Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημήτρης Κουκής: Μα γιατί δεν πανηγύρισαν;

Δημήτρης Κουκής: Μα γιατί δεν πανηγύρισαν;

15

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ?


Ήμουν στη δουλειά μου όταν καλός μου φίλος και ένθερμος υποστηριχτής του κυβερνόντος κόμματος πέρασε για να με δει και να σχολιάσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις. Καθώς συζητούσαμε μου έκανε την εξής ερώτηση: ?Μα καλά είναι δυνατόν? Τόσος κόσμος ψήφισε το κόμμα γιατί δεν βγήκαν στην πλατεία να πανηγυρίσουν αυτή την νίκη??


Αλήθεια γιατί δεν βγήκε ο κόσμος να ζητωκραυγάσει την άνευ προηγουμένου επικράτηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές? Ποιός θα ήταν αυτός ή αυτή που θα πανηγύριζε?


Ο μαθητής που βλέπει την ζωή του να μπερδεύεται μεταξύ βιβλίων και γνώσεων που δεν του παρέχουν εχέγγυα για τη μελλοντική του επαγγελματική πορεία? Πού βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα τρελό και υπερβολικά δαπανηρό σύμπλεγμα παιδείας και παραπαιδείας πάνω από 12 ώρες την ημέρα?


Ο ελεύθερος επαγγελματίας που βλέπει το μόνιμο συνέταιρο που δεν επέλεξε να έχει (την εφορία ) να του αδειάζει με περίσσια ευκολία τις εισπράξεις από το καθημερινό του μόχθο για να γεμίσει τα μονίμως άδεια ταμεία του κράτους?


Ο μισθωτός που αναγκάζεται να ζει σε ένα καθεστώς εργασιακού πολέμου, με τον εργοδότη να τον απειλεί να δουλεύει περισσότερο και να πουλά περισσότερα γιατί θα τον απολύσει? Που αναγκάζεται να δουλεύει, αποδεδειγμένα και από μελέτες, περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους και να αμείβεται με τα μισά και λιγότερα χρήματα?


Ο συνταξιούχος που με την υπερήφανη σύνταξη των ?300 και ?500 πρέπει να βγάλει το μήνα, να επιβιώσει?


Ο νέος που αφού ξεμπλέξει από το λαβύρινθο του εκπαιδευτικού συστήματος, που αναγκάστηκε να στηρίξει ο ίδιος και η οικογένεια του με κόπο και απίστευτες θυσίες


σε χρόνο και χρήμα, έρχεται το κράτος ή ο εκάστοτε εργοδότης να τον ανταμείψει με μισθό ?500 και ?600 με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις τύπου stage?


Μήπως εγώ κι εσείς όλοι που βλέπαμε αμήχανα και αηδιασμένοι την διασπάθιση των χρημάτων μας σε βίλες, αναψυκτήρια, σκάφη και επενδύσεις ΄΄πέτσινες΄΄? Πού έπρεπε να αισθανθούμε υπερήφανοι για το όραμα που μας έλεγαν να πιστέψουμε οι κουμπάροι και οι πολιτικάντηδες με τα απίστευτα σκάνδαλα, τις εξαπατήσεις και τα ξεπουλήματα?


Αυτός δεν είναι μήπως ο κόσμος που έστειλε στο καναβάτσο της πολιτικής μας ιστορίας αυτούς που του υποσχέθηκαν τόσα πολλά και του κατέστρεψαν ότι πολυτιμότερο έχει (τα όνειρα και το μέλλον)?


Αλήθεια γιατί δεν πανηγύρισαν?


Ο λαός για άλλη μια φορά πέρα από τις προβλέψεις των δημοκοπικών δημοσκόπων έδωσε την δική του απάντηση. Έδωσε το δικό του μήνυμα. Όπως όταν έχασε το ΠΑΣΟΚ με 8 μονάδες διαφορά έτσι και τώρα εξαφάνισε πολιτικά όλους αυτούς που τον χλεύασαν, τον πλήγωσαν, τον εξευτέλισαν, τον απογύμνωσαν.


Ο Γιώργος Παπανδρέου το μήνυμα το έλαβε και ανανέωσε το κόμμα σε τέτοιο βαθμό που να έχει την αύρα του καινούριου και την ορμή του νέου. Έδωσε στο κόσμο την τροφή για όνειρα, για καλύτερες ημέρες, το σύνθημα για αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων, την αίσθηση ότι μπορεί και θέλει να αλλάξει την πορεία από τον καταστροφικό κατήφορο που είχε πάρει η Ελλάδα. Το μήνυμα το πήρε και η εντολή δόθηκε. Γνωρίζει τους ανθρώπους του και ξέρει ποιοι αξίζουν, ποιοι έχουν όρεξη για δουλεία, ποιοι στηρίζονται από ποιους και με τί τρόπο. Ξέρει. 


Αυτό που δεν κατάλαβε λοιπόν ο καλός μου φίλος είναι ότι το 10,4% πίστεψε και θέλει να αλλάξει ο τόπος. Όμως αν τυχόν ξανακυλήσουμε πάλι σε μια από τα ίδια να είστε σίγουροι ότι το πολιτικό σκηνικό θα πάψει να υπάρχει όπως το ξέρουμε. Είναι η τελευταία και μόνη ευκαιρία που δίνει ο κυρίαρχος λαός στους πολιτικούς να αποδείξουν ότι αξίζουν να υπάρχουν Είναι η τελευταία ευκαιρία των πολιτικών να αποδείξουν ότι σέβονται τον τόπο τους και ότι ενδιαφέρονται γι? αυτόν και όχι για τις τσέπες τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία πέρα, έξω και μακριά από οποιοδήποτε εκλογικό νόμο και οποιοδήποτε τρόπο παρέχει ο νόμος αυτός για εξουσία σε κάποιο κόμμα. Ο λαός απέδειξε ότι είναι κυρίαρχος και έχει πυγμή. Τέλος τα ψέματα και οι κοροϊδίες. Το ποτάμι πίσω δε γυρνά.


 Δ. Π. Κουκής

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΟΙΣΠΕ: για μέρα ψυχικής υγείας
Επόμενο άρθροΦάρος Βαρβασίου: ξεκίνημα τμημάτων