Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επιστολή Τσουρή προς Σαμαρά: Χωρίς τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού η Ελλάδα

Επιστολή Τσουρή προς Σαμαρά: Χωρίς τομεακό πρόγραμμα πολιτισμού η Ελλάδα

19

  Ενημέρωση για το συνολικό προγραμματισμό που έχει το υπουργείο Πολιτισμού για έργα αρχαιολογικού και μνημειακού ενδιαφέροντος στο Νομό, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή.
     «Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να γνωρίζει της προτεραιότητες των ειδικών επιστημόνων και να της συζητήσει. Οι τοπικοί φορείς μπορούν και πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην υλοποίηση της τέτοιου χαρακτήρα συνολικού σχεδιασμού», τονίζει η βουλευτής στον υπουργό Αντώνη Σαμαρά.
     Επισημαίνοντας ότι η έλλειψη Τομεακού προγράμματος στον Πολιτισμό και η μετακύλισή του στην Περιφέρεια, η κα Τσουρή τονίζει ότι η κατάσταση γίνεται σοβαρότερη διότι το σχετικό κονδύλι  έχει συρρικνωθεί σε μόλις 16 εκ. ΕΥΡΩ κάτι που καταργεί στην ουσία τις τοπικές προτεραιότητες.
     Μάλιστα συνοπτικά αναφέρονται οι προτεραιότητες στο πεδίο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, 9 στον αριθμό, για τις οποίες ζητούνται απαντήσεις.
    Αναλυτικά η επιστολή:     
                      
           Ο «κόμπος στο χτένι» έχει φτάσει για τα έργα Πολιτισμού στο νησί, κάτι που επισημαίνει με επιστολή της στον Υπουργό Αντώνη Σαμαρά η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή.
     Ζητώντας ενημέρωση από τον υπουργό, η κα Τσουρή κοινοποιεί το έγγραφο που ακολουθεί και σε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ΤΕΔΚ Νομού Χίου:
      Κύριε Υπουργέ,
        
        το ζήτημα της έλλειψης Τομεακού Προγράμματος για τον Πολιτισμό, συναντάται, με ιδιαίτερη οξύτητα, και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
          
           Συγκεκριμένα, η «μετακύλιση» των όποιων έργων Πολιτισμού στο Περιφερειακό Πρόγραμμα έχει δυο βασικά αδύνατα σημεία:
           Συρρίκνωση πόρων. Στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμα, μόνο 16.000.000 €, για έργα πολιτισμού, ποσό ασήμαντο, αν αναλογιστούμε της ανάγκες των τριών Νομών.
           Κατάργηση των τοπικών προτεραιοτήτων. Στην ουσία, το Υπουργείο Πολιτισμού θα ασκεί «κεντρική» πολιτική, με πόρους των περιφερειακών προγραμμάτων!
          
           Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανεπίτρεπτο, για μια χώρα, της η Ελλάδα, –με μνημειακό πλούτο, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστική κληρονομιά- να μη διαθέτει Τομεακό Πρόγραμμα για τον Πολιτισμό. Τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
          
           Ειδικότερα, στο Νομό Χίου, υπάρχουν σαφείς ανάγκες και προτεραιότητες στο πεδίο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της οποίες συνοπτικά μπορούμε να εντοπίσουμε στα εξής:
           Φρούριο της Χίου: Εκπόνηση μελετών και παρεμβάσεις αναστύλωσης των εξωτερικών οχυρώσεων. Υπήρξε προφορική δέσμευση του Προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Έργων σε ημερίδα της ΝΑ Χίου, για τη διάθεση 5.000.000 € για το ξεκίνημα των έργων. Συνέχεια στη δέσμευση αυτή δεν υπήρξε μέχρι στιγμής, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί από πού θα προέλθουν αυτοί οι πόροι (αν πρόκειται για το ΠΕΠ στην ουσία θα συρρικνώσουν τα διαθέσιμα κονδύλια). Παράλληλα, από ειδικούς επιστήμονες το ποσό κρίνεται ανεπαρκές για μια συνολική παρέμβαση.
            Ιερά Μονή Μουνδών: Αποκτά επείγοντα χαρακτήρα λόγω των εκτεταμένων φθορών που έχει υποστεί το μνημείο. Μελέτη δεν έχει εκπονηθεί ακόμη.
           Κάμπος Χίου: Εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα, λόγω της συνύπαρξης ιδιωτικών ιδιοκτησιών και δημόσιου χώρου. Ένα πιθανό μοντέλο παρέμβασης θα έπρεπε να περιλαμβάνει «εγχειρίδιο» ενδεδειγμένων παρεμβάσεων με κίνητρα για της ιδιώτες, και ταυτόχρονες παρεμβάσεις αποκατάστασης σε δημόσιους χώρους (π.χ. τοιχογύρια, εκκλησίες, μνημεία, δημόσια κτίρια περιουσίας Δήμου, Νοσοκομείου).
           Μεσαιωνικοί οικισμοί: Ανάγκη παρεμβάσεων, σε συνεργασία με ΟΤΑ Α Βαθμού, ανάδειξη μνημειακού πλούτου και φυσιογνωμίας των οικισμών.
           Μεσαιωνικό Αμυντικό Δίκτυο της Χίου: Βίγλες, Κάστρα (Απολίχνων, Βολισσού), Πύργοι (π.χ. Πύργος Δοτίων). Ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
           Παναγία Κρήνα, Νέα Μονή, Ανάβατος, Μετζητιέ Τζαμί: Ανάγκη ενημέρωσης, για το σημείο που βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, της ανάγκες της σε πόρους και την προοπτική ολοκλήρωσης της.
          
           Συνολικά, απαιτείται από της υπηρεσίες του ΥΠΠΟ η εκπόνηση και η ανακοίνωση της συνολικού προγραμματισμού, για έργα αρχαιολογικού και μνημειακού ενδιαφέροντος στο Νομό, καθώς και η εκτίμηση του κόστους της. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να γνωρίζει της προτεραιότητες των ειδικών επιστημόνων και να της συζητήσει. Οι τοπικοί φορείς μπορούν και πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην υλοποίηση της τέτοιου χαρακτήρα συνολικού σχεδιασμού.
          
           Επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, ούτε έχει διαφανεί, μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αντίστοιχη διάθεση, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, σας καλώ για την πραγματοποίηση αυτής της ενημέρωσης.
           
                      
           Με τιμή,
                      
           Ελπίδα Τσουρή
           Βουλευτής Νομού Χίου»