Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: Διαμαρτυρίες συμβούλων, σωματείων, ΕΠΣ για δημοτική χρηματοδότηση

Δήμος Χίου: Διαμαρτυρίες συμβούλων, σωματείων, ΕΠΣ για δημοτική χρηματοδότηση

9

 «Τα 10 σωματεία που ψήφισαν την παράταξη του Σιδερή Αμέντα ανέβηκαν ποσό», τόνισε ο «Πατριάρχης» του Χιακού ποδοσφαίρου Γιάννης Σιδεριδάκης. Καταγγέλλοντας με το δικό του τρόπο που έγινε η κατανομή των 43.000 € στα αθλητικά σωματεία ο κ. Σιδεριδάκης επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε κάτι τέτοιο.
   «Δέχτηκα πολλά παράπονα από τα ποδοσφαιρικά σωματεία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Γιώργος Σαρρής. «Τα σωματεία που ήταν ενάντια σε μένα είδαν να αυξάνεται η χρηματοδότησή τους κατά 50%», σημείωσε ο κ. Σαρρής και λέγοντας ότι σαν ΕΠΣ θα προχωρήσουν σε έντονη διαμαρτυρία προς τη Δημοτική Αρχή.
   Την πιο αυστηρή κριτική τη δέχτηκε πάντως ο Δήμαρχος Παντελής Βρουλής από τον (ορισμένο από τον ίδιο) πρόεδρο στο Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Μάκη Κοντούδη, ο οποίος σαφέστατα ενοχλημένος τόνισε ότι σε αντίθεση με πέρυσι που έγινε πολύ καλή κατανομή και δεν υπήρξαν παράπονα, φέτος ο Δήμαρχος δεν του ζήτησε καν να ασχοληθεί με το θέμα.
   «Ασχολήθηκαν κάποιοι άλλοι για την κατανομή» σημείωσε ο κ. Κοντούδης χωρίς να αναφέρει τον αντιδήμαρχο Σιδερή Αμέντα ο οποίος λίγο αργότερα ανέφερε ότι ο ίδιος με το Δήμαρχο είδαν το θέμα της χρηματοδότησης.
  
   Πρόταση για απόσυρση
   Ο Ντίνος Στούπος εκπροσωπώντας την παράταξη της «Ανθρώπινης Πόλης» σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές αυτό που έκανε η Δημοτική αρχή.
   Τόνισε ότι επί Δημαρχίας Μάρκου Μεννή είχαν ορίσει μια επιτροπή που ερχόταν σε επαφή με τα σωματεία και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να γίνει μια δίκαιη κατανομή,
   Το σύστημα πάσχει τόνισε ο Γιάννης Χαλλιορής, λέγοντας ότι είχαν προτείνει να ισχύει ένα αντικειμενικό σύστημα χρηματοδότησης.
   Αντίθετος στάθηκε και ο Πέτρος Ντομάτας ρωτώντας μέχρι τέλος το Δήμαρχο τι θα απαντήσει σε έναν εκπρόσωπο σωματείου που βλέπει φέτος να μειώνεται η χρηματοδότηση.
   Το θέμα της μείωσης του συνολικού ποσού χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι (από 65.000 σε 43.000) επισήμανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος.
   «Δώσατε το δικαίωμα να δημιουργούνται υπονοούμενα», σχολίασε εξάλλου ο δ.σ. Πέτρος Ρισκάκης.
   Ο μόνος σύμβουλος της αντιπολίτευσης που έμεινε ικανοποιημένος ήταν ο κ. Γεραζούνης και αυτό γιατί ο Ναυτικός Όμιλος που εκπροσωπεί θα λάβει 10.000 ΕΥΡΩ (και άλλα 7.000 ο Παγχιακός μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του Μ. Μεννή). Οπως από την αρχή δήλωσε απείχε της σχετικής ψηφοφορίας λόγω του ότι ήταν εκπρόσωπος σωματείου.
  
   Δικαιολογίες Βρουλή- Αμέντα
   Πάντως Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος δεν μπόρεσαν να δώσουν ικανοποιητική εξήγηση πως μια ομάδα Β’ κατηγορίας λαμβάνει περισσότερα από ομάδα Α’, ούτε τι θα απαντήσουν στο ερώτημα του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
   Ο κ. Βρουλής απέρριψε το αίτημα για απόσυρση του θέματος λέγοντας ότι εφόσον θα έχουν επιπλέον έσοδα θα προχωρήσουν στην κατανομή ακόμα 20.000 €. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του σημείωσε ότι τα ίδια γίνονταν και επί θητείας του κ. Λάρδα, ενώ απείλησε ότι αν δεν θέλουν αυτή την κατανομή τότε θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, για να κατηγορηθεί για έμμεσο εκβιασμό.
   Αυστηρός ήταν ο κ. Δήμαρχος και προς τον πρόεδρο του ΔΟΝΑ: «Αν έρχεσαι εσύ σε επαφή με τον κόσμο, εμείς δεν ερχόμαστε;» του είπε. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΕΠΣ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει ποια σωματεία ψήφισαν την παράταξη του αντιδημάρχου του και ούτε  ο ίδιος είχε κάποια ανάμιξη. «Τυχαία έμαθα μόνο ότι ο ΑΠΟ ΧΙΟΥ ψήφισε Αμέντα», είπε.
   Ο Σιδερής Αμέντας δικαιολόγησε τον τρόπο που βγήκαν οι φετινές χρηματοδοτήσεις λέγοντας ότι ενισχύθηκαν σωματεία με υποδομές (όπως Δόξα και Κοφινάς), ενώ συμφώνησε ότι ο στίβος είναι αδικημένος.
  
   ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ
   Κατά πολύ λιγότερα από πέρυσι είναι τα κονδύλια που θα πάρουν τα σωματεία που ασχολούνται με τον κλασσικό αθλητισμό.
   Στην Ολυμπιάδα έχουμε 13 αθλήματα και πάνω από 70 παιδιά σημείωσε η προπονήτρια κα Σφακιανάκη εκφράζοντας την αντίθεσή της στα 1000 € χρηματοδότηση.
   «Είχαμε τις υποδομές, τώρα έχουμε και τις χρηματοδοτήσεις εις βάρος του στίβου», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΕΦΗΒΟΥ κα Μορόμαλου, που επίσης είδε το σωματείο της να λαμβάνει φέτος μόνο 1000 €. Επισήμανε εξάλλου ότι φέτος οι αγώνες στίβου θα γίνονται και σε Μυτιλήνη, Σάμο. Αν όμως οι γείτονες έχουν στάδια να επιδείξουν, εδώ δεν έχουμε καν όργανα, ενώ τώρα προστίθονται και τα λιγότερα χρήματα.
   Πιο χαμηλή είναι η χρηματοδότηση και στους; Ιωνες, παρόλο που έχουν να επιδείξουν ότι αθλητής τους εκπροσώπησε μετά το 1936 τη Χίο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (και συγκεκριμένα στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνο).
  
  
   Χρηματοδοτήσεις σωματείων
   Δόξα/ Λαίλαπας: 3500
   Άρης Κάμπου: 2500
   Αστέρας: 3000
   Κοφινάς: 3000
   Βαρβασιακός: 2.000
   Μικρασιατική: 1500
   Αστραπή: 2000
   Πανεπιστήμιο: 2000
   Φάρκαινα: 1500
   Ακαδημία: 1000
   Παγχιακός (μπάσκετ): 7000
   ΒΑΟΛ: 3500
   ΝΟΧ (πόλο): 10.000
   Έφηβος: 1000
   Ολυμπιάδα: 1000
   Ιωνες: 1500
   Αιγέας: 1000

Διαφήμιση