Αρχική Νέα Τοπικά Κάλεσμα ΠΑΜΕ για 1η Μάη

Κάλεσμα ΠΑΜΕ για 1η Μάη

8

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ


 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


 Ο πρόεδρος  του ομίλου επιχειρήσεων   ΝΗΡΕΑ  τόσο με τη συνέντευξη τύπου προς  τα τοπικά ΜΜΕ, όσο και με την ομιλία του προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης στη Χίο, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι.


Έχοντας σαν οδηγό τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων της επιχείρησης (απολύσεις αρκετών δεκάδων εργαζομένων, αλλαγή εργασιακού καθεστώτος στο τμήμα κατασκευής διχτυών με μείωση ωρών εργασίας και με ταυτόχρονη μείωση μισθού, δηλαδή τη μετατροπή του 8ωρου σε 4ωρο, την αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα από ΙΚΑ σε ΟΓΑ εκμεταλλευόμενος το νόμο του ΠΑΣΟΚ 3232/12-02-04, που συνέχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καταπατά αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματα που έχουν να κάνουν με το βαρύ και ανθυγιεινό), ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη και άλλων μέτρων, σε βάρος των εργαζόμενων τον Σεπτέμβριο, για να ξεπερασθεί η κρίση.


Πάγια θέση της πολυεθνικής εταιρείας  «ΝΗΡΕΑΣ», που απασχολεί συνολικά 1400 εργαζόμενους σ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της και την επενδυτική της δραστηριότητα , είναι να αναζητά «συνεταίρους»  στο μοίρασμα της κρίσης και το ξεπέρασμα της.


Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να γνωρίζουν  ότι η μικρή περιφερειακή επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, που ιδρύθηκε το 1988, μετατράπηκε σε πολυεθνική, με τεράστια κερδοφορία και επενδύσεις, χάριν στη δουλειά τους,  και την εκμετάλλευση  της υπεραξίας της εργατικής τους δύναμης.


Ο τεράστιος πλούτος  που παράχθηκε, στηρίχθηκε  στους αντεργατικούς ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΎΣ ΝΌΜΟΥΣ  ΤΩΝ Κυβερνήσεων  της  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,  στα προνόμια, τις φοροαπαλλαγές, και τις επιδοτήσεις, όταν οι εργαζόμενοι « απολάμβαναν» αυξήσεις 3%, υπερεντατικοποίηση, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, , και για χρόνια απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.


Το  ΠΑΜΕ   σπάζοντας το άβατο για το συνδικαλιστικό κίνημα  στο χώρο δουλειάς στο ΝΗΡΕΑ,  βρίσκεται σταθερά  στο πλευρό των συναδέλφων που σήκωσαν το κεφάλι και με αγωνιστικότητα και ταξικό προσανατολισμό, διεκδίκησαν τα αυτονόητα.


–         Να μη γίνουν  τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης.


–         Να μη παρασυρθούν από τις  εκκλήσεις  ταξικής συνεργασίας του προέδρου  του ΝΗΡΕΑ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του  Εργατικού Κέντρου, που το μόνο που βρήκε να πει  ήταν να καλέσει  «τον καλό καπετάνιο να φανεί καλός στην φουρτούνα που έρχεται».


–         Να αποκρούσουν  τις απειλές και τους εκβιασμούς και να μη δεχθούν σαν διέξοδο τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της διοίκησης. 


Να παραμείνουν συσπειρωμένοι γύρω από  το Σωματείο τους – ταξικά και αγωνιστικά- και να διεκδικήσουν:


–         Τη διατήρηση  ΟΛΩΝ  των θέσεων εργασίας,


–         Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων,


–         Την επαναφορά του  8ωρου σε όσους εφαρμόσθηκε η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε 4ωρο,


–         Την ασφάλιση στο  ΙΚΑ όλων των ιχθυεργατών  κόντρα στον νόμο που στοχεύει «στην αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής», στα απλά ελληνικά σημαίνει δωρεάν χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο από την μια και υποβάθμιση των όρων συνταξιοδότησης και περίθαλψης των ιχθυεργατών απ’ την άλλη  όσων καλύπτονται από τον  ΟΓΑ με βάση τον νόμο 3232/04.


–         Τη διεκδίκηση κατώτερου μισθού στα 1400 ευρώ για τον ανειδίκευτο εργάτη


–         Τη διεκδίκηση της ένταξης όλων των ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


Καλούμε τους συναδέλφους  να αγωνισθούν και να διεκδικήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, αφού είναι οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, τον οποίο μέχρι σήμερα καρπώνονται οι καπιταλιστές του ομίλου ΝΗΡΕΑ κλέβοντας τον κόπο τους μέσα από την παραγόμενη υπεραξία. 


 Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία του τόπου


 Καλούμε του συναδέλφους να λάβουν μέρος με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ  και τη συμμετοχή τους  στη απεργιακή συγκέντρωση  της  Πρωτομαγιάς,   στην αρχή της  Απλωταριάς  στις  10 π.μ..