Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ε.Ε.- σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς...

Ε.Ε.- σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς – Παρέμβαση Ευρωβουλευτή ΚΚΕ, Κώστα Δρούτσα

8

 Kατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση για την “Προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς”, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Kώστας Δρούτσας, σε παρέμβαση του δήλωσε ότι  αποτελεσματική προστασία των ζώων θα υπάρξει μόνο στα πλαίσια μιας έρευνας απεγκλωβισμένης από τα δεσμά του κεφαλαίου, έρευνας που βρίσκεται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
 
  Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,  ανέφερε τα εξής:
 
«Η πρόταση οδηγίας για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς αποσκοπεί περισσότερο στην ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, τον ανταγωνισμό και τον περιορισμό του κόστους στον χώρο της έρευνας παρά στην προστασία των ζώων. Οι πολυεθνικές απαιτούν όλο και μεγαλύτερα κέρδη από την έρευνα. Τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε αυτήν, θυσιάζονται και βασανίζονται κατά κανόνα με κριτήριο την αύξηση των κερδών και όχι την εξυπηρέτηση των επιστημονικών αναγκών. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει φιλοζωική συμπεριφορά από το κεφάλαιο που κίνητρό του έχει την εκμετάλλευση και φέρεται απάνθρωπα και βάναυσα στους ίδιους τους ανθρώπους. Η έρευνα απαιτεί πειράματα για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων της δημόσιας υγείας και πολλών και ανίατων ακόμα ασθενειών. Τα ζώα πολλές φορές είναι απαραίτητα για αυτές τις έρευνες. Η προστασία των ζώων όμως, όπως και η προστασία της Δημόσιας Υγείας απαιτεί αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου που κατοχυρώνει τα φάρμακα με πατέντες προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αγώνα που θα απεγκλωβίσει την έρευνας από τα δεσμά του κεφαλαίου και θα χρησιμοποιήσει τα επιστημονικά ευρήματα των ερευνών για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».