Αρχική Νέα Τοπικά ΚΔΑΠ ΜΕΑ: Στον αγώνα για λειτουργία βροντερά απών ο Δήμος Χίου…

ΚΔΑΠ ΜΕΑ: Στον αγώνα για λειτουργία βροντερά απών ο Δήμος Χίου…

12

 Ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά, όσο είναι εφικτό βέβαια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ο οδηγός του λεωφορείου που μεταφέρει τα παιδιά από το σπίτι τους στη μονάδα, συμφώνησε με τη Νομαρχία, υπέγραψε τη σύμβαση κι έτσι τουλάχιστον προσωρινά το πρόβλημα μετακίνησης έχει λυθεί.
Ωστόσο σε 4 μήνες που λήγει η σύμβαση του δεν είναι σίγουρο το αν θα συνεχίσει να δουλεύει με μειωμένο μισθό. Ο ίδιος ζητάει να συμπληρώσει τον μισθό του ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αναπηρία, κάτι που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Πέτρο Τζούμα είναι αδύνατον να γίνει. «Έχουμε πάρα μα πάρα πολλά έξοδα: συντήρησης κτηρίου, συντήρησης λεωφορείου και άλλα πολλά. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας, επισημαίνοντας ότι επί Μεννή και μέσω ΔΟΠ, όπου Πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, υπήρχε στήριξη, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Δημοτική Αρχή Βρουλή.
Η αλλαγή του κώδικα είναι η πέτρα του σκανδάλου. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος ο ΔΟΠ επί Μεννή είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, κι έτσι στήριζε τους συλλόγους ατόμων με αναπηρία με 12.000-15.000 ευρώ. Επειδή τώρα ο κώδικας άλλαξε, κόψανε από τον ΔΟΠ 150.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός έφτασε τις 100.000. Ωστόσο, όπως επισήμανε, μπορεί ο ΔΟΠ να μην έχει τη δυνατότητα να δώσει χρήματα, έχει όμως ο Δήμος της Χίου που παρακράτησε αυτές τις 150.000 ευρώ. Ο Δήμος της Χίου, όπως είπε χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την αλλαγή του κώδικα, η οποία ουσιαστικά είναι προς όφελος των συλλόγων. «Ο κώδικας άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί, όπως για παράδειγμα αν ένας σύλλογος δεν ανήκει στο Δήμο της Χίου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί κτλ», είπε, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Χίου δεν έχει στείλει κανένα ένταλμα στον επίτροπο που να ζητάει κονδύλι για τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ. «Δεν είναι στις προτεραιότητες τους οι σύλλογοι ατόμων με αναπηρία», κατέληξε.
Όσον αφορά τώρα τα 7 άτομα με αναπηρία που οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω από τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν υπήρχε καμία απολύτως εξέλιξη, αφού όπως είπε ο κ. Τζούμας η Εργατική Εστία με πρόσχημα τις εκλογές έπαψε να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα..
Στο μεταξύ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με Αναπηρία έχει βάλει ως προτεραιότητα να μπουν στη μονάδα τα 3 εκ των 7 παιδιών που την προηγούμενη χρονιά παρακολουθούσαν ανελλιπώς τη μονάδα και τώρα απορρίφθηκαν. « Τους λείπουν οι φίλοι τους. Τους λείπει η δραστηριότητα», είπε ο κ. Τζούμας, τονίζοντας ότι τα ΚΔΑΠ μπορεί να λειτουργούν, βρίσκονται όμως στην κόψη του ξυραφιού, αφού τα ήδη αυξημένα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί.


της Κλαίρης Κάβουρα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 (dimokratiki.org)