Αρχική Απόψεις Aρθρα Σαράντος Πιτσιλαδής: Θα μείνει η αξιοκρατία και πάλι ζητούμενο;

Σαράντος Πιτσιλαδής: Θα μείνει η αξιοκρατία και πάλι ζητούμενο;

7

 ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ;


 


Ήταν Τετάρτη,η μέρα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση.


Aπό τις 11 το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι άκουγες από τηλεοράσεις και  ραδιόφωνα, να επαναλαμβάνουν φράσεις και λέξεις που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια καρφωμένες στο υποσυνείδητο πάρα πολλών  ελλήνων και ζητούμενο να γίνουν πράξη στη ζωή τους. ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ, ΟΙ ΙΚΑΝΟΙ, Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


 Ήταν λόγια που επαναλάμβαναν ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έως και ο τελευταίος υπουργός της κυβέρνησής του. Ακόμα και κάποιοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης (Μαρκογιαννάκης), τις ψέλλιζαν λες από ντροπή, λες από ζήλια, γιατί δεν μπόρεσαν σʼ όλα τα χρόνια της θητείας τους να τις επιβάλλουν στην δημόσια διοίκηση.


 Ήταν η δεύτερη κυβέρνηση, μετά από αυτή του Σημίτη, που έχανε την εξουσία, γιατί δεν φρόντισε να τις εφαρμόσει. Η απουσία τους βλέπετε, ήταν  αυτή που έκανε το δημόσιο τομέα να υπολειτουργεί και να δηλητηριάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Έως ότου έφθασε η στιγμή που  ψήφισαν με όλες τις συνέπειες.


  Κι όμως το κακό συνεχίστηκε και την επόμενη εξαετία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο τρόπος εφαρμογής τους από τα αρμόδια συμβούλια  για την επιλογή των στελεχών διοίκησης του δημοσίου, ήταν απαράδεκτος. Αποτέλεσμα αυτού οι περισσότερες υπηρεσίες του κράτους να διοικούνται όχι από τους ικανότερους, αλλά από τους φανατικότερους κομματικούς φίλους , από αντίπαλους συνδικαλιστές για να τους  κλείσουν το στόμα και να ξεχάσουν την ανυπακοή , από αδέρφια και  ξαδέρφια,  από συμπατριώτες και κολλητούς.


Απόρροια όλων αυτών  να καλλιεργείται ο ωχαδερφισμός και οι αντιθέσεις  μεταξύ των άλλων υπαλλήλων, που διοικούνταν από συναδέλφους τους που τους διαχώριζαν σε ημέτερους και μη, από πρώην  κοπανατζήδες, ανθρώπους της λούφας, που έβλεπαν και βλέπουν  την υπηρεσία τους σαν χώρο υποαπασχόλησης, όπου η παρουσία τους σε αυτή δεν δικαιολογούσε ούτε το 1/10 του μισθού τους. Και άλλους που ελεύθερα χρησιμοποιούσαν τη διοικητική τους θέση για να προπαγανδίζουν  στο περιβάλλον της υπηρεσίας τους τις κομματικές τους προτιμήσεις.


  Σήμερα λοιπόν που έχουμε νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση τι θα γίνει; Θα αλλάξει η δυσάρεστη αυτή κατάσταση;


  Ας ελπίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εννοεί αυτά που διακηρύσσει  και θα τα κάνει πράξη.


Εάν τολμήσει να σπάσει το απόστημα της λειτουργίας του δημοσίου, πρέπει να γνωρίζει ότι  θα αντιμετωπίσει δυσκολίες πρώτα από όλα από πολλούς  ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ. Είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν την πεποίθηση ότι το δημόσιο ανήκει στο κόμμα που κυβερνά, που έχουν γαλουχηθεί με τις πελατειακές σχέσεις.  Αυτοί που πιστεύουν πως το δημόσιο είναι ο χώρος όπου  κυριαρχούν και τακτοποιούνται  όλοι όσοι  βοήθησαν το κόμμα τους να αποκτήσει την εξουσία. Αυτοί που αν δεν ικανοποιηθούν οι ορέξεις τους παρουσιάζονται ως αδικημένοι και απειλούν ότι «θα τους κοπεί το χέρι αν ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ».


Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι αμετακίνητος στις αποφάσεις του. Να κλείσει τα αυτιά στον περίγυρο των ανθρώπων αυτών και να επιβάλλει  την αρχή της αξιοκρατίας. Να ξεριζώσει την αίσθηση των πελατειακών σχέσεων που σέρνουν πάρα πολλοί στα εσώψυχά τους . Εάν ακολουθήσει τις φωνές των Σειρήνων, οι προθέσεις του  θα μείνουν για άλλη μια φορά όμορφα λόγια που ακούστηκαν από τις οθόνες της τηλεόρασης. Όπως κάποτε του Κώστα  Καραμανλή που μας υποσχόταν την επανίδρυση του κράτους αλλά την έπνιξαν όμως τα υπηρεσιακά συμβούλια, με την ανοχή των δικών του ανθρώπων και σχεδόν όλων των συνδικαλιστών παρατάξεων, για το κακό των συμπολιτών μας και του πολιτικού  συστήματος, που όπως το κάναμε έχει φθάσει πια στα άκρα των ορίων του.


                                                                         Πιτσιλαδής Σαράντος


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Κουκής: Μα γιατί δεν πανηγύρισαν;
Επόμενο άρθροΑλλαγή Προέδρου στο Ροταριανό Ομιλο