Αρχική Πολιτισμός ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ τεύχος 52: ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΔΕΣ «ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»

ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ τεύχος 52: ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΔΕΣ «ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»

59

 ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


   Οι Κοκκινάκηδες, όπως όλες οι μεγάλες οικογένειες της Χίου, δημιούργησαν περιουσίες και έκαναν δωρεές. Βρέθηκαν στη Ρωσία, στην Πολωνία, στην Αμερική, στην Αυστρία αλλά και στην Αίγυπτο και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ανέδειξαν, εκτός από επιτυχημένους επιχειρηματίες, δύο κορυφαίους πιλότους στη Σοβιετική Ένωση, τον θεμελιωτή του σύγχρονου πυροσβεστικού σώματος στην Ελλάδα, λογίους και καλλιτέχνες. Κατοίκησαν σε κάποια από τα ωραιότερα σπίτια και περιβόλια του Κάμπου.
   Ξεχώρισαν όμως, από όλες τις άλλες οικογένειες,  χάρη στις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και στην αποτελεσματική δράση τους για την προστασία της φύσης και των ζώων.
   Η Φιλοδασική Ένωση Χίου και τα δραστήρια μέλη της, στα οποία συγκαταλέγεται ο Γιάννης Παντελή Κοκκινάκης, δημιούργησαν εκατόν εξήντα περίπου δασικούς πυρήνες στη Χίο. Τα μεταπολεμικά χρόνια κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δάσους στο νησί. Η λέξη «αναδάσωση» αποτέλεσε δημαγωγικό τέχνασμα των πολιτικών που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα από το επίσημο Κράτος. Αντιθέτως, τα άλση που κρατούν ζωντανό το οικοσύστημα του Χίου είναι μοναδικό επίτευγμα της Φιλοδασικής Ένωσης Χίου.
   Στην Πάτρα, από το 1995, λειτουργεί ο πρότυπος Σταθμός Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου Κοκκινάκης και οι συνεργάτες του φιλοξενούν σε υποδειγματικές εγκαταστάσεις περίπου εκατό αδέσποτα σκυλιά, τα οποία εναλλάσσονται κάθε χρόνο αφού κάποια δίνονται, στειρωμένα και εμβολιασμένα, για υιοθεσία. Σε μια απαίδευτη και τριτοκοσμική χώρα, όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ενοχλούνται από το θέαμα των εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων ταλαίπωρων ζώων ο Σταθμός Μέριμνας των εθελοντών στην Πάτρα εμφανίζεται σαν παράδειγμα προς μίμηση.
   Η Φιλοδασική και ο Σταθμός Μέριμνας, ο Γιάννης και ο Γιώργος Κοκκινάκης, κατάφεραν αυτό που όλοι περίμεναν ματαίως να πραγματοποιήσει το Κράτος: αναδασώσεις μεγάλης έκτασης και ανθρώπινη μεταχείριση στα εγκαταλελειμμένα ζώα. Κάνουν περήφανους, όχι μόνο τους Χιώτες, αλλά όλους τους Έλληνες.
   Στο Πελινναίο 52, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, ξετυλίγεται ο μύθος της οικογένειας αλλά και η συγκλονιστική και περιπετειώδης ζωή των σοβιετικών πιλότων Βλαδίμηρου και Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Κοκκινάκη. 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας
Επόμενο άρθροΑναβολή στη δίκη για την κλοπή μαστίχας