Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επιστολή Χιωτών βουλευτών στον Πρωθυπουργό για τους έλληνες ναυτικούς που κρατούνται στη...

Επιστολή Χιωτών βουλευτών στον Πρωθυπουργό για τους έλληνες ναυτικούς που κρατούνται στη Βενεζουέλα

8

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι Βουλευτές Ν. Χίου, Ελπίδα Τσουρή, από το ΠΑΣΟΚ και Κωστής Μουσουρούλης, από τη Νέα Δημοκρατία, απέστειλαν, σήμερα, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γ. Παπανδρέου, σχετικά με το θέμα της κράτησης – από τις 2 Οκτωβρίου 2008 – δύο Ελλήνων ναυτικών, στη Βενεζουέλα.


Πρόκειται για τον Πλοίαρχο κ. Γεώργιο Κουτίκα και τον Υποπλοίαρχο κ. Αθανάσιο Ντούτσια, οι οποίοι κρατούνται αδίκως, στη Βενεζουέλα.


Οι δυο Βουλευτές επισημαίνουν, την αγωνία των οικογενειών των δυο άτυχων ναυτικών, λόγω και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν και ζητούν από τον Πρωθυπουργό την άμεση επέμβασή του.Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


      Αθήνα, 11-12-2009
  
   Προς:


τον κ. Γ. Παπανδρέου
   Πρωθυπουργό
  
   Μέγαρο Μαξίμου
   Ηρώδου Αττικού 19
   106 74 ΑθήναΚύριε Πρόεδρε,
     
      Όπως γνωρίζετε, από τις 2 Οκτωβρίου 2008 βρίσκεται σε εξέλιξη η περιπέτεια δύο ελλήνων ναυτικών, του πλοιάρχου Κων/νου Κούτικα και του υποπλοιάρχου Αθ. Ντούτσια, που έχουν συλληφθεί στο λιμάνι San Jose της Βενεζουέλας και έως σήμερα, παρ’ ότι δεν έχει βρεθεί κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους, δεν έχουν απελευθερωθεί ούτε παραπεμφθεί σε νόμιμη δίκη.
      Σύμφωνα με πληροφόρησή μας, έπειτα από έλεγχο πού πραγματοποίησαν τοπικές αρχές, εντοπίστηκαν δύο (2) λαθρεπιβάτες Κολομβιανής υπηκοότητας και εκατό (100) κιλά ναρκωτικών ουσιών σε υπό κατασκευή χώρο του πλοίου. Μαζί με τους δύο (2) Κολομβιανούς συνελήφθησαν και οι δύο έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι και τελούν υπό κράτηση μετά από συνεχείς αναβολές της δίκης τους (15/12/08, 27/01/09, 25/02/09, 19/11/09). Στη δίκη της 25/02/09 οι δύο Κολομβιανοί ομολόγησαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν σε οκτώ (8) χρόνια φυλάκιση, ενώ η υπόθεση για τους δύο έλληνες ναυτικούς διαχωρίστηκε. Από το Σεπτέμβριο του 2009 και έως τις 19/11/2009 οι ναυτικοί κρατούντο σε διαμέρισμα υπό φρούρηση, γεγονός που μετεβλήθη μετά από έφεση του Εισαγγελέα και έχουν πλέον οδηγηθεί στις φυλακές.
      Για την άδικη κράτηση των ελλήνων ναυτικών, δεδομένου ότι έχουν εξευρεθεί οι ένοχοι και δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τους ναυτικούς μας, έχουν γίνει διαβήματα από τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ Βαρβιτσιώτη, τον τέως Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Α. Παπαληγούρα, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς τις αρμόδιες αρχές της Βενεζουέλας. Σχετική δε παράσταση έχει γίνει και από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και φορείς από την Ελλάδα.
      Η υπογράφουσα έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βενεζουέλα, στις 22 Ιουνίου 2009, ενώ στις 23 Νοεμβρίου 2009 απέστειλε σχετική επιστολή στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τυχόν εξελίξεις.
      Ο υπογράφων συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Μπολοβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 8/12/09, ζητώντας ενημέρωση για το θέμα της κράτησης, τις αναβολές της δίκης και μετέφερε την αγωνία των οικογενειών των δύο ναυτικών.
      Επειδή για παραπάνω από δύο χρόνια οι ναυτικοί μας Κ. Κούτικας και Α. Ντούτσιας κρατούνται χωρίς ουσιαστικά επιβαρυντικά στοιχεία, ενώ η κατάσταση της υγείας τους χρήζει νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής και οι οικείοι τους ανησυχούν για τη ζωή τους, σας καλούμε να επέμβετε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω εγκλεισμός τους και να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειές τους.
      Στο βαθμό που το πρόγραμμά σας το επιτρέπει θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε περισσότερο αναλυτικά για την υπόθεση των δύο ναυτικών μας.
      Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.


Με τιμή


Ελπίδα Τσουρή


Κωστής Μουσουρούλης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για αιμοδοσία από το Δικηγορικό Σύλλογο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση βουλευτών Χίου με Χιακά Σωματεία Αττικής