Αρχική Απόψεις Aρθρα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: Από την κάλπη, στον ράφτη

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: Από την κάλπη, στον ράφτη

17

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ,
 Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 27/9/2009
σελ. 8, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από την κάλπη, στον ράφτη

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

«Αν οι επιλογές μας είναι σωστές, θα κερδίσουμε χρόνο. Αν, όμως, αυτές είναι κατώτερες των προσδοκιών, τότε θα ξεκινήσουμε με μουρμούρες».
Στην παραπάνω εκτίμηση στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου αποτυπώνεται και ο σοβαρός προβληματισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα πρώτα του βήματα ως πρωθυπουργού στην περίπτωση που η 4η Οκτωβρίου του δώσει την αυτοδυναμία.
Εισηγήσεις για τη δομή του κυβερνητικού σχήματος έχει αρκετές στο συρτάρι του ο κ. Παπανδρέου. Αλλες προέρχονται από κομματικά στελέχη (π.χ. Μ. Παπαϊωάννου), άλλες από φορείς (όπως η έκθεση των πέντε μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας με τις υπογραφές των Γ. Στουρνάρα και Ν. Βρεττού) και άλλες από παράγοντες εκτός κομματικού ιστού που εμπιστεύεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Μέχρι στιγμής, από τις κατά καιρούς συζητήσεις του και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του μόνο ενδείξεις προκύπτουν για τις προθέσεις του.
1 Ειδικότερα, το αντικείμενο πολλών χαρτοφυλακίων θ’ αλλάξει.
*Θα δημιουργηθεί υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενσωματωθεί και ο τομέας της Ενέργειας.
*Είναι πολύ πιθανό να αποκοπεί η Δημόσια Τάξη από το υπουργείο Εσωτερικών και να ενταχθούν σ’ αυτήν και άλλες σχετικές υπηρεσίες, όπως είναι το Λιμενικό Σώμα.
*Θα δημιουργηθεί υπουργείο Υποδομών με αντικείμενο τα δημόσια έργα, τις μεταφορές και ίσως τη ναυτιλία.
*Στον οικονομικό κύκλο, το ένα υπουργείο (Οικονομίας) θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη στρατηγικής και για τη φορολογική πολιτική και το άλλο (Ανάπτυξης) θα ασχολείται με τις επενδύσεις και την αγορά.
*Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετονομαστεί σε Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, με επικεφαλής πρόσωπο κύρους.
*Υπάρχει η σκέψη να συγχωνευθούν το Εμπορικής Ναυτιλίας και το Τουρισμού. Αλλη πρόταση ωστόσο προβλέπει συγχώνευση του Ναυτιλίας με το Αιγαίου, ενώ μια τρίτη άποψη θέλει τον Τουρισμό στο Πολιτισμού.
*Θα μειωθεί ο αριθμός των υπουργών και των υφυπουργών.
2 Κομβικός προβλέπεται στο νέο σχήμα ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου, για τον οποίο οι εισηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
*Σχετικά με τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, έχουν μελετηθεί τα μοντέλα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και εκείνα που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα στη χώρα. Από τα τελευταία η Ιπποκράτους κρίνει αποτελεσματικότερο το μοντέλο της περιόδου Σημίτη, παρά τις αδυναμίες του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επιτελείο του προέδρου της κυβέρνησης προβλέπεται πολυμελές (ώστε να παρακολουθεί κάθε τομέα δράσης) και παντοδύναμο, ώστε να μεταφέρεται η βούληση του πρωθυπουργού.
*Τον συντονισμό θα αναλάβει στέλεχος με ισχυρή προσωπικότητα, ώστε ο λόγος του να περνάει στους υπουργούς και -το κυριότερο- με πολύ καλές σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου.
*Το πόστο αυτό μπορεί να υπηρετεί ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ή ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, ενώ εξετάζεται και ένα πιο συλλογικό σχήμα, των εποπτικών κύκλων. Το 2007 ο Γ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για τη δημιουργία τεσσάρων κύκλων (Οικονομίας, Δημόσιας Διοίκησης, Εξωτερικών-Αμυνας και Κοινωνικής Πολιτικής) οι επικεφαλής των οποίων θα λειτουργούν σαν μικρό υπουργικό συμβούλιο.
3 Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Στο πεδίο αυτό λίγες είναι οι πληροφορίες που δεν κινδυνεύουν να διαψευστούν:
*Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει αρκετές γυναίκες. Τέσσερις με πέντε σε υπουργικές καρέκλες και πιο πολλές σε θέσεις υφυπουργών. Ετσι, συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες: Αννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ελπίδα Τσουρή, Χρύσα Αράπογλου, Κατερίνα Περλεπέ.
*Ερωτηματικό είναι αν η Βάσω Παπανδρέου παραμείνει στον τομέα της Αμυνας κατά το πρότυπο του Ισπανού Θαπατέρο, που επέλεξε γυναίκα ως προϊσταμένη των ένοπλων δυνάμεων.
*Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Το 2007 ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι τη θέση αυτή θα καλύψει μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο. Στον τομέα της Επικοινωνίας αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και ο Π. Γερουλάνος.
*Οι πιο στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου θα τοποθετηθούν σε θέσεις-κλειδιά. Πρόκειται για τον Δ. Ρέππα (σταθεροποιητικός παράγοντας του συστήματος), τον Ν. Αθανασάκη (ο άνθρωπος όλων των προέδρων), τον Γ. Παπακωνσταντίνου (πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του εκπροσώπου) και τον Γ. Ραγκούση (ο τακτικότερος συνομιλητής του προέδρου).
*Ο Γ. Ραγκούσης θα φύγει από γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και στη θέση του ενδεχομένως θα προωθηθεί η Φώφη Γεννηματά.
4 Ο τρόπος λειτουργίας της διοίκησης είναι ο τέταρτος τομέας που απασχολεί όσους ανιχνεύουν τα δεδομένα μετά την 4η Οκτωβρίου.
*Επικεφαλής οργανισμών: Κάποιοι θα αλλάξουν αμέσως, μερικοί θα παραμείνουν και ορισμένοι θα αντικατασταθούν σε βάθος χρόνου. Για την κατάληψη των κενών θέσεων θα υπάρξει πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κυβέρνηση θα αποφασίσει από τη λίστα που θα σχηματιστεί.
*Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι (πολλοί) βουλευτές που δεν θα πάρουν χαρτοφυλάκιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται να αντιγράψει το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Γαλλία, σύμφωνα με το οποίο ομάδες βουλευτών θα αναλαμβάνουν κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού την εκπόνηση σχεδίου για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Αυτό στη συνέχεια θα προωθείται στον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο. Αν το σχήμα αποκτήσει μόνιμη μορφή, ένας απ’ αυτούς που θα μπορούσαν να το υπηρετήσουν είναι ο Μ. Ανδρουλάκης.
5 Υπάρχουν, τέλος, τρία στελέχη για τα οποία απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί: Πρόκειται για τους Ευ. Βενιζέλο, Θ. Πάγκαλο και Κ. Σκανδαλίδη.
*Η κοινή λογική λέει ότι στον Ευ. Βενιζέλο ο Γ. Παπανδρέου θα προτείνει υπουργείο. Εκείνος θα ήθελε το Οικονομικών ή το Εξωτερικών, αλλά μάλλον δεν θα του προσφερθούν.
Πρόβλημα θα προκύψει μόνον αν ο πρώην υπουργός θεωρήσει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου προσβλητική. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αμφότερες οι πλευρές να προτιμήσουν ο Ευ. Βενιζέλος να μείνει εκτός.
*Σε ό,τι αφορά τον Θ. Πάγκαλο, οι πάντες στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις του με τον Γ. Παπανδρέου είναι πολύ καλές σήμερα, αλλά τονίζουν το «σήμερα». Φοβούνται τις εκρήξεις του και τις συνέπειές τους αν βρίσκεται στην κυβέρνηση, παραδέχονται όμως ότι αυτές θα είναι πιο «θανατηφόρες» αν μείνει έξω.
*Ρόλο αναζητεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος και για την ηγεσία του κινήματος.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροεκλογική συγκέντρωση Κασσιώτου- Φαφαλιού
Επόμενο άρθροΚεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, 30/9