Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Καταγραφή φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες

Καταγραφή φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες

11

 Σε μερικές δεκάδες ανέρχεται ο αριθμός του πληθυσμού των φυσητήρων κατέγραψε η μη κυβερνητική – περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» στο Αιγαίο.
     Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και κατά τη διάρκεια της αποστολής καλύφθηκαν περισσότερα από 2.000 ναυτικά μίλια ενώ καταγράφηκαν 27 διαφορετικοί φυσητήρες. Σημειώθηκε ο αριθμός, το γένος, η ηλικιακή ομάδα και η μεταναστευτική συμπεριφορά των φαλαινών, ενώ έγινε και φωτογραφική ταυτοποίηση, ακουστική καταγραφή και επεξεργασία των ήχων επικοινωνίας.
Ο φυσητήρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη θηλαστικών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες (μπορεί να ξεπεράσει τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος). Είναι είδος μεταναστευτικό, που συνήθως συναντάται κατά μήκος της ηπειρωτικής ακτογραμμής.
Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα εξελιγμένο εγκέφαλο, καθώς και από την ικανότητα κατάδυσης σε βάθη που ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα. Τρέφεται με μεσοπελαγικά κεφαλόποδα και μερικά βαθύβια ψάρια (π.χ. σαλάχια). Είναι ένα ακόμη είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Ο μεσογειακός πληθυσμός αριθμεί λιγότερα από 2.500 ενήλικα άτομα και διαρκώς μειώνεται.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του «Αρχιπελάγους», η μελέτη των θαλάσσιων θηλαστικών είχε αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω της ιδιαίτερης φυσιολογίας και συμπεριφοράς των φαλαινών, καθώς πρόκειται για είδος που μεταναστεύει συνεχώς και περνά αρκετό χρόνο κάτω από το νερό και σε μεγάλα βάθη.


Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν θα προστεθούν στη διαρκή έρευνα που υλοποιεί το «Αρχιπέλαγος» τα τελευταία 12 χρόνια στα θαλάσσια θηλαστικά, σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒασίλης Αγιαννίδης: το χωριό μου, η… “Βενετία”!
Επόμενο άρθροΜουσική Σχολική νότα στην Απλωταριά