Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROPA NOSTRA

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROPA NOSTRA

22

 Τοπική Επιτροπή Νήσου ΧίουΠέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROPA NOSTRAΤο ανώτατο βραβείο Grand Prize 2009 στην κατηγορία «Εκπαίδευση, Επιμόρφωση και Ευαισθητοποίηση» απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EUROPA NOSTRA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς) στο πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην Ρόδο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελετή της Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε στη μονή του Αγίου Γεωργίου, οι εκπρόσωποι της EUROPA NOSTRA Denis de Kergorlay, (Πρόεδρος) και  Κώστας Καρράς (Αντιπρόεδρος) απένειμαν, εκτός από το Ανώτατο Βραβείο-Grand Prize 2009 στο Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ, Τιμητική Διάκριση-Εύφημη Μνεία (2006) για τις αναστηλώσεις και αναδείξεις της μονής του Αγίου Γεωργίου, της καθολικής εκκλησίας της Παναγίας του Βούργου καθώς και του τεμένους του Σουλεϊμάν στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.


Το 2009, το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ συμπληρώνει τα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας και έντονης δραστηριοποίησης. Έμπνευση για τη δημιουργία του αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη.


Το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ αποτελεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου με στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για την εξασφάλιση ενός αειφόρου μέλλοντος το οποίο θα συνδέεται τόσο με την ποιότητα ζωής τους όσο και με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους. 


Στην καρδιά του Προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ βρίσκονται η  προώθηση του αειφόρου μέλλοντος των νησιών του Αιγαίου μέσα από εκτενή περιβαλλοντική εκπαίδευση καθώς επίσης και η δημιουργία ενός δικτύου επιχειρηματιών, τοπικών αυτοδιοικήσεων, ακαδημαϊκών, ΜΚΟ και ενεργών πολιτών που προσφέρουν με το έργο τους στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του Δικτύου παρευρέθηκε στη Χίο, για περίπου ένα μήνα, ο συνεργάτης του Προγράμματος Αλέξανδρος Μουταφτσής.  


Την ίδια στιγμή μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.egaio.gr παρέχονται στο ευρύ κοινό εργαλεία για νομική υποστήριξη και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών αειφόρου ανάπτυξης καθώς και οδηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (www.ellet.gr) αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1972 και οι δραστηριότητες της καλύπτουν όλη την επικράτεια. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ΜΚΟ που δραστηριοποιείται ταυτόχρονα  για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διαθέτει μέλη και φίλους σε όλη την χώρα, ενώ λειτουργεί παράρτημα στην Θεσσαλονίκη.
Στα πλαίσια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ δραστηριοποιούνται δεκάδες Τοπικές Επιτροπές σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μια από αυτές και στην Χίο.
Οι Τοπικές Επιτροπές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ημαθία, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Νάξος, Ξάνθη, Πάτμος, Πλάκα, Πρέβεζα, Σέριφος, Σπέτσες, Τήνος, Πάρος, Ρέθυμνο, Χίος)  δημιουργήθηκαν με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, να ενισχύσουν τον προβληματισμό τους πάνω σε καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα, να παρεμβαίνουν δυναμικά, ώστε να αποτρέπουν καταστροφές, είτε του φυσικού περιβάλλοντος είτε της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η Χίος, λόγω του μνημειακού της πλούτου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Έτσι, εκτός από τη παρακολούθηση και στήριξη περιβαλλοντικών ζητημάτων του νησιού, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνέβαλε ουσιαστικά στη συντήρηση και αποκατάσταση σημαντικών Βυζαντινών μνημείων. Ένα παράδειγμα είναι η Νέα Μονή Χίου, για την οποία η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης. 
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ
της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
τηλ. 210-3225245, εσωτ. 114& 116
http://www.ellet.gr και http://www.egaio.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤης Μαρίας Αρβανίτη – Σωτηροπούλου: Σαράντα χρόνια Ίντερνετ
Επόμενο άρθρο«Ανοικτά Στρατόπεδα» την 11η Νοεμβρίου