Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή του Νομάρχη προς τον Ευ. Στυλιανίδη για τις ραδιοσυχνότητες

Επιστολή του Νομάρχη προς τον Ευ. Στυλιανίδη για τις ραδιοσυχνότητες

15

 Επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη με αντικείμενο τον καθορισμό ζωνών μετάδοσης των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών απέστειλε ο νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.


Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Λαμπρινούδης επισημαίνει ότι οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να εκπέμπουν σε μία και μόνο συχνότητα, για την οποία έχει εκδοθεί και η σχετική άδεια λειτουργίας. Το πλαίσιο, όμως, αυτό, όπως αναφέρει, «δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής».


Προσθέτει ότι καθώς δεν έχει γίνει σχετική συμφωνία για διαμόρφωση του Χάρτη Συχνοτήτων στις ακριτικές περιοχές, οι κάτοικοι της Χίου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, βρίσκονται δεν μπορούν να ακούσουν τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της επιλογής τους, αλλά να ακούν τους τουρκικούς σταθμούς που «εισβάλλουν» στη δεδομένη συχνότητα.


Αποτέλεσμα αυτού είναι, όπως σημειώνει, «οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να αναγκάζονται να εκπέμπουν σε περισσότερες από μία συχνότητες, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν όλες τις περιοχές του ακριτικού νομού, και να υφίστανται και συνέπειες για παραβίαση της νομοθεσίας.


Ο νομάρχης Χίου καλεί τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, αναφέροντας πως «η εξαίρεση που έχει δοθεί για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στους οποίους επιτρέπεται η εκπομπή σε περισσότερες από μία συχνότητες) πρέπει να ισχύσει και για τα νησιά».


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


«Κύριε Υπουργέ,


Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή ένα σοβαρότατο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες του νομού μας. Πρόκειται για τον καθορισμό ζωνών μετάδοσης των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών.


Σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εκπέμπουν σε μία και μόνο συχνότητα, για την οποία έχει εκδοθεί και η σχετική άδεια λειτουργίας.


Το συγκεκριμένο πλαίσιο, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Καθώς δεν έχει γίνει σχετική συμφωνία για διαμόρφωση του Χάρτη Συχνοτήτων στις ακριτικές περιοχές, οι κάτοικοι της Χίου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, βρίσκονται πολύ συχνά στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να ακούσουν τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της επιλογής τους, αλλά να ακούν τους τουρκικούς σταθμούς που «εισβάλλουν» στη δεδομένη συχνότητα. Οι ραδιοσυχνότητες δεν γνωρίζουν σύνορα, γεγονός που η γειτονική Τουρκία εκμεταλλεύεται συστηματικά, ελλείψει συμφωνίας για Χάρτη Συχνοτήτων στα σύνορα.


Ως εκ τούτου, οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αναγκάζονται να εκπέμπουν σε περισσότερες από μία συχνότητες, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν όλες τις περιοχές του ακριτικού νομού μας, και να υφίστανται και συνέπειες για παραβίαση της νομοθεσίας!


Κύριε Υπουργέ,


Πιστεύουμε ότι αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της παραμεθορίου περιοχής μας, θα προχωρήσετε άμεσα στην τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, προκειμένου να μην θεωρείται ότι παραβαίνουν το νόμο οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί που αναγκάζονται να εκπέμπουν σε περισσότερες από μία συχνότητες, λόγω των φαινομένων που περιγράψαμε πιο πάνω. Θεωρούμε ότι η εξαίρεση που έχει δοθεί για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (στους οποίους επιτρέπεται η εκπομπή σε περισσότερες από μία συχνότητες) πρέπει να ισχύσει και για τα νησιά.


Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποτελούν βασικό μέσο μαζικής επικοινωνίας, κυρίως για τους κατοίκους των απομακρυσμένων οικισμών της περιφέρειάς μας. Η σημασία του ρόλου τους είναι δεδομένη, καθώς επίσης και η ανάγκη να λειτουργούν απρόσκοπτα καλύπτοντας ολόκληρο το νομό μας. Το έργο που επιτελούν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας είναι εθνικής σημασίας, και πιστεύουμε ότι αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο τους, θα προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνετε την απρόσκοπτη και δίχως εμπόδια λειτουργία και μετάδοσή τους.


Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εθνικής σημασίας, και η όποια αδράνεια από πλευράς της ελληνικής πολιτείας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη γειτονική Τουρκία, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούμε από το Υπουργείο την άμεση αποστολή ειδικού επιστήμονα, για τη μελέτη και επίλυση αυτού του ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος.


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ»