Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δ.Ομηρούπολης: εισήγηση για Μέτρα δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δ.Ομηρούπολης: εισήγηση για Μέτρα δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης

9

 Επικείμενη Συνεδρίαση Δ.Σ. Δ. Ομηρούπολης
Θέμα: Μέτρα δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης
              
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης. Τα δάση μας είναι ζωή, είναι η κληρονομιά μας και αποτελούν πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας – είναι λοιπόν ευθύνη όλων να μην επαναπαυόμαστε αναφορικά με την προστασία και διατήρησή τους.
Με αφορμή επικείμενους καύσωνες και την πάγια εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που χρόνο με το χρόνο αποψιλώνει χιλιάδες στρέμματα δάσους προσφέροντάς τα στους οικοπεδοφάγους,  απαιτείται περισσότερο από ποτέ να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να προλάβουμε ώστε να μην πάθουμε. Επαναφέρουμε λοιπόν το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης. Συγκεκριμένα – και λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις και προτάσεις της Ομάδας εθελοντών δασοπροστασίας –  είναι ανάγκη να γίνει άμεσος καθαρισμός και συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων βάσει προηγούμενων αποφάσεων του ΔΣ όπου ψηφίστηκαν και οι σχετικές πιστώσεις. Πέρα από αυτό, καλό είναι να εξεταστεί η προοπτική διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με βάση της υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε περιοχές που ήδη μορεί να γίνει χωρίς κόψιμο δέντρων πχ Κλειδού.


Πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη χαρακτηρισμού της περιοχής της Κλειδούς ως προστατευόμενης περιοχής. Το τρίγωνο Κλειδού – Αίπος – Τρυπατές, στο κέντρο του οποίου δραστηριοποιείται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δήμου Ομηρούπολης αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι προστατευόμενες από την πολιτεία περιοχές δεν ανοίγουν την όρεξη σε εμπρηστές και οικοπεδοφάγους. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο  να προωθήσει στα αρμόδια πολιτειακά όργανα την υπάρχουσα απόφαση για χαρακτηρισμό της περιοχής της Κλειδούς ως «προστατευόμενης». Με το δεδομένο ότι κωφεύει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πρέπει να δούμε εμείς τι θα κάνουμε.Με βάση τα πιο πάνω:
(α) Προτείνουμε τη λήψη άμεσων μέτρων όπως: καθαρισμός – συντήρηση-αποψιλώσεις εκατέρωθεν των αγροτικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υλική ενίσχυση ομάδας εθελοντών δασοπροστασίας (με εξοπλισμό κλπ)
(β) Αγορά με κονδύλια του υπουργείου εσωτερικών ή άλλου υπουργείου και δεύτερου πυροσβεστικού οχήματος ή  δύο μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που θα περιπολούν στα δάση μας είτε από εθελοντές είτε από υπαλλήλους του δήμου κατά τις επικίνδυνες μέρες.
(γ) Εισηγούμαστε την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και φορητών δεξαμενών σε καίρια σημεία μέσα στα δάση, με βάση τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της δασικής υπηρεσίας. Έλεγχος και πλήρωση με νερό των υπαρχόντων.
 (δ) Καταγραφή δημοτών με οχήματα 4χ4 που δέχονται και μπορούν να περιπολούν σε τακτά διαστήματα μέσα στα δάση μας με κατάλληλο εξοπλισμό του δήμου, επικοινωνιακό και μιας πρώτης επέμβασης.(Μεγάλο Πυροσβεστήρα)
(στ) Ανακήρυξη της περιοχής Κλειδού- Ρεστά -Τρυπατέ  μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες ως προστατευόμενης.
(η) Διαπαραταξιακή επιτροπή να ελέγξει να θα γίνουν τα παραπάνω.

 


Μάρκος Σκούφαλος – δημοτικός σύμβουλος
Κάλας Μανώλης – δημοτικός σύμβουλος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπονομή βραβείων Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού στη μνήμη Μικρασίας
Επόμενο άρθροΝομάρχης Σάμου: «Τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που ταξιδεύουν στο Αιγαίο»