Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: ερώτηση σχετικά με τον καθορισμό κυνηγετικής περιόδου

Κ. Μουσουρούλης: ερώτηση σχετικά με τον καθορισμό κυνηγετικής περιόδου

8

 
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2009


Προς:
την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κ. Τ. Μπιρμπίλη
Αμαλιάδος 17 – 115 23 Αθήνα


Κοιν:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Κ. Αικ. Μπατζελή
Αχαρνών 2 – 101 76 Αθήνα


 


Θέμα: Άμεση λήψη μέτρων για την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τον καθορισμό κυνηγετικής περιόδου.Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,


Με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), βάσει της οποίας αναστέλλεται η υπ’αριθμ.103382/2740/4.8.2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τον καθορισμό της κυνηγετικής περιόδου 2009-2010, και έως την έκδοση οριστικής απόφασης για το εν λόγω θέμα από το ΣτΕ, δημιουργούνται ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να διευθετηθούν.
Όπως αντιλαμβάνεστε,  η εμπλοκή στην κυνηγητική δραστηριότητα πολλών κατηγοριών επαγγελματιών (καταστήματα κυνηγετικών ειδών, βιοτεχνίες, κτηνίατροι, εκπαιδευτές, κυνοτρόφοι, εταιρείες σκυλοτροφών, ξενώνες, ταβέρνες, πρατήρια, συνεργεία κ.α) δεν επιτρέπει, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, να υποστούν περαιτέρω ζημίες από την αναστολή της κυνηγητικής δραστηριότητας. Ιδίως δε όταν σε πολλές απομονωμένες ή νησιωτικές περιοχές, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος. 
Παράλληλα, τίθεται ζήτημα και για τα τέλη θήρας, που έχουν καταβληθεί από τους κυνηγούς για την αναθεώρηση της άδειάς τους και τα οποία, σε ενδεχόμενη μη έκδοση νέας απόφασης, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κατάθεση προσφυγών, ανοίγοντας το δρόμο σε ατέρμονες δικαστικούς αγώνες.
Βεβαίως, κυρία Υπουργέ, η έλλειψη προσαρμογής προς τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί ένα πάγιο ζήτημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που δεν αφορά μόνο στον εν λόγω τομέα. Η υλοποίηση αξιόπιστων και επικαιροποιημένων μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις του κυνηγιού στον πληθυσμό και την αναπαραγωγή των θηραμάτων ασφαλώς και πρέπει να προωθηθεί, ώστε να εμπλουτιστεί με πρόσφατα στοιχεία και να μπορεί να αποτιμηθεί ορθά και έγκυρα η υφιστάμενη κατάσταση.
 Δεδομένων, μάλιστα, και των σχετικά πρόσφατων πυρκαγιών στη χώρα (2007), η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων γης πρέπει να προχωρήσει, έτσι ώστε, οι εν λόγω μελέτες, να συνδυαστούν με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι, τόσο η υλοποίηση των παραπάνω μελετών όσο και η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων γης, απαιτούν χρόνο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν επαρκεί, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν προ της επερχόμενης λήξης της τρέχουσας κυνηγητικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέας απόφασης, αξιοποιώντας τυχόν πιο πρόσφατα νέα ή συμπληρωματικά στοιχεία.
Με δεδομένα τα παραπάνω, θεωρώ επιβεβλημένο να εκφράσετε άμεσα την πολιτική βούληση για τη διευθέτηση του όλου ζητήματος αλλά και να εκδώσετε τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις επανακαθορισμού της κυνηγητικής περιόδου.  Σε διαφορετική περίπτωση και σε ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ, είναι ορατός ο κίνδυνος απαγόρευσης του κυνηγιού, με τις οικονομικές συνέπειες τις οποίες προανέφερα και, είμαι βέβαιος ότι, αντιλαμβάνεστε. Αυτό, βεβαίως δε σημαίνει ότι το Υπουργείο σας δε μπορεί εν ευθέτω χρόνω, να θεσμοθετήσει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα απαιτεί τη αποσπασματική λήψη διοικητικών μέτρων αλλά θα ρυθμίζει το ζήτημα οριστικά, όπως συμβαίνει, άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.Με τιμή


Κωστής Μουσουρούλης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για αιμοδοσία από το Δικηγορικό Σύλλογο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση βουλευτών Χίου με Χιακά Σωματεία Αττικής