Αρχική Νέα Τοπικά Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

21

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Κάλπες στις 4 Οκτωβρίου
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής


ΑΠΕ
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Δείτε το βίντεο…


Την πολιτική πλατφόρμα της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου ανέλυσε στα κυβερνητικά στελέχη του ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης. Αυτήν την ώρα, ο Κ.Καραμανλής ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής.


Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θέλω να γνωρίζετε ότι έλαβα την απόφασή μου με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου». Ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε: «Είναι μια απόφαση δική σας και ελπίζω να εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου».


Κατά το τηλεοπτικό «διάγγελμά» του το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και περιέγραψε το διακύβευμα των εκλογών αυτών, θέτοντας στο επίκεντρο την οικονομία.


 Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός δεν όρισε ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όμως όπως όλα δείχνουν οι κάλπες θα στηθούν στις 4 Οκτωβρίου.


Η Βουλή θα κλείσει αύριο, Παρασκευή και τη Δευτέρα θα θυροκολληθει στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα, ώστε η εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου να είναι απολύτως σύννομη, αφού το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.


Στις 11:00 συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, o πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και στο «διάγγελμα», με στόχο τη συσπείρωση της βάσης και τη συστράτευση όλων των στελεχών, πολλά από τα οποία τις προηγούμενες ημέρες προσπαθούσαν με πάθος να αποσοβήσουν τις εκλογές.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το κλίμα στις τάξεις της ΝΔ είναι ηττοπαθές, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «αυτοχειριασμό», ενώ ο συμβολισμός της 4ης Οκτωβρίου -ημερομηνία ίδρυσης της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- προκάλεσε ποικίλους συνειρμούς στις τάξεις του κόμματος.


Πάντως, την επομένη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ επιχειρούν να ανυψώσουν το ηθικό της παράταξης. Προσερχόμενοι στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κυβερνητικά στελέχη όπως η Ντ.Μπακογιάννη, ο Αντ.Σαμαράς, ο Ευρ.Στυλιανίδης και ο Σ.Χατζηγάκης εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας και συστράτευσης εν όψει της μάχης της 4ης Οκτωβρίου.


Έτσι, από σήμερα ξεκινά -ουσιαστικά- η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και ο Κώστας Καραμανλής θα έχει την πρώτη ευκαιρία να εξηγήσει περαιτέρω τις αποφάσεις του, να ξεδιπλώσει τα επιχειρήματα της ΝΔ, καθώς και το οικονομικό πρόγραμμά του, κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο στη ΔΕΘ.


Την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο Κ.Καραμανλής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ζητήματα όπως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ -εάν σε αυτά θα περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη-, το ενδεχόμενο συνεργασιών, ενώ αναμένεται να ερωτηθεί για την επομένη των εκλογών στη ΝΔ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα ηγείται του κόμματος, ακόμη κι αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.


Newsroom ΔΟΛ