Αρχική Νέα Αθλητικά Την «Αegean Regatta 2009» παρουσίασε ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας

Την «Αegean Regatta 2009» παρουσίασε ο κ. Αναστάσης Παπαληγούρας

23


Την πορεία του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα «Αegean Regatta 2009» που διοργανώνει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσίασε ο Υπουργός κ. Αναστάσης Παπαληγούρας.
Η Aegean Regatta διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά και θα ανοίξει πανιά από τις 23 Αυγούστου έως τις 29 Αυγούστου, με σημείο εκκίνησης τον Εύδηλο της Ικαρίας κι αφού περάσει από το Καρλόβασι και το Βαθύ της Σάμου θα καταλήξει στους Λειψούς.
Ο κ. Παπαληγούρας, επισήμανε την αγάπη που δείχνουν οι κάτοικοι του Αιγαίου στην «Αegean Regatta», η οποία έχει αναδεχθεί σε θεσμό για το ναυταθλητισμό στη χώρα μας. «Συνεχίζουμε με ιδιαίτερη χαρά την προσπάθεια αυτή, η οποία έχει μέχρι τώρα αποδειχτεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα ―μέσω της συμμετοχής τους― την αγάπη τους προς τη διοργάνωση, οι κάτοικοι των νησιών-σταθμών υποδέχονται τους αγωνιζόμενους και τους επισκέπτες με ξεχωριστή θέρμη και εγκαρδιότητα, ενώ οι συμμετέχοντες όμιλοι εργάζονται για την επιτυχία του θεσμού δίχως να υπολογίσουν κόπο και χρόνο.
Αυτός είναι ο ένας λόγος που υποστηρίζουμε αυτόν τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα. O άλλος λόγος είναι ότι ο θεσμός της Aegean Regatta προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδυαστούν και να αναδειχθούν συγχρόνως τρεις τομείς με τους οποίους η Ελλάδα διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση: ο αθλητισμός, η ναυτιλία και ο τουρισμός.»
Στον πολιτιστικό χαρακτήρα του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα, στον οποίο κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 80 σκάφη με 700 ιστιοπλόους, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνος Καμμένος.
«Η Aegean Regatta είναι ένας θεσμός που συνδυάζει τον αθλητισμό και το ευ-αγωνίζεσθαι. Δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτήν, όσοι αγαπούν τη θάλασσα, αγαπούν τον άνεμο, αγαπούν την ιστιοπλοΐα, χρησιμοποιώντας μόνο τη δύναμη του μελτεμιού και τη δύναμη του Αιγαίου και φυσικά τη δύναμη της ψυχής τους. Η Aegean Regatta είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο οποίο δεν συμμετέχουν μόνο οι αθλητές και οι διοργανωτές, αλλά το σύνολο των κατοίκων των νησιών, επιδιώκοντας την προβολή της ιδιαιτερότητας του νησιού τους με όλες τις μορφές. Σε όλες τις συζητήσεις που κάναμε για τη διοργάνωση των αγώνων, οι κάτοικοι, οι εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων, οι τοπικοί φορείς, είχαν να προσθέσουν τη δική τους σφραγίδα. Πιστεύω λοιπόν ότι αξίζει όλοι να παρακολουθήσουν την Aegean Regatta, έστω και χωρίς να είναι αγωνιζόμενοι, συμμετέχοντας στις παράλληλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις».
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.
«Ως Υφυπουργείο Αθλητισμού στηρίζουμε σταθερά και έμπρακτα τους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Ανοιχτής Θαλάσσης με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη τους, καθώς και την εμπέδωση τους ως διεθνούς αθλητικού γεγονότος στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ρεγκάτα του Αιγαίου έχει τη μοναδικότητα ότι εμπλουτίζει τους Αγώνες με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους συνδυάζει με την τουριστική προβολή των νησιών μας. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούμε απόλυτα στις υψηλές οργανωτικές απαιτήσεις και προσδοκίες της διεθνούς αθλητικής κοινότητας, παρέχοντας στους κορυφαίους ιστιοπλόους ένα άρτιο οργανωτικό πλαίσιο, ώστε και οι Αγώνες αυτοί να στεφθούν με επιτυχία».
Η Aegean Regatta έχει καταφέρει να βάζει κάθε χρόνο νέους προορισμούς στο πρόγραμμα της, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Χρήστος Κουρούσης.
«Είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Διαλέγουμε κάθε χρόνο μια ξεχωριστή γειτονιά του Αιγαίου, διαφορετικά νησιά, ώστε να τα γνωρίζουν οι ιστιοπλόοι. Για φέτος θα έχουμε περίπου 80 συμμετοχές και θα διοργανώσουμε σε κάθε νησί μια διαφορετική γιορτή που θα επιδεικνύει τη φιλοξενία των νησιωτών.»
Συνδιοργανωτές της Αegean Regatta είναι η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και οι όμιλοι: Ν.Ο. Χίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, Ν.Ο. Σάμου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ναυτικό Ομιλο Καρλοβασίου, με συντονιστή όμιλο τον Α.Ο. Αιγαίου.Την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ακης Τσαλίκης. «Τα τελευταία 8 χρόνια η Aegean Regatta έχει αποκτήσει ζηλευτή θέση στην καρδιά των ιστιοπλόων και όλοι συγκεντρώνονται για να ακολουθήσουν αυτή την ωραία διαδρομή. Το Αιγαίο αποτελεί έναν εξαιρετικό θαλάσσιο στίβο που σαγηνεύει Ελληνες και ξένους και παράλληλα αποτελεί γέφυρα λαών, καθώς κάθε χρόνο έχουμε συμμετοχές από τη γειτονική Τουρκία. Με την Αegean Regatta οι ιστιοπλόοι ανακάλυψαν νέους προορισμούς και αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση». Στη συνέντευξη έδωσε το «παρών» και ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου.