός επανασχεδιασμός της κυκλοφορίας στα μεγάλα λιμάνια.


-Αναβάθμιση του στόλου με νεότευκτα πλοία με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και των συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες και λιμάνια.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης: Ασφάλεια στη θάλασσα: Προς υιοθέτηση της τρίτης δέσμης μέτρων
Επόμενο άρθροΟι πόλεμοι καταστρέφουν (και) τα οικοσυστήματα, του Τάσου Σαραντή