Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κατά… 54% πιο επικίνδυνη η φύση, του Τάσου Σαραντή

Κατά… 54% πιο επικίνδυνη η φύση, του Τάσου Σαραντή

23

 
Ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά γεγονότα όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, θύελλες και καθιζήσεις του εδάφους, πολλά από τα οποία συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 54%, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 375 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, κατά μέσο όρο, μέχρι το 2015.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση 6.500 σχετικών με το κλίμα καταστροφών από την ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, που καταγράφτηκαν από το 1980. Στον προαναφερόμενο αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι άνθρωποι που θα πληγούν από άλλες καταστροφές όπως οι πόλεμοι, οι σεισμοί και τα ηφαίστεια.


Κόστος


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να διπλασιαστεί αναφέρεται στην έκθεση. «Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να υπερφορτώσει το ανθρωπιστικό σύστημα που σήμερα μόλις που μπορεί να αντιμετωπίσει το υπάρχον επίπεδο των καταστροφών, λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να καταρρεύσει» λέει η Μπάρμαρα Στόκινγκ, ανώτερο στέλεχος της Oxfam.


Από τη δεκαετία του ’80, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί από σχετικές με το κλίμα καταστροφές έχει αυξηθεί από 121 έως 243 εκατομμύρια ετησίως. Οι μεγάλες πλημμύρες έχουν τετραπλασιαστεί, με αποκορύφωμα την περίοδο 2007/8 όταν επλήγησαν 23 χώρες της Αφρικής καθώς και 11 ασιατικές χώρες, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Αμερικής δημιουργώντας καταστροφικούς τυφώνες στην Καραϊβική Θάλασσα και κυκλώνες που κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές της Βιρμανίας και του Μπανγκλαντές.


Του Τάσου Σαραντή


Εφημερίδα «Ημερησία» 22/4/2009