Αρχική Νέα Τοπικά Κάηκαν 50 στρέμματα δάσους, αν είχε μείνει το ελικόπτερο;…

Κάηκαν 50 στρέμματα δάσους, αν είχε μείνει το ελικόπτερο;…

8

Τρίτη και 13 και πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας για εφέτος.

Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Βέσσας και Λιθίου, κάνοντας στάχτη γύρω στα 50 στρέμματα δάσους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Ιάκωβο Αρχοντάκη, πιθανή αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κλαδιού δέντρου πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ,.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού που έσπευσαν αμέσως -οχήματα με 50 άνδρες περίπου της Πυροσβεστικής , 14 πυροσβεστικά οχήματα των δήμων, 3 υδροφόρες, καθώς επίσης και δυνάμεις του στρατού.
Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αφού η περιοχή ήταν δύσβατη, λόγω των στενών χωματόδρομων. Οι πυροσβέστες μετά από τρεις περίπου ώρες διαρκούς μάχης με τις φλόγες, κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά, σε ένα βασικό μέτωπο, το οποίο σταδιακά μειώθηκε με τη βοήθεια και της ασθενούς βροχόπτωσης που εκδηλώθηκε στην περιοχή μετά τις 3 το μεσημέρι.
Με καθυστέρηση μιάμισης ώρα περίπου έφτασε στη Χίο από την Αθήνα πυροσβεστικό ελικόπτερο, όταν η φωτιά ήδη είχε τεθεί υπό έλεγχο. Κατά κακή σύμπτωση έτυχε χθες να βρίσκεται εκτός Χίου και το ελικόπτερο Τσάκου.
Δυστυχώς πολύ γρήγορα αποδείχτηκε πόσο παραλογή και επικίνδυνη για τον τόπο μας, ήταν η απόφαση της απελθούσας κυβέρνησης να απομακρύνει το πυροσβεστικό ελικόπτερο πριν ακόμα τελειώσει το καλοκαίρι, επειδή έληγε η σύμβαση με την ρωσική εταιρεία από την οποία το είχε μισθώσει. Και ακόμα η αδιαφορία με την οποία απάντησε αρνητικά στο Νομάρχη όταν ζήτησε να επιστρέψει το ελικόπτερο στην έδρα του μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31 Οκτωβρίου).
Η νέα κυβέρνηση να σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ακριτικές περιοχές και για το ζήτημα της πυροπροστασίας.

 

της Κλαίρης Κάβουρα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 14 Οκτωβρίου 2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΜΕ: Στηρίζουμε χωρίς επιφύλαξη το θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης
Επόμενο άρθροΣεμινάριο την Παρασκευή για τα ΜΜΕ Νομού Χίου