Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: Προς εξαφάνιση ο πίνακας της Σφαγής της Χίου;

Ιάκωβος Μπριλής: Προς εξαφάνιση ο πίνακας της Σφαγής της Χίου;

24

        Προς εξαφάνιση ο πίνακας της Σφαγής της Χίου;
            Ντροπή  Χιώτες , ντροπή!!!
                                                        Μακάρι να βγούμε όλοι ψεύτες σχετικά με τις προθέσεις της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού για τον πίνακα της «Σφαγής της Χίου». Ο πίνακας- έργο Τέχνης  του Ντελακρουά ξεσήκωσε την Ευρώπη και την έθεσε αντιμέτωπη με την Τουρκική θηριωδία εις βάρος του Χιώτικου και κατ΄ επέκταση του Ελληνικού επαναστατημένου λαού που μαχόταν για τη λευτεριά του το 1822.
Τον έφεραν τον ιστορικό αυτό πίνακα λοιπόν από το Μετζιτιέ Τζαμί της πλατείας και τον αποθήκευσαν στο Οσμανιέ Τζαμί Φραγκομαχαλά, δήθεν πως θα τον εκθέσουν εδώ αργότερα.
Εμείς όμως εδώ στο Φραγκομαχαλά έχουμε μνήμη και θυμόμαστε ότι το Οσμανιέ  Τζαμί από τότε που το αγόρασαν και το επισκεύασαν το έχουν κλειστό και μαντρωμένο και δεν επιτρέπουν σε κανένα να πάει κοντά. Έκαναν δε μόνο μία φορά  έκθεση έργων  απλά και  μόνο για να μας αποφύγουν που ζητήσαμε τον χώρο για πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου μας. Όμως τονίζουμε ότι σε μια εβδομάδα λειτουργίας  της έκθεσης εκείνης  εμφανίστηκε  ένα ή δύο επισκέπτες όλοι κι όλοι!
Σ΄ αυτό το χώρο του Οσμανιέ Τζαμιού,  το λένε σοβαρά ότι σκέπτονται  να  εκθέσουν όπως δήλωσε  η κ. Μαρ. Βλαζάκη , Γενική Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.       τον θαυμαστό πίνακα της Σφαγής! Ξέρει η κ. Βλαζάκη ότι τον έφεραν  για να τον βλέπουν τα φαντάσματα και τα ποντίκια μια και επισκέπτες του χώρου δεν υπάρχουν αφού μονίμως είναι εδώ κλειστά; Εκτός κι αν την πληροφόρησε όντως η διευθύντρια της 3ης Ε.Β.Α. κ. Καββαδία για το κλειστό Τζαμί και σιωπηλώς συμφωνεί απόλυτα.
Ωστόσο, μήπως  όντως υπάρχει εντολή για λόγους εξωτερικής πολιτικής να αλλοιώσουμε , να παραχαράξουμε, να ξεχάσουμε την ιστορία μας  που συνδέεται με τις κακές όψεις της Τουρκίας και να καταχωνιάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία της στα … τάρταρα;
Γιατί για τα τάρταρα πρόκειται κι ας μη το ομολογούν. Αλλιώς αν δεχτούμε ότι δεν ταίριαζε πλέον η σφαγή της Χίου μέσα στο Τζαμί- Βυζαντινό Μουσείο Βουνακίου,  ας τον πήγαιναν στην είσοδο έστω του Αρχαιολογικού ή στο παλατάκι Ιουστινιάνη ώστε να το δουν και κάποιοι επισκέπτες. 
Πάνω σ΄ αυτά  οφείλουν να το απαντήσουν οι νεοεκλεγέντες  Υπουργοί Πολιτισμού και Εξωτερικών αλλά μέχρι τότε εμείς  περιμένουμε να δούμε άμεσες ενέργειες επί του θέματος πρωτίστως από τους Βουλευτές μας και ιδιαίτερα να δούμε δημοσίως τη θέση της κυβερνητικής   βουλευτού μας.
Αν δεν υπάρξουν τέτοιες απαντήσεις τότε ο καθένας καταλαβαίνει άριστα ότι μας πάνε οριστικά στο δρόμο της λήθης για να μας καταβροχθίσουν οι μεγάλοι του κόσμου δίχως αντίσταση.  Σε λίγο πάλι έπεται   η Νέα Μονή κι ο Άγιος Μηνάς για…να θάψουμε τα λείψανα των σφαγιασθέντων όπως το ξαναζήτησαν παλαιότερα. 
Πάντως είναι ντροπή για όλους τους Έλληνες και προσβολή για εμας  τους Χιώτες που  ανεχόμαστε τέτοιου είδους  αποφάσεις τους!  
                                                                
                                                                       Ιάκωβος Γ. Μπριλής
                                             Πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 4/11
Επόμενο άρθροΚοινή Πρόσκληση για συζήτηση από Ελπ. Τσουρή- Κ. Μουσουρούλη