Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη «Ναυτικός κύκλος στα 3 ΕΠΑΛ»

«Ναυτικός κύκλος στα 3 ΕΠΑΛ»

57

 της Κλαίρης Κάβουρα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
   
   Με στόχο την ενημέρωση για το ναυτικό κύκλο  εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια του νομού μας και παρουσιάζοντας ως βασικό κίνητρο τον οικονομικό παράγοντα ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παύλος Καλογεράκης, πραγματοποίησε χτες συνέντευξη τύπου.
    Τις απόψεις τους κατέθεσαν και ο Διευθυντής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, Νίκο Δανιήλ, ο Διευθυντής της ναυτιλακής εταιρίας ΤΣΑΚΟΣ, Κώστας Καραμανής,  ο Πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικός Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν κ. Ζαννίκος και ο ταμίας του  κ. Πυλιαρός,  πραγματοποίησαν χτες συνέντευξη τύπου, για την ενημέρωση μαθητών, γονέων, αλλά και γενικά η χιακή κοινωνία.
  
   «Ναυτικός κύκλος στα 3 ΕΠΑΛ»
   Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, στα τρία επαγγελματικά Λύκεια του Νομού μας λειτουργεί ναυτικός κύκλος.  Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι ιδιαιτέρως συγκροτημένη και σοβαρή, όπως ανέφερε ο ίδιος, διότι έχουν στελεχωθεί τα σχολεία πλήρως, ενώ  ταυτόχρονα και ο εξοπλισμός είναι ιδιαιτέρως καλός. «Η εκπαίδευση που παρέχεται είναι σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στη σημερινή εποχή και συγκεκριμένα στον οικονομικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα μια καλή διέξοδος είναι η θάλασσα. «Πρέπει να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη τους», είπε, ενημερώνοντας ότι μετά την εκπαίδευση τους στα ΕΠΑΛ,  έχουν δυνατότητες να συνεχίσουν τις σπουδές, να γίνουν στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, ακόμα και να βρουν δουλειά στη ξηρά. «Λαμβάνοντας υπόψη επίσης τον οικονομικό παράγοντα είναι βέβαιο ότι δεν θα ζημιωθούν, εφόσον βέβαια αγαπούν και τη θάλασσα», τόνισε.
  
   400 πλοία υπό κατασκευή
   Για τον ελληνικό στόλο μίλησε ο κ. Δανιήλ, επισημαίνοντας το πόσο βοηθάει στην μετακίνηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και ενημερώνοντας ότι το 90% του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται από τις ναυτιλιακές βιομηχανίες. «Το όφελος για το κράτος είναι τεράστιο, καθώς και το συνάλλαγμα είναι μεγάλο. Το 2008 ήταν 14 δις ευρώ, ο ελληνόκτητος στόλος είναι γύρο στα 3.000 πλοία και αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής ναυτιλίας. Υπάρχουν περίπου 40.000 ναυτικοί, αλλά και στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων που εργάζονται σ’ αυτή τη βιομηχανία», είπε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι τα πλοία είναι καινούρια, αφού έχουν μέσο όρο ηλικίας 6-8 χρόνια, ενώ αν και υπάρχει οικονομική κρίση, αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή γύρω στα 400 πλοία.
  
   Εκπαίδευση σπουδαστών στην Ακαδημία
   Η εκπαίδευση των σπουδαστών στην ακαδημία, σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ, περιλαμβάνει 6 διδακτικά εξάμηνα και δύο εκπαιδευτικά ταξίδια ενδιάμεσα, όπου οι σπουδαστές αμείβονται σ’ αυτά τα ταξίδια. Το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι επιδοτείται από ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο. Οι σπουδαστές αν δεν είναι σε οργανική θέση λαμβάνουν γύρω στα 1.200 ευρώ, ενώ στο δεύτερο κατέχοντας οργανική θέση έχουν αμοιβή 2.000 ευρώ.
   Ο τρόπος εισαγωγής στην ΑΕΝ γίνεται μέσω του γνωστού μηχανογραφικού, ενώ παράλληλα πρέπει να υποβάλλουν στη σχολή ορισμένα δικαιολογητικά..  Επίσης γίνεται και μια προκήρυξη με απολυτήριο λυκείου, επειδή δεν συμπληρώνουν την προσέλευση των σπουδαστών από τα μηχανογραφικά. «Οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να καταθέσουν και μηχανογραφικό και απολυτήριο ταυτόχρονα», είπε.
   Τα μαθήματα που διδάσκονται στις σχολές είναι γενικών γνώσεων, δηλαδή μαθητικά, φυσική , χημεία, ναυτική ορολογία στα αγγλικά, αλλά και μαθήματα ειδικότητας όπως ηλεκτρικές μηχανές, ναυπηγία κτλ.
  
   Ανοίγουν οι δρόμοι για Πανεπιστημιακές σπουδές
   Σύμφωνα με τον κ. Δανιήλ, οι απόφοιτοι των ΑΕΝ πλοιάρχων- μηχανικών, μετά από εξετάσεις μπορούν να εισαχθούν σε Πανεπιστημιακές σχολές. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι των ΑΕΝ μηχανικών μετά από εξετάσεις μπορούν να εισαχθούν στο Μετσόβιο ως ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αλλά και να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ναυτιλία, κτλ., να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, μέχρι να γίνουν πλοηγοί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μπορούν επίσης μετά την κτήση του πτυχίου να μπουν στο λιμενικό, την πυροσβεστική κ.α.
  
   Μισθός 10.000 ευρώ
   Όταν αποφοιτήσει κάποιος από τη σχολή παίρνει το δίπλωμα του 3ου μηχανικού. Μετά από 4 μήνες υπηρεσίας παίρνει του 2ου μηχανικού και μετά από 36 μήνες υπηρεσία του 1ου μηχανικού και με εξετάσεις στα ΚΥΣΕΝ φτάνει το μισθό των 10.000 ευρώ περίπου.
   «Τα πλεονεκτήματα αποφοίτων των αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού είναι ότι κατ’ αρχάς υπάρχει δωρεάν παιδεία και τροφοδοσία, γρήγορη εξέλιξη στην κορυφή της ιεραρχίας, σταθερή και αμειβόμενη καλά εργασία, ενώ  μετά από επιτυχημένη καριέρα εύκολα μπορεί να σταδιοδρομήσει κανείς σε μια ναυτιλιακή εταιρία. Μάλιστα, μετά από επιπλέον σπουδές μεταπτυχιακά κτλ, μπορεί να σταδιοδρομήσει σε ειδικές θέσεις σε ναυτιλιακές εταιρίες. Με γνώσεις και εμπειρία μπορούν να γίνουν και πλοιοκτήτες», τόνισε ο Διευθυντής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου,  καλώντας τους μαθητές που αγαπούν τη θάλασσα, να έρθουν στις ακαδημίες και να γίνουν αξιωματικοί αλλά και αυτούς που δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μια δοκιμή.
   Οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους  να ασχοληθούν με τη θάλασσα. Τα πλοία πλέον είναι σύγχρονα και ασφαλή», κατέληξε. 
  
   «Η θάλασσα αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει»
   Αυτή είναι περίοδος οικονομικής κρίσης. Επειδή έχουμε ξαναπεράσει κρίση ειδικά στη ναυτιλία ένα έχω να πω: Η θάλασσα αρρωσταίνει δεν πεθαίνει», ήταν τα λόγια του Προέδρου του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν., κ. Ζαννίκου, συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας επιβάλλεται να στραφούν οι νέοι στη θάλασσα, διότι με τους μισθούς των 700 ευρώ που παίρνουν, είναι αδύνατον να τα βγάλουν πέρα. Ο ίδιος τόνισε ότι το επάγγελμά αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ  ακόμα κι αν πέσουν τα παιδιά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αυτό καμιά φορά αποτελεί κίνητρο για να παλέψουν και να βγουν νικητές.  «Νικητές στη ζωή της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά. 
  
   Υπερσύγχρονα τα πλοία
   Την ανάγκη της ναυτιλίας  να επανδρωθεί από νέους ανθρώπους, τόνισε και ο κ. Κώστας Καραμανής, επισημαίνοντας ότι τα σημερινά πλοία έχουν εκσυγχρονιστεί και αυτοματοποιηθεί, είναι ασφαλή και σχεδόν αβύθιστα. Όσον αφορά τους μισθούς σχολίασε ότι «είναι μεγάλοι. Ακόμα και ο μισθός αναμονής, που είναι ο μισθός που παίρνει κάποιος όταν είναι σπίτι του και ξεκουράζεται είναι γύρω στα 1.500 ευρώ». Όσο για τη ζωή μέσα στο πλοίο ενημέρωσε ότι η ώρα περνάει ευχάριστα, δεδομένου ότι υπάρχει  Internet, αίθουσες ψυχαγωγίας, πισίνα, βιβλιοθήκες, αίθουσες προβολής ταινιών κτλ. Ωστόσο κι αυτός δήλωσε ότι  το μεγαλύτερο κίνητρο είναι το οικονομικό.
   Την εποχή των 700 ΕΥΡΩ ο νιόμπαρκος 3ος μηχανικός παίρνει 6.000!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυχαριστίες Φιλοζωϊκού για τη στήριξη στο τσάϊ
Επόμενο άρθροΏρα της Γης: Παγκόσμια συμβολική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή