Αρχική Νέα Τοπικά Επιμένει η Νομαρχία για νέο λιμάνι- απάντηση σε δημοσιεύματα

Επιμένει η Νομαρχία για νέο λιμάνι- απάντηση σε δημοσιεύματα

8

 Την ευκαιρία να τρωθεί η διεκδίκηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου υποδομής για τη Χίο τα επόμενα χρόνια πιστεύουν ότι εντόπισαν με την παρουσία του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρη στο νησί μας όσοι στη συνείδηση της κοινωνίας μας έχουν οριστικά καταταγεί ως αρνητές των πάντων.
Στην επιχείρηση τους αυτή δεν διστάζουν να απομονώσουν και άρα να παρερμηνεύσουν τις αναφορές του κ. πρύτανη για το νέο λιμάνι της Χίου. Ειδάλλως δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο ίδιος ο κ. Μουντζούρης αυτοδιαψεύδει και προσωπικές του υποδείξεις και τον όγκο ενός απόλυτα τεκμηριωμένου ερευνητικού προγράμματος από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων της Σχολής Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Δεδομένου ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου συνεχίζει να διαθέτει απόλυτη εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα των επαφών της με το εκπαιδευτικό Ίδρυμα, επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε:
1. Η επιλογή του χώρου χωροθέτησης του νέου κεντρικού λιμένα της Χίου έγινε έπειτα από την ανάθεση της Μελέτης Βελτίωσης Λιμενικών Εγκαταστάσεων Νέου Λιμένα Χίου σε κοινοπρακτικό σχήμα αναδόχων εταιρειών και ουδεμία ευθύνη φέρει για την επιλογή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ουδέποτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου ανέφερε κάτι διαφορετικό.
2. Για την πλήρη επιστημονική διασφάλιση του έργου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου έκρινε σκόπιμο το υποέργο των Μετρήσεων Θαλάσσιων Ρευμάτων – Κυμάτων και φυσικού Ομοιώματος του νέου λιμανιού, να εκπονηθεί μέσω Ερευνητικού Προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην κατεύθυνση αυτή ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εντολές τεκμηρίωσης της μελέτης του νέου λιμένα, που προσωπικά λάβαμε από τον κ. Μουτζούρη, όπως ξεκάθαρα διακρίνεται στο επισυναπτόμενο κείμενο.
3. Όσοι επικαλούνται τάχα την εμπειρική γνώση των συμπατριωτών μας πλοιάρχων, θα πρέπει πρώτα να τη ζητήσουν για τις εμβαλωματικές λύσεις που οι ίδιοι προτείνουν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν στη διάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου και τους είναι διαθέσιμες.
Όσοι τούτη την ώρα επαναφέρουν τις προσωπικές ενστάσεις τους για τη δημιουργία εντυπώσεων, προσφέρουν τη χείριστη υπηρεσία στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος. Παραβλέπουν ακόμα και την προτροπή του κ. Μουτζούρη, που οι ίδιοι επικαλούνται, ότι καλώς πράττουν οι Χιώτες και διεκδικούν νέο λιμάνι, από τη στιγμή που έχει ωριμάσει σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Μήπως τελικά αυτός είναι ο κρυφός στόχος τους, να δώσουν λαβές στην κεντρική εξουσία να παρακάμψει την κυρίαρχη διεκδίκηση του δημοκρατικού νομαρχιακού προγραμματισμού;
                                                                                  Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου