Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αερομεταφορές ασθενών

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για αερομεταφορές ασθενών

9


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
* Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
* Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΘέμα: «Προβλήματα στην εναέρια μεταφορά ασθενών από την νησιωτική Ελλάδα προς το κέντρο»


    Ένα μήνα μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην ΟΑ και της λειτουργίας της ως ιδιωτικής εταιρείας, οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας αρχίζουν να νιώθουν τα «καλά» της αλλαγής αυτής. Οι νησιώτες ασθενείς δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν προς την Αθήνα ούτε με την Ολυμπιακή, παρά μόνο εάν συνοδεύονται από γιατρό.Η εταιρεία ακολουθεί την ίδια πρακτική που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν από την Aegean και την Athens Airways.
    Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι, βάση ιατρικής γνωμάτευσης, δεν χρήζουν ιατρικής συνοδείας κατά την μεταφορά, και οι οποίοι σύμφωνα με την νέα πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία δεν μπορούν να μεταφερθούν.
     Πρόκειται για περιστατικά ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα που ταξιδεύουν υποστηριζόμενοι στην Αθήνα, ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα που ταξιδεύουν σε φορείο υποστηριζόμενοι από φορητή μονάδα παροχής οξυγόνου,  άλλα περιστατικά κατάκοιτων πολιτών με διάφορες σοβαρές παθήσεις για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλεία και επεμβάσεις στην Αθήνα, ή ΑμΕΑ που πρέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς με φορείο.
    Η εταιρεία επικαλείται ότι τα αεροσκάφη της δεν έχουν τις προδιαγραφές για μεταφορά ασθενών σε φορείο και κατόπιν τούτου μοναδική εναλλακτική λύση αποτελεί η κλήση στρατιωτικού αεροσκάφους με μια διαδικασία που χρειάζεται αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί, και επιβαρύνει υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία, στην περίπτωση που ο ασθενής έχει ασφάλιση.
    Επί πλέον μετά την άρνηση της να παραλαμβάνει φορεία με ασθενείς η Ολυμπιακή στη Χίο αρνήθηκε πρόσφατα να παραλάβει και συσκευασμένες φιάλες αίματος, κάτι που έγινε μετά από εισαγγελική παρέμβαση.
   
    Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
    
   – Με ποιον τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει η Κυβέρνηση την απρόσκοπτη διακομιδή ασθενών από την Νησιωτική Ελλάδα προς το κέντρο;
  
  
  
   – Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσον αφορά τις αεροδιακομιδές;
  
   – Εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική της Κυβέρνησης η εξασφάλιση της συμμετοχής του δημοσίου στην νέα Ολυμπιακή, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου; (Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ 13/09/2009) για να εξαλειφθούν παρόμοια κοινωνικά προβλήματα που θα ανακύπτουν συνεχώς από το νέο καθεστώς στις αεροπορικές μεταφορές;
    
    Ο ερωτών βουλευτής
        
    Μιχάλης Κριτσωτάκης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστολή της Επιτροπής Στήριξης του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΠεζοπορία από το Σύλλογο “ΕΛΙΞ” & Πολιτιστικό Σύλλογο Γιόσσωνα