Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομού Λέσβου: απάντηση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομού Λέσβου: απάντηση στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

13

 


      Προς :
– τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου
κ. Ανδρέα Τρούμπη


Αξιότιμε κ. Πρύτανη,


Σε απάντηση της επιστολής σας προς τους υποψήφιους βουλευτές, ως υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λέσβου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του.


1. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως σας είναι γνωστό είναι ριζικά αντίθετος με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Είναι αντίθετος με τη δημιουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κερδοσκοπικών ή μη δεν έχει σημασία. Θεωρούμε ότι η τυχόν αναθεώρηση του άρθρου αυτού και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε στραγγαλισμό τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφαιρώντας από αυτό ένα δυναμικό κομμάτι φοιτητών, που θα στραφούν για διάφορους λόγους στην ιδιωτική εκπαίδευση.
2. Τους ίδιους κινδύνους θεωρούμε ότι εγκυμονεί και η προσπάθεια μετατροπής των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών σε Πανεπιστήμια, που επεχείρησε η απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς να τα καταφέρει.
3. Θεωρούμε ότι η εφαρμοζόμενη μέχρι τώρα πολιτική στο θέμα της χρηματοδότησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι μια πολιτική, υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πανεπιστημιακή Σχολή της Λήμνου, που ξεκινά φέτος τη λειτουργία της, ενώ της λείπουν βασικές υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στο νέο προϋπολογισμό πρέπει η είναι η γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και ιδιαίτερα για τα δημόσια Πανεπιστήμια, σε βάρος άλλων δαπανών, όπως π.χ. σε βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
4. Ιδιαίτερο βάρος θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί στη φοιτητική μέριμνα, τόσο στη Μυτιλήνη, όσο και στη Λήμνο με τη δημιουργία φοιτητικής εστίας και άλλων υποδομών άνετης διαβίωσης των φοιτητών.


Αξιότιμε κ. πρύτανη,
 Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως τα στοιχεία αυτά που σας προαναφέραμε αποτελούν σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική από τη κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν εξασφάλιζε τους όρους ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, αλλά τόσο το σχέδιο νόμου για τα ΚΕΣ, όσο και η συνεχής προσπάθεια αναθεώρησης του Άρθρου 16, έδειχνε πως έχει άλλες προτεραιότητες, που θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο μαρασμό και στη συρρίκνωση του.
Δυστυχώς όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη γενικές του κατευθύνσεις (εμμονή στην ίδρυση ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων), με τις θολές του διακηρύξεις περί αύξησης των δαπανών χωρίς να δεσμεύεται που και πως, δεν διαφέρει ουσιαστικά από όσα διακηρύσσει και πράττει η ΝΔ.
O ΣΥΡΙΖΑ σε ουδέτερο πολιτικά (μη προεκλογικό) χρόνο, παρόλο που δεν διαθέτει όπως γνωρίζετε βουλευτή στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, έθεσε στη Βουλή με επερώτηση δύο βουλευτών του το θέμα της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς να λάβει ικανοποιητική απάντηση από τη κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές θα σταθεί κοντά στη Πανεπιστημιακή κοινότητα στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στους φοιτητές και στους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στους αγώνες τους για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου μας.      Μυτιλήνη  29.9.2009
     Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
                   στο νομό Λέσβου
   ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
   ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
   ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
   ΠΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
   ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΚΚΕ: Τα 15 ψέματα του ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθροΟ ΣΥΡΙΖΑ για τους ΝΕΟΥΣ