Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Ελπ. Τσουρή: Ταχύπλοα Σκάφη και προστασία των πολιτών

Ερώτηση Ελπ. Τσουρή: Ταχύπλοα Σκάφη και προστασία των πολιτών

15

 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια,  βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνει η χώρα μας, τους καλοκαιρινούς μήνες, στη θάλασσα.


Δυστυχώς, πολλές είναι οι περιπτώσεις, στις οποίες κυβερνήτες ταχύπλοων  σκαφών  δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, είτε από άγνοια, είτε από επιπολαιότητα, με αποτέλεσμα να παρασύρουν  κολυμβητές, υποβρύχιους αλιείς και δύτες, και να χάνονται, αδίκως, ανθρώπινες ζωές.   


Πρόσφατος είναι ο θανατηφόρος τραυματισμός 29χρονου υποβρύχιου αλιέα στη  Χίο από ταχύπλοο, το οποίο μάλιστα τον εγκατέλειψε αβοήθητο.


Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, πλήθος πολιτών καταγγέλλουν την  ανεπίτρεπτη κατάσταση που επικρατεί στις θαλάσσιες ακτές, από τη χρήση ταχυπλόων σκαφών, τα οποία πλέουν σε πολύ κοντινή απόσταση από λουόμενους, κάνουν ακροβατισμούς, προκαλώντας μεγάλη ηχορύπανση, ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες ασφαλείας.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες, για την απόκτηση της άδειας χειριστού ταχυπλόου σκάφους, τα τελευταία χρόνια, έχουν απλοποιηθεί.


Βασική αιτία αυτής της αυθαιρεσίας και ανομίας που επικρατεί στις θαλάσσιες ακτές,  που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται και να  απειλούνται ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος.


Βάσει των παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, για τα ταχύπλοα θαλάσσια μέσα αναψυχής και τις λουτρικές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και να περιοριστούν τα ατυχήματα;
2. Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει και να αναμορφώσει το υφιστάμενο πλαίσιο των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους, με περισσότερη θεωρητική εξάσκηση-εξέταση των κανόνων ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με τους Διεθνείς κανονισμούς Αποφυγής Σύγκρουσης (Δ.Κ.Α.Σ), αλλά και περισσότερη πρακτική εξάσκηση–εξέταση, έτσι ώστε  οι επιτυχόντες να  είναι άρτια εκπαιδευμένοι και καλοί γνώστες της ναυτικής τέχνης;
3. Θα αποφασίσει η κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση μέτρων, όπως τη δημιουργία διαύλων και θαλάσσιων περιοχών κυκλοφορίας και δραστηριοποίησης των διαφόρων μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, για την καλύτερη προστασία των λουομένων;                                                                                                                                                                      26.08.2009
Η ερωτώσα βουλευτήςΕλπίδα Τσουρή