Αρχική Νέα Τοπικά Αίτημα Νομαρχίας στο ΥΠΠΟ για Διαχείριση Σπηλαίου Αγίου Γάλακτος

Αίτημα Νομαρχίας στο ΥΠΠΟ για Διαχείριση Σπηλαίου Αγίου Γάλακτος

5

 Αίτημα προς το Υπουργείο Πολισμού για παραχώρηση της διαχείρισης του Σπηλαίου Αγίου Γάλακτος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που είχε υποδείξει το υπουργείο, καταθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.
     Ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης με το σχετικό του έγγραφο προς την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ επανέρχεται στο αίτημα «για παραχώρηση της διαχείρισης και οργάνωσης της λειτουργίας του Σπηλαίου στην αναπτυξιακή εταιρεία του νομού, ΕΝΑ Χίου Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται ήδη από το 2003 με επιτυχία το σπήλαιο των Ολύμπων».
     Για να ενισχυθεί το αίτημα σημειώνεται ότι «η ενιαία διαχείριση των δύο σπηλαίων από τον ίδιο φορέα, θα αποβεί επ’ ωφέλειά τους, καθώς ια αξιοποιείται άμεσα σε κάθε περίπτωση η εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί από το προσωπικό της εταιρείας».
     Ζητείται έτσι η αρμόδια Εφορεία να φέρει τοπ θέμα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έτσι ώστε να λειτουργήσει με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές , με κανονισμούς λειτουργίας που θα προστατεύει το ίδιο και τους επισκέπτες του. «με αυτό τον τρόπο θα αποδοθεί στο κοινό με τρόπο ασφαλή και βιώσιμο, μια σημαντική δημόσια επένδυση, πολλά υποσχόμενη για την τοπική ανάπτυξη».
    
     Δίοδος για τις νυχτερίδες
     Σε ότι αφορά με τις εργασίες που έγιναν κατόπιν υπόδειξης από το ΥΠΠΟ αυτές είναι:
– τοποθέτηση κιγκλιδώματος ασφαλείας στη θέση πρόσβασης με το πλακόστρωτο
– κάλυψη τσιμεντένιου πλαισίου της θύρας εισόδου του σπηλαίου με πέτρινες πλάκες.
– Λείανση των ηλεκτροκολλήσεων με τρίψιμο
– Μετακινήθηκαν όσο ήταν δυνατόν οι εμφανείς καλωδιώσεις
– Τοποθετήθηκε μέσα στο σπήλαιο (όπως και στο σπήλαιο Ολύμπων) σταθμός για την παρακολούθηση των παραμέτρων: θερμοκρασίας, υγρασίας και διοξειδίου του άνθρακα
     Ενδιαφέρον έχουν και οι παρατηρήσεις ότι τοποθετήθηκαν φύλλα λαμαρίνας στο κιγκλίδωμα έτσι ώστε να περιοριστεί η διάχυση του ηλιακού φως στην είσοδο του σπηλαίου, η οποία ήταν υπεύθυνη για ανάπτυξη αλγών. Μετατοπίσθηκαν τα κάγκελα της επάνω πόρτας ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των νυκτερίδων και επιλέχθηκε η λείανση των ηλεκτροκολλήσεων αντί της βαφής αφενός γιατί δεν υπάρχει συμβατή με ανοξείδωτες επιφάνειες και αφετέρου για να μην αναπτυχθούν βακτήρια και άλλοι ανεπιθύμητοι οργανισμοί.

Διαφήμιση