Αρχική Green Life Διαδρομές Μείωση αφίξεων κατά 26,4% για τη Χίο

Μείωση αφίξεων κατά 26,4% για τη Χίο

24

 Κάμψη κατά 9,6% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων αεροπορικώς στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του «Ελ. Βενιζέλος» που δημοσιοποίησε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.


Με αναγωγή σε σύνολο αφίξεων στο εξάμηνο, η κάμψη αυτή, κατά τον ΣΕΤΕ, σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουριστών. Επίσης, η μείωση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάζει στο εξάμηνο η Αθήνα με 165.071 λιγότερες αφίξεις αεροπορικώς (-10,9%). Ακολουθεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με απώλειες 85.486 αφίξεων ξένων (-11,5%). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά 26,4% εμφανίζει η Χίος στο εξάμηνο με 1.612 λιγότερες αεροπορικές αφίξεις.


Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, σε επίπεδο εσόδων είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι «η αδυναμία μας να ελαχιστοποιήσουμε περισσότερο τις απώλειες οφείλεται αφ’ ενός μεν στη διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής, αφ’ ετέρου δε, στην αναίτια καθυστέρηση έναρξης της διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται και αναποτελεσματική. Πέρα από την όποια μέχρι σήμερα μείωση, ιδιαίτερη ανησυχία για το άμεσο μέλλον, δηλαδή το υπόλοιπο της φετινής σεζόν και την περίοδο 2010, προκαλεί το γεγονός της έλλειψης σχεδιασμού, της απουσίας στόχων και της γενικότερης επιφανειακής ενασχόλησης με τον τουρισμό από πλευράς πολιτείας». Εξάλλου, η έκθεση Xenia δημοσιοποίησε χθες στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, περίπου 1.500 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ, έχουν εγκριθεί από τον τελευταίο Αναπτυξιακό Νόμο και υλοποιούνται ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στον χώρο του τουρισμού.


Επίσης, μέσω του ΕΣΠΑ, μέχρι το 2013 θα διατεθούν, μόνο από κρατικές ενισχύσεις, περί τα 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και τη βελτίωση των υποδομών. Η 41η Διεθνής Εκθεση Χenia, θα πραγματοποιηθεί από 27 ώς 30 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».


Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC) για την επόμενη δεκαετία αναλύει η Xenia, σημειώνοντας ότι φέτος, παρά τη διεθνή κρίση και τη μείωση αφίξεων και εσόδων, ο τουρισμός θα αποφέρει 35 δισ. ευρώ στους κλάδους που σχετίζονται με την τουριστική οικονομία της χώρας, στηρίζοντας 894.000 θέσεις εργασίας (άμεσα και έμμεσα). Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με το WTTC, θα έχει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,7% και θα αποδώσει το 2019 περί τα 76 δισ. ευρώ στο σύνολο της τουριστικής οικονομίας, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα υποστηρίξει ο τουρισμός εκτιμώνται σε 1.203.000.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ