Αρχική Νέα Τοπικά 2 χρόνια έργου Β. Μελιτζάνη: η σύμποινα έφερε έκτακτα χρήματα και δωρεές...

2 χρόνια έργου Β. Μελιτζάνη: η σύμποινα έφερε έκτακτα χρήματα και δωρεές στα Καρδάμυλα

6

 Στο τρίπτυχο συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία απέδωσε ο Δήμαρχος Καρδαμύλων Βαγγέλης Μελιτζάνης την υλοποίηση των στόχων του Δήμου κατά τα 2 τελευταία χρόνια.
   Με τη συμμετοχή σύσσωμης της αντιπολίτευσης ο Βαγγέλης Μελιτζάνης φάνηκε ότι έχει γυρίσει προ πολλού την σελίδα «διχασμού» στα Καρδάμυλα τονίζοντας εξ αρχής ότι τα έργα που έχουν επιτευχθεί έτυχε να γίνουν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αφού υπήρχαν και έργα που είχαν σχεδιαστεί ή ξεκινήσει επί Δημαρχίας Ποδιά και  Μαρινάκη.
   Στα πολύ σημαντικά επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής Μελιτζάνη και του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι δωρεές ιδιωτών, που έφτασαν στο 37% των συνολικών δαπανών.
   Εκεί που ο Δήμαρχος παραδέχθηκε ότι έχουν μείνει πίσω είναι στις παρεμβάσεις που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, αλλά και τις παρεμβάσεις στα χωριά.
  
   Δωρεές
   Με μακρά παράδοση τα Καρδάμυλα στις δωρεές φαίνεται αυτή τη διετία όπου κανένας δεν προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά, το συνολικό ποσό έφτασε στο ποσό των 1.870.000 ΕΥΡΩ, που αντιστοιχεί στο 37% των κονδυλιών που έφτασαν στη διετία στο Δήμο.
   Με πιο σημαντικό έργο αυτό του Σχολικού Κέντρου Στέλλας Ν. Φράγκου, με προϋπολογισμό περισσότερα από 1,3 εκ. ΕΥΡΩ που έγινε σε λιγότερο από ένα χρόνο (τσάμπα οι κόντρες ωρών επί ωρών στο δημοτικό συμβούλιο επί περιόδου Μαρινάκη τι θα κάνουν με τις αίθουσες που είναι στα υπόγεια…).
   Ο Δήμος δεν χρειάστηκε να αναζητήσει προγράμματα για να φτιάξει παιδικές χαρές, αφού υπήρξαν δωρεές ενώ μια πολύ σημαντική δωρεά είναι του Στέλιου Χαλκιά για την κατασκευή κτηρίου που θα στεγάσει το πολυδύναμο ιατρείο Καρδαμύλων.
  
   Έκτακτες χρηματοδοτήσεις
   Αλλά και από τα διάφορα προγράμματα τα Καρδάμυλα έχουν να επιδείξουν πολλά κονδύλια. Και αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του «γαλάζιου» Βαγγέλη αλλά και της βοήθειας από όλες τις πλευρές. Έτσι έχουμε για τη διετία 1,5 εκ. € τακτικές χρηματοδοτήσεις (29%) και 1.730.000 €, δηλαδή 34%, τακτικές.
   Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία ήταν πολύ πιο εύκολο για το Δήμο να τρέξει σε θέματα που αφορούν καθαρισμούς δασών, ανάπλαση πλατείας Μαρμάρου, αγροτική οδοποιία, αντικατάσταση παλιού δικτύου ύδρευσης., προμήθεια μηχανολογικού κλπ εξοπλισμού.
  
   Στόχοι
   Στο αύριο του Δήμου ο Βαγγέλης Μελιτζάνης τόνισε σαν ιδιαίτερο σημαντικό στόχο την μελέτη που πρόκειται να ανατεθεί για την αξιοποίηση των περιπατητικών διαδρομών.
   Παράλληλα σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ εξετάζεται η καλλιέργεια τρούφας όπως και καστανανοκαλλιέργειας. Μάλιστα ειδικά για την τρούφα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει για τη Βόρεια Χίο εφόσον προχωρήσει η προσπάθεια ότι η μαστίχα για τη νότια. (Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Η  γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο από τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Χαρακτηρίζεται έτσι ως  πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια αυτή των φυτωρίων εμβολιασμένων με τρούφες).
    Επίσης σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων σε άστεγους δημότες, ώστε να μείνουν νέα ζευγάρια στα Καρδάμυλα. Ήδη έχουν κατατεθεί 46 αιτήσεις για τα 22 οικόπεδα, τις οποίες θα εξετάσουν από κοινού και με αντικειμενικά κριτήρια και οι 4 επικεφαλείς των παρατάξεων.
   Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της έκδοσης οικοδομικής άδειας βρίσκεται και το ναυτικό μουσείο, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί η επιπλέον χρηματοδότηση από την περιφέρεια. Εξάλλου με παρέμβαση του βουλευτή Γ. Κοσμίδη επιτεύχθηκε χρηματοδότηση 280.000 € για το Ανοικτό θέατρο Καρδαμύλων..
   Παράλληλα αναμένεται η θετική γνωμοδότηση από την Κ’ Εφορεία αρχαιοτήτων σχετικά με το τοπικό ρυμοτομικό ώστε να προχωρήσει η κατασκευή κλειστού γυμναστήριου μέσω ΣΔΙΤ.
  
   Καλό κλίμα
   Την πολύ καλή συνεργασία επιβεβαίωσε και ο Τάσος Ποδιάς, ο μόνος από τους συμβούλους που πήραν το λόγο, τονίζοντας ότι η καλή συνεργασία οφείλεται και στο γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή κάνει το βήμα και προσκαλεί.
   Από την πλευρά του ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος.
   Η συνέντευξη τύπου παρουσία όπως σημειώσαμε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά και του Προέδρου του Επιμελητηρίου (εξήρε ο Αντώνης Ζαννίκος το θετικό κλίμα), του νομαρχιακού συμβούλου του συνδυασμού της Ισ. Μπουρνιά Στέλιος Καμπούρης, αλλά και εκπρόσωπος από το γραφείο του βουλευτή Γιάννη Κοσμίδη.
   
     Στοχεύει αλλά που;
   «Το πρώτο μέλημα είναι η ολοκλήρωση του δημοτικού έργου», απάντησε ο Βαγγέλης Μελιτζάνςη στην ευθεία ερώτηση αν πηγαίνει για υποψήφιος Νομάρχης.
   «Υπάρχει ένας συνδυασμός που όλοι στηρίξαμε. Έχει δουλέψει πολύ σκληρά η Ισαβέλλα Μπουρνιά, δικαιούται να είναι υποψήφια εκ νέου και είμαστε υποχρεωμένοι να συνταχτούμε μαζί της», πρόσθεσε στη συνέχεια βάζοντας πάγο στις όποιες συζητήσεις για άλλον επικεφαλής.
   Μόνο που η ξεκάθαρη και ειλικρινής αυτή θέση του Β. Μελιτζάςνη, ότι δηλαδή τον πρώτο λόγο έχει η Ισ. Μπουρνιά, μας κάνει να πιστεύουμε όλο και πιο πολύ ότι για κάτι άλλο στοχεύει ο καρδαμυλίτης Δήμαρχος.
   Ο ίδιος μας ζήτησε να μην γράφουμε σενάρια, αλλά οι… επερχόμενες βουλευτικές εκλογές κάτι μας λέει θα λύσουν το μυστήριο!