Αρχική Πολιτισμός 29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

29 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα του Χορού

13

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού. Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως
Για τα παραπάνω μας ενημερώνει η δασκάλα χορού και χορογράφος Άννα Συράκη, κοινοποιώντας μας και το επίσημο μήνυμα για την Ημέρα. Είναι γραμμένο από τον Αλκη Ράφτη, Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO , τον πρώτο Έλληνα που εξελέγη σε αυτή τη θέση.
«Το μέλλον του χορού βρίσκεται εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν χορεύουν.
Αυτοί ανήκουν σε δύο κατηγορίες: εκείνοι που απλά δεν έμαθαν, κι εκείνοι που νομίζουν πως δεν είναι ικανοί να χορέψουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δάσκαλοι χορού.
«Εναρμονισμένοι με τον αγώνα της ΟΥΝΕΣΚΟ κατά των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, επεκτείνουμε τα σύνορα του χορού και αλλάζουμε την επικρατούσα αντίληψη για το ποιος μπορεί να είναι χορευτής.
Οι χορευτικές παραστάσεις δεν είναι κατ’ ανάγκην επιδείξεις ακραίων σωματικών ικανοτήτων ή απόλυτης ακρίβειας στην εκτέλεση κινήσεων, ούτε βίαιες εκκρήξεις συναισθημάτων – μπορούν να είναι πανηγυρισμοί της διάδρασης μεταξύ των εκτελεστών. Μπορούν να εμπλουτιστούν με τραγουδιστές, ηθοποιούς, αφηγητές, μίμους, ακροβάτες κι άλλους από όλες της ηλικίες κι όλους τους βαθμούς αναπηρίας.
Η είσοδος στο χορό των μέχρι τώρα αποκλεισμένων από αυτόν είναι πρώτιστα ηθικό καθήκον, είναι όμως και μια μεγάλη πόρτα που ανοίγει σε καιρούς οικονομικής κρίσης και ανεργίας. Σε κάθε χώρα υπάρχουν εκατομμύρια άτομα με σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες. Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμα να χορέψουν.
Θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας για δασκάλους χορού. Ενισχύονται από το Υπουργείο Υγείας, που ο προϋπολογισμός του είναι πολλαπλάσιος εκείνου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η ένταξη των περιθωρειοποιημένων ατόμων στο χορό είναι εξίσου σημαντική με την ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό.
Ανάμεσα στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού είναι ότι ο καθένας μπορεί να χορέψει.
Η Ημέρα Χορού του 2009 αφιερώνεται στον ενταξιακό χορό. Ας εντάξουμε όλα τα μέλη της κοινωνίας στα μαθήματα και στις παραστάσεις μας.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: από εκδήλωση της σχολής χορού Α. Συράκη