Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Ελπίδα Τσουρή: υπάρχουν νομοθετικά κενά (για την απαγόρευση καπνίσματος)

Ελπίδα Τσουρή: υπάρχουν νομοθετικά κενά (για την απαγόρευση καπνίσματος)

12


 1. Τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος αναμφίβολα είναι θετικά, δεν είναι, όμως, καινούργια. Είχαν αποφασιστεί και νομοθετηθεί, επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου και Κώστα Στεφανή, το 2002-2003. Η εφαρμογή τους σκόνταψε σε δύο βασικούς παράγοντες:
 α. Στην αντίληψη, που υπάρχει σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Το κάπνισμα είναι μία σοβαρή εξάρτηση, η οποία, για να αντιμετωπισθεί, χρειάζεται, πριν απ’ όλα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, πρόληψη, διαπαιδαγώγηση. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει υπάρξει. Τα κατασταλτικά μέτρα αποδίδουν μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό.
 β.  Στην απουσία μηχανισμών ελέγχου, κατάλληλα εκπαιδευμένων, με αρμοδιότητες και πόρους. Πληροφορούμαι ότι το έργο αυτό θα αναλάβει, παραδείγματος χάριν, η Δημοτική αστυνομία. Η ίδια το γνωρίζει ; Παράλληλα,  υπάρχουν νομοθετικά κενά, που αφορούν στην καταγγελία, στη διαπίστωση της παράβασης, στην επιβολή των ποινών κλπ, που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή την ουσιαστική εφαρμογή του Νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι, μία ημέρα πριν την εφαρμογή του Νόμου, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν, ακόμα, ενημερωθεί, για τις υποχρεώσεις τους και τον τρόπο εφαρμογής τους, ενώ έχουν ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μικρά και μεγάλα παράθυρα, τα οποία, στην ουσία, καταστρατηγούν βασικές διατάξεις του. Εν κατακλείδι, οι κινήσεις εντυπωσιασμού και παράκαμψης των μεγάλων προβλημάτων είναι εύκολες. Το δύσκολο ζητούμενο είναι η εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής και η απόφαση υλοποίησης της, ανεξάρτητα από το κόστος.
2. Προσωπικά, καπνίζω, πια, μόνο ερασιτεχνικά. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, αποφάσισα τη διακοπή του καπνίσματος και από τότε είμαι σταθερή στην επιλογή μου. Είναι αυτονόητο ότι ακόμα και αυτήν την ερασιτεχνική χρήση θα την περιορίσω, σεβόμενη το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι όπως τελικά θα ισχύσει.                

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 30/6/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔευτερώνει την καλή του φήμη με τη “δεξιά τσέπη του ράσου” (κριτική στα ΝΕΑ)
Επόμενο άρθροΜάνος Μωραϊτης: Που ήταν ο Επίτροπος Μπαρό για το μεταναστευτικό τόσα χρόνια;