Αρχική Νέα Τοπικά Αγωνιστική Πρωτοβουλία: Νομική κάλυψη στην κλοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης

Αγωνιστική Πρωτοβουλία: Νομική κάλυψη στην κλοπή των πόρων της Αυτοδιοίκησης

7

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ



Νομική κάλυψη στην αφαίρεση πρόσθετων χρημάτων από τα ταμεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έρχεται να δώσει η σύμβαση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για την απόδοση παρακρατηθέντων πόρων της.
Η σύμβαση προβλέπει την καταβολή ενός μικρού μέρους των χρημάτων που οφείλουν διαχρονικά από το 1990 οι κυβερνήσεις στους δήμους και ταυτόχρονα «προσπερνά» τις νέες παρακρατήσεις που έχουν γίνει. Αυτό και για το δήμο μας είναι καταστροφικό, αφού και του στερεί πόρους και με δεδομένη την ανικανότητα και ανυπαρξία πολιτικής βούλησης  της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει μας οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που ενέκρινε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΚΕΔΚΕ, προβλέπεται η καταβολή στους δήμους, μέχρι το 2016, του ποσού των 1,711 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υπολογίζεται ως οι παρακρατημένοι πόροι μέχρι και το έτος 2008.
 Η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους περίπου 214 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 31/1/2016, ζήσε Μάη μου δηλαδή να φας τριφύλλι.
 Πέρα από το γεγονός ότι ο υπολογισμός του 1,711 δισ. ευρώ υπολείπεται των χρημάτων που έχουν κλαπεί από τα ταμεία των δήμων, με βάση το νόμο 1828/89 που θεσμοθετεί την κρατική χρηματοδότηση προς την ΤΑ, τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως κατέδειξε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρ. Τέγος, δημιουργείται μια νέα γενιά παρακρατηθέντων, η οποία «κλείνει» με την εν λόγω σύμβαση.
Συγκεκριμένα, στα χρήματα που αποδίδονται στην ΤΑ, στο διάστημα των οχτώ χρόνων, δηλαδή μέχρι και το 2016, δε συνυπολογίζεται ο τόκος που χάνει η ΤΑ, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 315 εκατομμυρίων ευρώ.
 Επίσης, δε συνυπολογίζεται ο τόκος που χάνει η ΤΑ από το 2004, οπότε και η κυβέρνηση της ΝΔ αναγνώρισε τα παρακρατηθέντα, μέχρι το 2009, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 578 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, υπολείπονται άλλα 518 εκατομμύρια από τα ταμεία των δήμων, καθώς δεν αποδίδονται τα παρακρατηθέντα του χρονικού διαστήματος 2004 – 2009, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ΚΕΔΚΕ.
Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, υπολείπονται από τα ταμεία των δήμων, για τις μεταφερθείσες από το κράτος στους δήμους αρμοδιότητες και για το διάστημα 2003 – 2007, περίπου 1,145 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό, δηλαδή, των συγκεκριμένων παρακρατήσεων ανέρχεται σε 2,558 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με άλλα λόγια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλησαν να κλείσουν μια για πάντα το σύνολο των παρακρατηθέντων και της υποχρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μια συμφωνία που ισχύει στο χώρο της ΤΑ, διαχρονικά, ανεξάρτητα ποιος θα είναι κάθε φορά κυβέρνηση.
Για τα παραπάνω οι παρατάξεις στο δήμο Ομηρούπολης και η δημοτική αρχή  είναι εύγλωττα σιωπηλές, αφού όψεις του δικομματισμού υπηρετούν, προτιμώντας να τυρβάζουν ανέξοδα για ασκήσεις επί χάρτου και οράματα εικονικής και διαφημιστικής πραγματικότητας.
Ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών καταγγέλλουμε αυτές τις πολιτικές και καλούμε τους δημότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους αποδίδοντας τα του καίσαρος τω καίσαρι και στις εκλογές που έρχονται.

Διαφήμιση