Αρχική Απόψεις Aρθρα Στέλλα Φαϊτάκη: Ποιος προστατεύει εμάς και τα παιδιά μας; (για την αφισέτα...

Στέλλα Φαϊτάκη: Ποιος προστατεύει εμάς και τα παιδιά μας; (για την αφισέτα κατά του καπνίσματος)

78

 Προς την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Χίου


Ποιος προστατεύει εμάς και τα παιδιά μας;


Όταν η κόρη μου γυρίζοντας από το σχολείο μετέφερε αφισέτα κατά του  καπνίσματος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πήρα στα χέρια μου. Στο κέντρο της μία φωτογραφία με ένα μικρό αγόρι που έχει στο στόμα του τσιγάρο. Αρχίζω το διάβασμα προσπαθώντας να κατανοήσω τι θέλει να μας πει ο ποιητής. Το μήνυμα  που ελάμβανα αντιφατικό. Με ζάλισε….
Οι υπογραφές των ποιητών; ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΧΙΟΥ,
Π.  ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΑΤΡΟΣ,-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
Αρχίζω να εκνευρίζομαι…. Αυτή η  αφισέτα  μπήκε στο σπίτι μου, μέσω του σχολείου, με υπογραφή της Ένωσης Γονέων και ενός αιρετού που είναι γιατρός. Αναρωτιέμαι αφελώς για την υπογραφή του αιρετού. Ίσως η ιδιότητα του ιατρού τον δικαιολογεί; Και η Ένωση Γονέων το όργανο που  εκπροσωπεί γονείς  αποφάσισε με αυτό τον πρόχειρο τρόπο να  συνετίσει  γονείς και μαθητές…
Ξαναδιαβάζω από την αρχή την αφισέτα κατανοώ πλήρως το μήνυμα που στέλνει: Ο γονιός είναι πρότυπο  για τα παιδί του, άρα το παιδί του καπνιστή από μιμητισμό θα ακολουθήσει τη συνήθεια αυτή. Ταυτόχρονα όμως αναρωτιέμαι αν ως γονιός  κάνω λάθος, όταν  συχνά ζητώ συγνώμη από το παιδί μου για λάθη που κάνω ως άνθρωπος. Μήπως η Ένωση Γονέων και ο ιατρός – Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου  έχει δίκιο όταν λένε: «Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ;» Εκτός από τον Πάπα μάλλον και εμείς οι γονείς  έχουμε  το αλάθητο.
Αναζητώ εκπρόσωπο της  Ένωσης Γονέων για να λύσω τις  απορίες μου. Η γραμματέας  Όλγα Ορφανίδου  εμβρόντητη ακούει τα περί αφισέτας και ζητά να τη δει. Το αποτέλεσμα της αυτοψίας: Το θέμα της αφισέτας δεν είχε κουβεντιαστεί σε Δ.Σ της Ένωσης Γονέων !!!! ούτε καν είχαν ενημερωθεί  τα μέλη του έστω τηλεφωνικά.
Αποφασίζω να κοινοποιήσω τους προβληματισμούς μου με το παρόν κείμενο:
* Τηρούνται  οι στοιχειώδεις  διαδικασίες  στην λειτουργία του Δ.Σ της   Ένωσης Γονέων;
* Είναι ανεκτό από την κοινωνία μας  ένας αιρετός, να υπογράφει με  τις ιδιότητες του, την  έκδοση  ενός εντύπου που μοιράζεται στα σχολεία;
* Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενέκρινε τη διακίνηση του συγκεκριμένου εντύπου; 
Η ενημέρωση σε θέματα  αγωγής υγείας σε μαθητές και γονείς είναι απαραίτητη και πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα του κράτους, στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν και οι Σύλλογοι Γονέων.
Η ενημέρωση αυτή όμως πρέπει να γίνεται με την ανάλογη σοβαρότητα  και να σέβεται τους αποδέκτες της, ιδίως όταν απευθύνεται  σε παιδιά.
                                                                                        

                                                                                      Στέλλα Φαϊτάκη
                                                                                             2-6-2009