Αρχική Νέα Οικονομία Αντοχές στην κρίση επέδειξε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

Αντοχές στην κρίση επέδειξε η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης

23

Θεσσαλονίκη


Αντιστάσεις έναντι της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τόσο σε επίπεδο συμμετοχών όσο και σε επίπεδο επισκεψιμότητας επέδειξε η 74η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διοργανώτρια Helexpo.


O αριθμός των επισκεπτών στη φετινή ΔΕΘ, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, έφθασε τις 241.000, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 5% σε σχέση με πέρυσι – μείωση που χαρακτηρίζεται λογική δεδομένης της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.


Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Helexpo, σε σχέση με το 2008, φέτος σημειώθηκε αύξηση των εισιτηρίων κατά 13% (συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στα έσοδα της διοργάνωσης) και μείωση των εισόδων με προσκλήσεις κατά 23%, λόγω περιορισμού των προσκλήσεων που διατέθηκαν, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν οι εμπορικοί επισκέπτες.


Ανάμεσα στα 13 εκθεσιακά αφιερώματα και τις 304 παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ξεχωριστό ενδιαφέρον για το επιχειρείν παρουσίασε το αφιέρωμα Global Exchange / Invest In και, ειδικότερα, το 15ο Cerean Conference (για τις επενδύσεις στα ακίνητα) και το 5ο Business Forum (για τις άμεσες ξένες επενδύσεις).


Οι συμμετέχοντες, μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μεταξύ τους επιχειρηματικές επαφές, μέσα από το πρόγραμμα προκαθορισμένων συναντήσεων Expopartenariat της Helexpo.


Σύμφωνα με τη διοργανώτρια, την Τρίτη 8/9 και την Παρασκευή 11/9, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», πραγματοποιήθηκαν 180 συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν προτάσεις συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματίες και στελέχη από 11 χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία), αποδεικνύοντας έτσι ότι η ΔΕΘ παρέχει διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες.


Σε ανακοίνωση της η Helexpo δηλώνει ικανοποιημένη για την προσέλευση και τις συμμετοχές στη φετινή διοργάνωση, τονίζοντας πως η 74η ΔΕΘ, εκτός από την οικονομική κρίση, αντιμετώπισε επιτυχώς τις συγκυρίες του άστατου καιρού, της προεκλογικής περιόδου και των πολυάριθμων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε όλη την πόλη, με αποκορύφωμα τον παγκόσμιο τελικό του στίβου.


Οι πρωτιές και οι καινοτομίες


Στη θεματική έκθεση Energyland οι επισκέπτες για πρώτη φορά είδαν από κοντά το Ηλεκτρονικό Υδρόμετρο, που καταγράφει ενδείξεις από απόσταση 400 μέτρων με φορητό υπολογιστή τσέπης, εντοπίζοντας την απώλεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης, πριν από τον παραδοσιακό υδρομετρητή.


Επιπλέον, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν πρώτοι για το Σύστημα Σύνδεσης Ηλιακών Συλλεκτών, καθώς και για την Ανάκτηση Ενέργειας με την Εξυπνη Συμπαραγωγή, έναν συνδυασμό όλων των νέων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο της ηλεκτρικής όσο και της θερμικής.


Στη θεματική έκθεση Domisis η Νανοτεχνολογία χάρισε τέσσερις πρώτες πανελλαδικές παρουσιάσεις σε καινοτόμα προϊόντα: το Antifouling Additiv (προστατεύει τα ύφαλα των σκαφών ώστε να μη φθείρονται από παρασιτικούς θαλάσσιους οργανισμούς), το Rewitec (προϊόν προστασίας από την τριβή των μηχανών παντός τύπου, που έχει ως αποτελέσματα: τη μείωση θορύβου, την ενίσχυση ταχυτήτων των αυτοκίνητων, αλλά και την προστασία των μεταλλικών μερών, καθώς και τη μείωση των καυσίμων σε ποσοστό 12%), το Aluprotect Marinelack (ισχυρό αντιγκράφιτι για πλήθος επιφανειών) και το Stenabdichtung (προστατευτικό υγρομόνωσης διαρκείας τουλάχιστον 20 ετών).


Στη ίδια θεματική Εκθεση παρουσιάστηκε η φιλική προς το περιβάλλον αμπούλα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιών και το Σύστημα Τοπικής Εφαρμογής για την κατάσβεση πυρκαγιών σε χώρους μαγειρικής.


Στη θεματική έκθεση Autoland οι φίλοι της οδήγησης -και ιδιαίτερα- των υψηλών ταχυτήτων δεν σήκωσαν τα μάτια τους από τη Mustang Gt 500 Shelby (cobra).


To υπέρ-αυτοκίνητο διαθέτει κινητήρα V8 με κομπρέσορα, ο οποίος αποδίδει 550 ίππους και επιταχύνει στα 0-100 σε 3,9″ κοστίζοντας 90.000 ευρώ.


Ποιοι βραβεύτηκαν


Συνολικά 10 Βραβεία Καλύτερης Δημιουργίας (οκτώ σε εκθέτες στους στεγασμένους χώρους και δύο σε εκθέτες στους υπαίθριους χώρους), επτά Επαίνους και δεκατρία Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή απονεμήθηκαν σε ισάριθμες συμμετοχές που ξεχώρισαν για την παρουσία τους στην 74η ΔΕΘ.


Τα Βραβεία Καλύτερης Δημιουργίας της 74ης ΔΕΘ απονεμήθηκαν στις παρακάτω συμμετοχές: Ομιλος Εταιρειών ΟΤΕ, Καρράς-Γκουνέλας, Καϊμασίδης Δημήτρης, Αττικό Μετρό Α.Ε., Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων Α.Ε., υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Νομός Χίου, Δήμος Λαρισαίων, υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και ΟΠΑΠ Α.Ε.


Αντίστοιχα, οι Επαινοι της 74ης ΔΕΘ απονεμήθηκαν στις συμμετοχές: Alu-Port-Πορτοκαλίδης Παναγιώτης, Duroplast, Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης Α.Ε., Αφοί Κυριακού Ο.Ε., ΟΑΕΔ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ και Νομαρχία Πειραιά.


Τέλος, τα Ειδικά Βραβεία Διοργανωτή της 74ης ΔΕΘ απέσπασαν οι συμμετοχές: υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ATE BANK-Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΥΑΘ Α.Ε., Δήμος Θεσσαλονίκης, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Εγνατία Οδός Α.Ε., Δήμος Αθηναίων, ΑΟΥΤΕΒ Μηχανική Α.Ε., Δερβίσης Ανδρέας, εφημερίδα «Μακεδονία», Α.Σ. ΑΡΗΣ-Λέσχη Φίλων ΑΡΗ, ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Τιρεκίδης ΕΠΕ. 
 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009