Αρχική Νέα Τοπικά Δικαίωση Δασκάλων- Άκυρη η απόφαση ΠΥΣΠΕ για θέσεις διευθυντών

Δικαίωση Δασκάλων- Άκυρη η απόφαση ΠΥΣΠΕ για θέσεις διευθυντών

13

 Επανάληψη της κρίσης των δασκάλων για τις θέσεις των διευθυντών των δημοτικών σχολείων του νομού υποχρεούται να κάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από την τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.
      Μπορεί αυτό να έγινε με μια καθυστέρηση 16 μηνών, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και στη συνέχεια να καθαρογραφεί η απόφαση, αλλά οι 10 δάσκαλοι – υποψήφιοι για τη θέση του διευθυντή σε σχολεία του Νομού δικαιώθηκαν πανηγυρικά!
      Έκθετοι αντίθετα στην κοινή γνώμη αλλά κύρια στην εκπαιδευτική κοινότητα (δασκάλους, γονείς, μαθητές) είναι τα μέλη του ΠΥΣΠΕ που τον Οκτώβριο του 2007 έκριναν τους συναδέλφους τους, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου που επικύρωσαν τους αξιολογικούς πίνακες των υποψηφίων Διευθυντών παρά τις ενστάσεις των θιγόμενων.
      Στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σημειώνεται ότι:
– ακυρώνεται η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή με την οποία τοποθετήθηκαν οι διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
– αναπέμπει την υπόθεση στη διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση
– διατάσει την απόδοση του παραβόλου στον αιτούντα επιβάλλει σε βάρος του Δημοσίου τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος που ανέρχεται σε 460 ΕΥΡΩ.


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλείται τώρα να προχωρήσει σε νέα νόμιμη κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που σημειώνονται στην καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου.
«Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί με την απόφαση», μας είπε ο δικηγόρος Σιδερής Τσούρος αφού ακυρώνεται στην ουσία όλη η διαδικασία και πρέπει να επαναληφθεί.
Η απόφαση κρίνει βάσιμη την αίτηση των κρινόμενων ότι «η προσβαλλόμενη πράξη στερείται αιτιολογίας» διότι «τα έντυπα αξιολόγησης που συντάχθηκαν από κάθε αξιολογητή, στα οποία αναγράφονται οι αξιολογικές μονάδες που κατά την κρίση έπρεπε να λάβει ο αιτών, αναφέρουν, ως προς την εκτίμηση των στοιχείων που ο νόμος απαιτούσε να ληφθούν υπόψη ως κριτήρια για την αξιολόγηση της προσωπικότητάς του και της καταλληλότητας του να επιλεγεί για τη διεύθυνση σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γενικές και αόριστες παρατηρήσεις όπως άριστο, αρκετά καλό ή καλό βιογραφικό, αρκετές γνώσεις στη διαχείριση προβλημάτων, απειρία στην άσκηση διοικητικών καθηκόντων όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε, καλή παρουσία, άριστη ή σχεδόν καλή γνώση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, χωρίς να παρατίθενται όμως τα συγκεκριμένα και ειδικότερα στοιχεία που οδήγησαν τον κάθε αξιολογητή στην κρίση του αυτή και χωρίς να αναφέρονται οι ερωτήσεις των μελών και οι απαντήσεις του αιτούντος ή έστω συνοπτικά το περιεχόμενο αυτών…¨.
Παράλληλα σημειώνεται ότι «δεν είναι νομίμως και επαρκώς αξιολογημένη» και η βαθμολόγηση στην κατηγορία «προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου».


Δάσκαλοι για το «υφαντό»
Το Νοέμβριο του 2007 οι θιγόμενοι –και τώρα δικαιωμένοι- δάσκαλοι είχαν δώσει στη δημοσιότητα τη διαμαρτυρίας τους και δήλωναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το θέμα σημειώνοντας:
«Είναι πραγματικά περίεργο πώς οι μικρές κοινωνίες έχουν την τάση να συγκαλύπτουν μεγάλα σκάνδαλα προκειμένου να μη διαταραχτεί το «υφαντό» των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ακόμη και τα θύματα έχουν την πρόθεση να διαμαρτύρονται αμυδρά, «τόσο όσο», ίσα για να φαίνεται πως καταλάβανε την εις βάρος τους αδικία, όχι όμως και υπερβολικά πολύ, γιατί, τον θύτη θα τον συναντήσουν την ίδια μέρα τυχαία σε πέντε σημεία της μικρής τους πόλης, άσε που μπορεί να τους φερθεί καλύτερα αργότερα, αν τώρα συνεργαστούν”.
Χαρακτήριζαν δε ως «παράλογη» τη διαδικασία κατάρτισης του Αξιολογικού Πίνακα Υποψηφίων Δ/ντών Σχολείων Περιφέρειας της Πρωτοβάθμιας Δ/νσης Ν. Χίου γιατί, το «υποκειμενικό» μέσο της περίφημης συνέντευξης, καρατόμησε τουλάχιστον 10 υποψηφίους με υψηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια( βλ. δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακά, μετεκπαιδεύσεις, ξένες γλώσσες, υπολογιστές,) και στη θέση τους έχρισε διευθυντές δασκάλους με πολύ λιγότερες σπουδές, οι οποίοι όμως, ω του θαύματος, πήραν τον μέγιστο βαθμό στη συνέντευξη».
Αυτό το μέγιστο ή κατώτερο βαθμό καλείται τώρα το ΠΥΣΠΕ να την αιτιολογήσει επαρκώς.

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 5/5/2009 (dimokratiki.org)