Αρχική Νέα Τοπικά Στην Τεχνική Υπηρεσία της Ν.Α. Χίου η Μελέτη Αναστήλωσης Μύλων Ανέμωνα

Στην Τεχνική Υπηρεσία της Ν.Α. Χίου η Μελέτη Αναστήλωσης Μύλων Ανέμωνα

13


Η μελέτη αναστήλωσης των Μύλων Ανέμωνα αφορά δύο ανεμόμυλους  που βρίσκονται στην περιοχή Ανέμωνα, κοντά στο χωριό Θολοποτάμι, οι οποίοι στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας περιέρχονται στην κυριότητα του Δήμου Ιωνίας. Ανταποκρινόμενη σε αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Ιωνίας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου προχώρησε στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Ιωνίας και την ΕΝΑ Χίου για την εκπόνηση ειδικής μελέτης αναστήλωσης, με στόχο την ανάδειξη των δύο μύλων, δεδομένου ότι αποτελούν χαρακτηριστικό της περιοχής και η παρουσία τους πάνω στην επαρχιακή οδό Χίου – Μεστών σηματοδοτεί τη διαδρομή.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση οι δύο μύλοι σώζονται σε διαφορετική κατάσταση ο καθένας και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση για την αποκατάστασή τους. Κατά την επέμβαση, θα στερεωθούν οι υπάρχουσες κατασκευές και θα απομακρυνθούν τα φθαρμένα στοιχεία,. Στον ανατολικό μύλο θα αποκατασταθούν πλήρως η στέγη, τα κατάρτια, οι αντένες, τα πανιά και ο άξονας. Βασική ενέργεια της επέμβασης θα είναι η στερέωση και συμπλήρωση των λιθοδομών και στους δύο μύλους και η ανακατασκευή των στεγών.


Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια επέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο με στόχο τη διατήρηση των αυθεντικών λιθόστρωτων γύρω από τους μύλους και τη δυνατότητα επίσκεψης στον περιβάλλοντα χώρο από τους διερχόμενους.


Μετά τον έλεγχο της μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Χίου, θα ληφθούν και οι σχετικές εγκρίσεις από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να δημοπρατηθεί το έργο.


Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Ελπ. Τσουρή σε υφ. Οικονομικών για Κάμπο
Επόμενο άρθροΝΟΧ-Λάρισα: 3η Αγωνιστική Α1 πόλο Ανδρών