Αρχική Νέα Τοπικά Λέσβος: Παγκόσμια αντιεξουσιαστική δράση για τους πρόσφυγες

Λέσβος: Παγκόσμια αντιεξουσιαστική δράση για τους πρόσφυγες

16

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΜΠΡΟΣ Λέσβου
08/07/2009

Γράφει: Πέλλη Γιακουμή

Στη Λέσβο επέλεξαν να συναντηθούν φέτος για έξι ημέρες, από 25 μέχρι 31 Αυγούστου, αναρχικοί και άλλοι αντιεξουσιαστές απ’ όλο τον κόσμο, σε μια διεθνή κατασκήνωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους παράνομους μετανάστες. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία αφού, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετικές ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, το νησί αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου στην Ευρώπη. Η συνάντηση-κατασκήνωση με την ονομασία «No Border Λέσβος 2009», θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Χαραμίδας και στο γειτονικό τμήμα του δάσους που δεν κάηκε, και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο. Ήδη τον τελευταίο καιρό προβάλλεται σε δεκάδες ηλεκτρονικές σελίδες σε όλο τον κόσμο, προσκαλώντας κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή.

Με τίτλο «Η καταστολή δεν έχει θέσει στο δικό μας πλοίο…», το Συντονιστικό της διοργάνωσης «No Border Lesvos ‘09» αναπτύσσει τους λόγους διοργάνωσης της συνάντησης στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, πέρα από το μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που φθάνουν από τα απέναντι τουρκικά παράλια στο νησί τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για τις πρακτικές αποτροπής που εφαρμόζονται από το Λιμενικό με τη βοήθεια της γνωστής Frontex, θέτοντας, όπως τονίζουν, σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων. Επίσης, εκτενής αναφορά γίνεται για το Κέντρο Υποδοχής της Παγανής και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. «Είναι μια φυλακή όπου καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζουν χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται μετά την καταχώρηση των προσφύγων στο σύστημα Eurodac και την απελευθέρωσή τους από την Παγανή, αφού με ένα χαρτί απέλασης καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα. «Όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου μπλέκονται σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, όσοι επιλέξουν να μείνουν στη χώρα γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης με απάνθρωπα ωράρια εργασίας και εξευτελιστικά μεροκάματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Τέλος, για εκείνους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για άλλες χώρες της Ευρώπης, αναφέρονται στους θανάτους μέσα σε κρύπτες φορτηγών στην προσπάθεια των προσφύγων να αποφύγουν τους ελέγχους του Λιμενικού.


Όχι στα σύνορα…
Και καταλήγει η Οργανωτική Επιτροπή «[…] Από τη Συνθήκη του Σένγκεν μέχρι αυτήν του Δουβλίνου, από το Σύμφωνο Μετανάστευσης μέχρι τη Ντιρεκτίβα του Αίσχους, από τη Frontex μέχρι την ΙΟΜ, από τα κέντρα κράτησης μέχρι τις απελάσεις και τις πρακτικές αποτροπής και από τα σύνορα μέχρι τις πρωτεύουσες, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης σαν προβλήματα καταστολής και συνοριοφύλαξης.
Εδώ, στη Λέσβο, όπου αποτυπώνεται καθαρά το οικοδόμημα ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων, εδώ σας καλούμε, 25 – 31 Αυγούστου 2009, να αποκτήσουμε από κοινού την εμπειρία της συνοριογραμμής, να συζητήσουμε, να συντονιστούμε, να αγωνιστούμε:
– Ενάντια στις νεο-ιμπεριαλιστικές πολιτικές και οτιδήποτε δημιουργεί πρόσφυγες
– Ενάντια στο καθεστώς των συνόρων και τις πρακτικές καταστολής και επαναπροώθησης
– Ενάντια στον έλεγχο και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης
– Ενάντια στα κέντρα κράτησης και τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων
– Ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών
Όχι στα σύνορα, κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, ανοιχτοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, ίσα δικαιώματα για όλους.».