Αρχική Απόψεις Aρθρα Φιλοζωϊκός Σύλλογος: σκυλιά και επιθετικότητα

Φιλοζωϊκός Σύλλογος: σκυλιά και επιθετικότητα

41

 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ


ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Με ακούς όταν σου μιλάω στη γλώσσα μου
 ή επειδή σου είπαν ότι πρέπει να με φοβάσαι με σκοτώνεις;


   Πολλές φορές ένας σκύλος γρυλίζει, δείχνει τα δόντια του ή απειλεί να δαγκώσει. Αυτό συνήθως γίνεται εξαιτίας της εκπαίδευσης που θα πάρει από τον ιδιοκτήτη του, του περιβάλλοντος στο οποίο ζει καθώς και εξαιτίας των εμπειριών του από τη συναναστροφή του με άλλους ανθρώπους και ζώα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να εκπαιδεύουν θετικά τους σκύλους τους και όλοι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πως κάθε σκύλος έχει δική του προσωπικότητα που πρέπει να σεβόμαστε.
   Όταν ένας σκύλος επιτίθεται το κάνει διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον προκαλέσαμε, κάποιες φορές εν αγνοία μας. Κατανόησε τον τρόπο με τον οποίο το ζώο μεταφράζει τις κινήσεις σου ώστε να μην το τρομάζεις και το προκαλείς εν αγνοία σου.
   Μην πλησιάζεις έναν άγνωστο σκύλο εάν δεν ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη του για τις διαθέσεις του. Εάν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, σύνηθες στην Ελλάδα, μην τον πλησιάσεις. Μην τρέξεις προς το σκύλο, μην κάνεις γρήγορες και νευρικές κινήσεις. Κινήσου αργά και ήρεμα. Μην γονατίζεις ώστε να φτάσεις στο επίπεδο του σκύλου κοιτώντας τον στα μάτια. Για πολλούς σκύλους αυτό σημαίνει πρόσκληση σε καβγά.
   Όταν συναντάς ένα σκύλο για πρώτη φορά κλείνεις ελαφρά την παλάμη σου, και την προτείνεις κάτω από τη μουσούδα του για να σε μυρίσει. Μην πλησιάσεις το ανοιχτό χέρι σου πάνω από το κεφάλι του για να τον χαϊδέψεις. Εκείνος μπορεί να νομίσει ότι πας να τον χτυπήσεις. Εάν ο σκύλος παραμείνει φιλικός, ανοίγεις σιγά την παλάμη σου και τον αφήνεις να τη γλύψει. Τον χαϊδεύεις απαλά στο λαιμό.
   Αν σε πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος και  φοβάσαι μείνε ακίνητος με τα χέρια κολλημένα στο σώμα. Μην τα σηκώσεις διότι ο σκύλος θα νομίσει πως απειλείται. Οι ενήλικες δεν πρέπει να παίρνουν απότομα στην αγκαλιά τους τα μικρά παιδιά διότι ο σκύλος θα το εκλάβει ως παιχνίδι και θα προσπαθήσει να τα αρπάξει. Ο ενήλικας πρέπει να σταθεί ανάμεσα στο παιδί και στο σκύλο ώστε αυτός να καταλάβει πως το παιδί προστατεύεται και να αλλάξει συμπεριφορά.
   Ενίοτε, το να τρέξεις γρήγορα, μακριά από το σκύλο, σημαίνει πως έχεις συμπεριφορά λείας οπότε θα τρέξει πίσω σου να σε κυνηγήσει. Μείνε ήρεμος δίπλα σε έναν άγνωστο σκύλο. Θα καταλάβει ότι δεν τον απειλείς και θα φύγει.
   Ο άνθρωπος εξημέρωσε το σκύλο και ο σκύλος ζητάει την ανθρώπινη επαφή. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι είναι παράνομο και άδικο για τα ζώα να καταδικάζονται σε θάνατο, χωρίς να φταίνε, για λόγους ψηφοθηρίας, θυσιαζόμενοι στα καπρίτσια μερικών ιδιότροπων περαστικών, χωρίς διαφανείς διαδικασίες. Να θυσιάζονται στο βωμό ανθρώπων που ξεσπούν τα προβλήματα της ζωής τους κατηγορώντας ένα σκυλί που απλά ζει, συνήθως εγκαταλειμμένο από το αφεντικό του, και κάποια στιγμή αισθάνεται, πολλές φορές δίκαια, πως κάποιοι το μισούν και θέλουν το κακό του.


Το κείμενο προέρχεται από τον ιστοτόπο www.i-love-dogs.com και προωθήθηκε στο Φ.Σ.Χ. από την Σκυλοομάδα Ξάνθης.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΟΙΣΠΕ: για μέρα ψυχικής υγείας
Επόμενο άρθροΦάρος Βαρβασίου: ξεκίνημα τμημάτων