Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: ομιλία για την ημέρα μνήμης και τιμής των δωρητών

Παύλος Καλογεράκης: ομιλία για την ημέρα μνήμης και τιμής των δωρητών

59

       ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
      ΣΤΟΥΣ  ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ  ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ
      (ομιλία στη σχετική εκδήλωση στα προπύλαια του 1ου Γυμνασίου) 30/9/2009
     
                        Του Παύλου Καλογεράκη
               Διευθυντή Εκπαίδευσης
     
      Αγαπητοί,
      Σήμερα τιμούμε τους συμπολίτες μας δωρητές , ευεργέτες και εθνικούς ευεργέτες. Σήμερα τιμούμε την αγαθοεργία, την ευεργεσία προς την Πατρίδα αλλά και προς τον συνάνθρωπο. Την τιμούμε ως δράση, ως αποτέλεσμα αλλά κυρίως ως ιδέα, ως στοιχείο αναπόσπαστο της ψυχοσύνθεσης του Χιώτη και της Χιώτισσας στο πέρασμα των αιώνων.
      Εάν θα έπρεπε να κάνομε μια ιστορική αναδρομή στα πλαίσια της σημερινής μας γιορτής.  και μόνο για τους τελευταίους αιώνες,  θα προλαβαίναμε λίγο να σκιαγραφούσαμε και μάλιστα πολύ επιγραμματικά να σημειώναμε το μέγεθος και τον παλμό αυτής της κοινωνικής δράσης.  Κατάθεση ψυχής για ένα Έθνος και έναν τόπο με χίλιες δυο ανάγκες  σε δύσκολους, χαλεπούς καιρούς.
      Στο Νησί μας, υπερηφανευόμαστε για το πολιτισμικό του επίπεδο,  αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ευεργέτες στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την Εκπαίδευση που απετέλεσε τον κύριο μοχλό διατήρησης της ταυτότητάς μας. Στήριξη της υπόστασης του τόπου μας, στήριξη  της εκπαίδευσης και της κοινωνικής συνοχής.
      Οι ομογενείς στους τόπους που βρέθηκαν και είχαν  τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες δεν ακολούθησαν το γνωστό «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται». Αντιθέτως,  η ψυχή τους παλλόταν από τον πόθο να βοηθήσουν το χωριό τους, την γειτονιά τους. Να κτίσουν το σχολειό, την εκκλησιά. Από την Κωνσταντινούπολη, την  Οδησσό,  το  Κάιρο , την  Μασσαλία,   το Λονδίνο, την Ρωσία,  τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
      Δεν θα αναφέρω ονόματα ευεργετών. Πού να τους προλάβω;  Πολλούς θα ξεχάσω.  Όμως κάθε τόπος των τριών Νησιών μας μπορεί να περηφανεύεται ότι  έχει πολλούς μικρούς ή μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που λαμπρύνουν την ιστορία του : Ψαριανοί., Εγνουσιώτες,  Καρδαμυλίτες , Βρονταδούσοι,  Χωραΐτες, Καμπούσοι, Νοτιοχωρούσοι.  Στα Χιακά χρονικά του 1919 στο 4ο τεύχος αναφέρονται δεκάδες  Χιώτες δωρητές και ευεργέτες της Ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο.  Επίσης, ο δημοσιογράφος  κ. Δ Λαϊνάς μνημονεύει  σε τεύχος της Χιακής επιθεώρησης του 1966, περισσότερες από 70 Χιώτικες οικογένειες μεγάλων ευεργετών και δωρητών.
      Οι πλάκες  που έχουν εντοιχιστεί εδώ, στο ιστορικό τούτο διδακτήριο του 1ου Γυμνασίου, καταγράφουν ένα πολύ μικρό μέρος των οικογενειών αυτών που σήμερα μνημονεύομε και τιμούμε:  Οικογένειες ιστορικές, οικογένειες πλούσιες, αλλά και συντεχνίες επαγγελματιών και ιδιώτες.  Όλοι με το στόχο καλά βαλμένο στο μυαλό τους ότι η στήριξη της εκπαίδευσης και η φιλανθρωπία είναι το πρώτιστο για την κοινωνία , για τη Χίο τους που τόσο αγαπούσαν.
      Μία ακόμα αναφορά στο παρελθόν. Ένα γεγονός σχεδόν ασύγκριτο με άλλες ανάλογες περιπτώσεις:  Μεταξύ των ετών 1912 (απελευθέρωση) και  1919 κτίσθηκαν με δωρεές και ευεργεσίες  21 σχολικά κτίρια , μικρά ή μεγάλα σε όλη τη Χίο. Δηλαδή Σε επτά χρόνια κτίστηκαν 21 σχολεία.!!  Πότε ξανάγινε αυτό;  Και επί πλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δωρητές χρηματοδοτούσαν, συντηρούσαν και μισθοδοτούσαν τους δασκάλους και τους καθηγητές. Τι το ανώτερο , τι το ευγενέστερο από αυτήν την κατάθεση ψυχής  είτε για τον ντόπιο ευπατρίδη, είτε για το Χιώτη της ξενιτιάς που ζούσε δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά!!
      Δεν είναι όμως μόνο τα σχολικά κτήρια προς τα οποία κατεύθυναν τις αγαθοεργίες τους οι ευεργέτες. Για να θυμηθούμε: Νοσοκομείο, Λωβοκομείο, Μαιευτήριο, Ορφανοτροφείο, Γηροκομείο. Πλέγμα έργων για την κάλυψη όλων των πιεστικών κοινωνικών αναγκών.
      Να δούμε  και το σήμερα:   Ούτε κατά το ελάχιστο δεν υστερούν οι σημερινοί δωρητές και ευεργέτες  του Νησιού μας από τους προγόνους μας.
Είτε ως άτομα,  είτε ως  οικογένειες είτε ως Σύλλογοι συνεχείς είναι οι αγαθοεργίες τους προς το τόπο τους.  Σχολικά κτήρια, Πτέρυγες Νοσοκομείων,  Κοινωφελή ιδρύματα, Γυμναστήρια και Παιδικές χαρές. Στηρίζουν τον  αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις Υπηρεσίες του κράτους.  Στηρίζουν άτομα σε δύσκολες ώρες. Βοηθούν οικονομικά φοιτητές και σπουδαστές.  Σε χίλια δυο αιτήματα μικρά ή μεγάλα δείχνουν σχεδόν καθημερινά το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που τους διακατέχει. Με καλή διάθεση και αμεσότητα.
 Αγαπητοί,
      Έχουν υπάρξει στο παρελθόν κάποιες ενέργειες μερικών συμπολιτών μας που  πίκραναν τους δωρητές και ευεργέτες και είναι βέβαιο ότι έβλαψαν οι ενέργειες αυτές τον τόπο. Εάν οι ευεργεσίες τους γίνονται – καθώς λένε –  από καθαρή ιδιοτέλεια και μόνο  για προσωπικό όφελος τότε να το φανερώσουν , να το ψάξομε. Όμως δεν φαίνεται νάναι καθόλου έτσι. Η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα  της κοινωνίας δείχνει ότι κινούνται από αγάπη για τον τόπο τους.  Από αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ίσως  και να το κάνουν για την υστεροφημία τους. Τούτο όμως δεν είναι καθόλου κατακριτέο. Ποιος είναι εκείνος που δεν επιθυμεί να αφήσει ίχνη των βημάτων του στον τόπο που τον γέννησε;
      Αγαπητοί συμπολίτες,
      Ολοκληρώνω την ομιλία τούτη με αυτό το οποίο θεωρώ κυρίαρχο όσο αφορά την ευεργεσία: Το μέγιστο καλό της προσφοράς προς την κοινωνία, μικρού  ή μεγάλου ή πολύ μεγάλου ποσού, δεν είναι αυτή καθ΄ εαυτή η προσφορά των χρημάτων αλλά  κυρίως η ενέργεια,  το καλό παράδειγμα, η ανταπόκριση σε κάτι κοινωνικά αναγκαίο ή επείγον. Αυτό που συντελεί στο δυνάμωμα της κοινωνικής συνοχής.
 Η Χιώτισσα και ο Χιώτης πάντα νοικοκύρης και οικονόμος  κοίταζε τον τόπο του, τη Χίο,  με πολύ αγάπη και με τον πόθο και τον παλμό στην καρδιά του να αποτελέσει άξιο τέκνο της.  


                                     
Σας ευχαριστώ


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης, επίσκεψη σε Βροντάδο- Ψαρά
Επόμενο άρθροΣύλληψη 2 νεαρών για κατοχή- χρήση ηρωϊνής, μεθαδόνης