Αρχική Νέα Αθλητικά Παιδικά Πρωταθλήματα στο πόδι…

Παιδικά Πρωταθλήματα στο πόδι…

7

 Μέσα σε διάστημα ενός μήνα περίπου καλούνται να παίξουν τους μεταξύ τους αγώνες οι μικροί των ποδοσφαιρικών σωματείων. Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου JUNIOR διαρκεί από τις 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου. Συνολικά θα δώσει η κάθε ομάδα 11 αγώνες, παίζοντας αλλά σύστημα Αγγλίας (!) παιχνίδια κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να χάνουν αγώνες ή απογευματινά μαθήματα και παράλληλα να είναι ένα πρωτάθλημα που δεν προλαβαίνουν να το συζητήσουν και να το χαρούν τα ίδια τα παιδιά.
   Θα μπορούσε αντί για ένα μήνα, το πρωτάθλημα να «απλωνόταν» σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να αποτελούσε για ένα 3μηνο σημείο αναφοράς της πιτσιρικαρίας και να έδινε τη δυνατότητα στους προπονητές ακόμα και να διδάξουν περισσότερα πράγματα στους παίκτες του. Με το σύστημα όμως κάθε εβδομάδα 3 αγώνες φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια απλά και μόνο να καταγραφεί σαν δράση στις κατά τόπους ΕΠΣ.
  
   Σχολικά πρωταθλήματα
   Αν αυτό γίνεται όμως από την ΕΠΣ, ακόμα χειρότερα αντιμετωπίζει την κατάσταση το Υπουργείο Παιδείας και κατ’ επέκταση το Γραφείο Φυσικής Αγωγής που δεν κάνει καμία παρέμβαση.
   Αντί για ένα παρόμοιο πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων (με μαθητές ΣΤ και συνήθως και της Ε’ τάξης, αν είναι διατεθειμένοι να το πράξουν οι γυμναστές), επιλέγεται ο γρήγορος τρόπος των νοκ- άουτ αγώνων! Η κακή αγωνιστική δεν συγχωρείται και αυτοσκοπός γίνεται μονάχα η πρόκριση και το κύπελλο.
   Και όμως το σχολείο με δεδομένα και τα προβλήματα παχυσαρκίας θα μπορούσε να δώσει το μήνυμα του αθλητισμού τόσο με τα ομαδικά αθλήματα όσο και με το στίβο.
   Η διοργάνωση όμως τουρνουά για την επιλογή των καλύτερων αθλητών ή πρωταθλήματος για το ποδόσφαιρο θα σήμαινε περισσότερα κονδύλια για τον μαθητικό αθλητισμό.
   Επίσης θα σήμαινε ότι το υπουργείο Παιδείας διορίζει περισσότερους γυμναστές, έτσι ώστε την ώρα που ο γυμναστής θα βρίσκεται με την ομάδα του σχολείου στο γήπεδο, οι υπόλοιπες τάξεις να κάνουν κανονικά το μάθημα της γυμναστικής.
   Θα σήμαινε ότι οι αθλητές θα μεταφέρονταν αξιοπρεπώς με ένα πουλμανάκι και δεν θα επιστρατεύονταν τα αυτοκίνητα των δασκάλων…
Με αυτούς τους όρους πράγματι ο μαθητικός αθλητισμός θα είχε πολλά να προσφέρει. Και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν και να δώσουν κάτι διαφορετικό στους μαθητές και όχι 40 λεπτά νοκ- άουτ ποδοσφαιρικό αγώνα!

του Θοδωρή Πυλιώτη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 29/5/2009