Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Καταγγελία για τη μεταγωγή μεταναστών με πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΝΕ Χίου του ΚΚΕ: Καταγγελία για τη μεταγωγή μεταναστών με πλοίο ΘΕΟΦΙΛΟΣ

17

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΝΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
 

 

   Η Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ θεωρεί ότι μια επικίνδυνη αντιμεταναστευτική πολιτική, προϊόν των πολιτικών της ΕΕ,  που υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ, με τη συμμετοχή και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, προωθείται.
    Αυτή η πολιτική στοχεύει στην ένταση της καταστολής, την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης- αποτροπής, τη χειροτέρευση των συνθηκών παραμονής στα κέντρα κράτησης- στρατόπεδα συγκέντρωσης (μέτρα που υλοποιούνται και στη Χίο από τους αρμόδιους φορείς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Λιμενικό, Αστυνομία).
    Αντιπροσωπεία της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς(Λιμενάρχη και πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου) και επίσκεψη στο κέντρο κράτησης των μεταναστών στο Μερσινίδι και κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και διαπιστώσεις:
* Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και ειδικά ο υπεύθυνος για τους μετανάστες Πρόεδρος του ΝΣ μένουν στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αδιαφορώντας για τις αιτίες, βγάζοντας λάδι τις Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, σε βάρος των λαών της Ασίας και της Αφρικής οι οποίες προωθούν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια (Ιράν. Αφγανιστάν, Σομαλία, Παλαιστίνη, κα.). η μη συστράτευση των μαζικών φορέων και του λαού ενάντια στους υπεύθυνους των δεινών των λαών, θα οξύνει απλά το πρόβλημα…
    * Η ΝΑ αρκείται σε μια διαχείριση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ στα πλαίσια της ΦΡΟΝΤΕΞ και των αποφάσεων της Κυβέρνησης και στηριγμένοι στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΝΣ ως πολιτικά υπεύθυνου, αλλά και με την ιδιότητα του ως γιατρού, δείχνουν ότι στο επίκεντρο του δεν είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και η διαμόρφωση ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας, αλλά απλά η επιβίωση τους.
    Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε:
* Ο χώρος κράτησης στο Μερσινίδι με δυνατότητα υποδοχής 120 άτομα, ήδη σταθερά είναι υπερπλήρης  καθώς εκεί βρίσκονται 187 μετανάστες.
* Ορισμένοι από τους υπεράριθμους  κοιμούνται σε σκηνές μέσα στον καυτό ήλιο!!!
* Στο χώρο των κοντέινερς παραμένουν αρκετές μάνες με 16 μικρά παιδιά (τα δύο είναι λίγων μηνών).
* Το κοστολόγιο του συσσιτίου (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) φτάνει στα 6 € ημερησίως.
* Το πόσιμο νερό (αμφιβόλου ποιότητος) διατίθεται με το βυτίο, από άγνωστη πηγή κι όχι εμφιαλωμένο (και ζεστό).
* Στα μωρά εκτός απ’ το γάλα, δεν διατίθεται ειδικό φαγητό, στα δε μικρότερα παιδιά, τα οποία διαμένουν κάτω από βάρβαρες συνθήκες, αντιμετωπίζονται κατά τα λεγόμενα του Προέδρου του ΝΣ  με το σκεπτικό ότι «τι στα σπίτια τους, στις χώρες τους τρώγανε καλύτερα;»
* Με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αυξάνεται ο χρόνος παραμονής στα κέντρα κράτησης της παραμεθορίου  από 3 σε 6 μήνες, με προοπτική τον 1 χρόνο, ώστε να χειροτερέψουν τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, αποτρέποντας την είσοδο νέων.
* Οι απάνθρωπες εντολές της κυβέρνησης της ΝΔ στο Λιμενικό Σώμα για αποτροπές εισόδου των πλοιαρίων που έρχονται από τα απέναντι παράλια δημιουργούν κάθε βράδυ συνθήκες θανάτου για τους εξαντλημένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες( Ήδη είχαμε δύο αποτροπές από το λιμενικό στα Γρίδια, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών που βρισκόταν σε βάρκες).
* Η πολιτική της κυβέρνησης συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ- ΛΑΟΣ δίνει τροφή στο ρατσισμό  και την ξενοφοβία, κατατάσσοντας τους μετανάστες στα εγκληματικά στοιχεία.
    Η Ελλάδα και η Χίος έχει παράδοση στη μετανάστευση, ειδικότερα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, όταν εκατομμύρια Έλληνες έφυγαν διωγμένοι από το μισαλλόδοξο καθεστώς  σε Ευρώπη, Αυστράλια κλπ, και οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με μπροστάρη το λαϊκό κίνημα ώστε και στο νησί να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα για την αξιοπρεπή παραμονή των μεταναστών όπως:
* Βελτίωση του χώρου παραμονής, επέκταση του χώρου. 
* Αύξηση του ποσού για συσσίτιο και βελτίωση του φαγητού με φρούτα, λαχανικά, ειδική μέριμνα για τα παιδιά.
* Ξεχωριστοί χώροι για τις μητέρες και τα παιδιά.
* Νερό εμφιαλωμένο και κρύο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
* Ατομικές νομικές συμβουλές στους μετανάστες .
* Πολιτικό άσυλο και άδεια μεταφοράς στον Παλαιστίνιο με την 4χρονη κόρη το, ο οποίος έχασε στους βομβαρδισμούς της Γάζας την γυναίκα του και τα 6 του παιδιά, στη Γερμανία που ζει η γιαγιά του παιδιού.
    Το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή παλεύει για το ζήτημα της αντιμετώπισης του ζητήματος των μεταναστών, μαζί με το λαϊκό κίνημα(από την ενίσχυση της ΒΙΑΛ ως χώρο κράτησης) κι όχι ευκαιριακά, ούτε θεωρεί ότι το θέμα λύνεται με απολίτικες προτάσεις κρατικοδίαιτων, ενταγμένων στο καπιταλιστικό σύστημα ΜΚΟ και αντιρατσιστικών συλλόγων.
    Το ΚΚΕ προτείνει γενικά και ειδικά:
* Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, σε βάρος χωρών (Ιράκ, Παλαιστίνη, κα) που καταστρέφουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
* Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα από τις άλλες χώρες (Κόσσοβο, Αφγανιστάν κα)
* Όχι στα νέα μέτρα στρατικοποίησης των συνόρων με τη φρούρηση από μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
* Ανθρώπινοι χώροι φιλοξενίας-όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης- όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν και ποιοτική σίτιση και στέγαση, διερμηνέας και νομικές συμβουλές.
* Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
* Άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής κι επέμβασης.
* Ταξιδιωτικά έγγραφα κι ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ.
* Όχι στην καταστολή, στη σύλληψη και επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.
* Κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα στους μετανάστες.
Καλούμε τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού να ορθώσουν κίνημα αλληλεγγύης  και συμπαράστασης στα θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.


Χίος 24-7-2009